Avantajele si dezavantajele unei culturi hidroponice

O cultura hidroponica este cea care se bazeaza pe dezvoltarea plantelor prin solutii minerale in locul solului agricol. Pe scurt, este productie si exploatare fara pamant. Aceasta metoda  permite radacinilor sa primeasca o solutie echilibrata si hranitoare dizolvata in apa  impreuna cu elemente chimice esentiale pentru crestere.

Aceasta metoda dateaza din Gradinile suspendate din Babilon, totusi, marile progrese in chimie, botanica si stiinte similare din secolul XX au dus la dezvoltarea hidroponiei, care reprezinta o solutie ideala pentru orasele cu o densitate importanta a populatiei, deoarece ofera posibilitatea de a creste in mai putin spatiu.

Doriti sa aflati mai multe despre acest concept si despre caracteristicile sale? Citeste pana la final!

Ce este cultivarea hidroponica?

O crestere hidroponica este o metoda de productie a plantelor in care solutiile nutritive sunt utilizate in locul solului pentru a furniza elementele necesare cresterii plantelor.

In loc sa absoarba nutrientii din sol, radacinile plantelor sunt scufundate intr-o solutie nutritiva care este furnizata direct radacinilor.

Aceasta metoda de crestere este adesea folosita in situatiile in care solul nu este potrivit pentru cresterea plantelor sau cand se doreste un control mai mare asupra mediului de crestere al plantei.

Sistemele hidroponice pot varia in complexitate si dimensiune, de la sisteme de casa mici pana la instalatii comerciale mari. In plus, folosesc o varietate de medii de crestere, cum ar fi perlit, vermiculit, lana de stanca sau chiar doar apa.

Tipuri de cultivare hidroponica

Este important de explicat ca acest sistem poate fi clasificat in 3 tipuri principale, care sunt:

  1. Cultura plutitoare : este una in care plantele sunt suspendate intr-o suprafata de apa, pe care se vor dezvolta;
  2. Cultivarea umezelii : consta in dezvoltarea in medii cu niveluri ridicate de umiditate, care permite furnizarea de nutrienti esentiali prin pulverizare;
  3. Cultura in suspensie : sub acest model, plantele sunt asezate pe foi sau suprafete cu gauri, care ofera acces la radacini, astfel incat sa gaseasca contact direct cu apa si nutrientii necesari.

Ce plante sunt ideale pentru hidroponie?

Cultivarea hidroponica  este utila pentru aproape orice specie de plante , de fapt iubitorii de gradinarit si horticultura au gasit in ea o modalitate eficienta de udare si dizolvare a nutrientilor.

Acestea sunt cateva dintre plantele la care aceasta tehnica de cultivare functioneaza foarte bine:

  • Salata verde;
  • Tomate;
  • Spanac;
  • Ea;
  • Patrunjel;
  • Ghimbir;
  • Oregano;
  • Busuioc;
  • Menta;
  • Capsune;
  • Castraveti:
  • Ardei;
  • Salvia;
  • Valeriana;
  • Lavanda;
  • Piper, printre altele.

Speciile ornamentale au caracteristici care le fac ideale pentru cultivarea hidroponica. Unul dintre avantajele pe care le aduce este ca florile se pastreaza mai mult timp.

Avantajele si dezavantajele culturii hidroponice

Aceasta metoda ofera mai multe avantaje, cum ar fi

  • performanta mai mare;
  • consum redus de apa;
  • reducerea utilizarii pesticidelor si erbicidelor.

Cu toate acestea, are si unele provocari si dezavantaje, cum ar fi

  • cost initial mai mare;
  • nevoia crescuta de monitorizare si intretinere;
  • Sunt mai complexe in comparatie cu metodele conventionale de cultivare.

In aceasta sectiune, va vom arata care sunt avantajele si dezavantajele culturii hidroponice pentru a va ajuta sa decideti daca este metoda potrivita pentru operatiunea dvs. de cultivare.

Avantajele culturii hidroponice

Aceasta forma de cultivare  se caracterizeaza prin durabilitatea sa , ceea ce o face o alternativa atractiva pentru agricultura extensiva. Mai exact, unele dintre principalele sale avantaje sunt urmatoarele:

Mai multe plante in mai putine spatii

Dupa cum am mentionat deja,  hidroponia va permite sa profitati la maximum de spatiile destinate agriculturii si culturilor . Acest lucru se datoreaza faptului ca radacinile primesc hrana optima si directa, astfel incat nu trebuie sa creasca in cautarea apei.

Permite el cultivo vertical

Intrucat vorbim de spatiu, nu putem sa nu mentionam cat de benefica este hidroponia pentru cultivarea verticala, o alternativa necesara si importanta in locurile in care spatiul orizontal si, in general, solurile agricole sunt limitate.

Pentru producatori,  aceasta optiune este o modalitate de a-si optimiza spatiile si de a explora noi obiective de cultura  fara a fi nevoie sa investeasca in noi parcele, ceea ce contribuie la reducerea schimbarilor climatice.

Cultivarea hidroponica verticala foloseste materiale poroase pentru a sustine radacinile, cum ar fi vata de roca sau perlitul. Foloseste chiar si substrat ecologic, biodegradabil si de calitate, precum samburele de piersici, de exemplu.

Aceste materiale sau substraturi sunt mult mai usoare decat pamantul, permitand o dezvoltare corecta si sigura intr-o schema verticala.

Curatenie mai mare

Unul dintre motivele pentru care cultivarea hidroponica este o alternativa mai curata este ca,  prin neutilizarea solului, se elibereaza mai putine particule de nisip .

In orase si zonele urbane, nivelurile ridicate de particule de nisip pot provoca daune persoanelor cu probleme respiratorii, precum si iritatii si alergii.

Reutilizarea apei cu nutrienti

Aceasta reutilizare poate economisi pana la 50% din apa si nutrienti, in comparatie cu riscul conventional.

Acest lucru este posibil  deoarece este un sistem curat cu continut organic ridicat , care optimizeaza spatiul.

Nu se folosesc erbicide

Acest lucru se datoreaza faptului ca nu exista sol pe care sa poata creste buruienile intruzive. La randul sau, acest lucru este sinonim cu economii, timp si efort, precum si cu o amprenta mai mica asupra mediului.

Erbicidele pot altera echilibrul naturii si dezechilibreaza sistemele ecologice, generand efecte toxice atat pentru oameni, cat si pentru animale.

Acum sa ne uitam la provocarile acestui tip de cultivare.

Dezavantajele culturii hidroponice

Durabilitatea hidroponiei nu este pusa in discutie. Aceasta este o solutie importanta pentru lumea de astazi, in care spatiile verticale se reduc si care necesita o reducere a nivelurilor ridicate de poluare.

Cultivarea hidroponica are insa si dezavantaje de care ar trebui sa tii cont pentru a analiza daca ti se potriveste cu adevarat, in functie de nevoi, buget si zona de exploatare. Acestea sunt: 

Control mai strict al irigatiilor

Riscul trebuie ajustat la nevoile plantei si sa fie mult mai constant.

Pentru ca acest lucru sa nu necesite o mare complexitate operationala,  este indicat sa investiti in instrumente de automatizare a riscurilor , care vor implica si costuri suplimentare cu energia.

Cost de instalare mai mare

Acest lucru poate fi evaluat ca fiind dezavantajele cultivarii hidroponice pentru fermieri si producatori in scopuri comerciale.

A opta pentru acest sistem, pentru agricultura intensiva,  inseamna investitii in pompe, substraturi, tevi, filtre, robinete, containere si alte elemente .

Nu este potrivit pentru toate speciile

Cultivarea hidroponica este recomandata, dar nu pentru toate speciile. De exemplu, pomii fructiferi sau legumele cu fructe subterane, cum ar fi morcovii si alti tuberculi, nu sunt potrivite pentru aceasta metoda. 

Ce este nevoie pentru a face un sistem de crestere hidroponic?

Deoarece nu aveti nevoie de mult spatiu,  este posibil sa creati acasa un sistem de crestere hidroponica . Pentru a face acest lucru, puteti folosi orice spatiu precum acoperisul, terasa, peretii, important este ca indeplineste urmatoarele caracteristici:

  • Ca primeste suficienta lumina solara.
  • Impiedicati accesul usor la animalele domestice, deoarece ar putea deteriora recolta.
  • Este important ca in apropiere sa nu existe surse de contaminare, cum ar fi gropile de gunoi.

Daca exista exces de soare in spatiul pe care il aveti la dispozitie,  puteti controla aceasta situatie folosind o tesatura inchisa la culoare . In cazul in care este frig in exces, recomandarea este de a proteja plantarea cu plastic transparent pentru uz agricol. In acest sens, sa vorbim despre modalitatile de insamantare in acest tip de cultura.

Tipuri de semanat in cultura hidroponica

Exista mai multe moduri de plantare care pot fi folosite in cultura hidroponica, in functie de tipul de cultura si de spatiul disponibil. Iata cateva metode comune de plantare intr-un sistem hidroponic:

Semanat direct

In aceasta metoda, semintele sunt semanate direct in mediul de crestere. Este important sa va asigurati ca semintele sunt in locatia corecta si ca sunt acoperite cu mediul de crestere adecvat pentru a evita expunerea la lumina, care le poate impiedica germinarea.

Inmultirea butasilor

Pentru a propaga butasi, butasii sunt taiati dintr-o planta-mama si plasati intr-un mediu de crestere pana la radacina. Odata ce butasii s-au inradacinat, pot fi transplantati in sistemul hidroponic.

Transplant de rasaduri

Aici, rasadurile sunt crescute intr-un mediu de crestere pana cand ajung la o dimensiune potrivita pentru a fi transplantate in sistemul hidroponic.

Germinare anterioara

In aceasta metoda, semintele sunt germinate intr-un mediu de crestere separat inainte de transplantarea rasadurilor in sistemul hidroponic.

Este important de retinut ca, indiferent de metoda de plantare utilizata, este necesar sa se furnizeze plantelor o solutie nutritiva adecvata si sa se monitorizeze in mod regulat cresterea acestora pentru a se asigura ca primesc nutrienti si lumina adecvate. In plus, este important sa se mentina un mediu curat si fara boli pentru a evita problemele cu plantele.

Elemente esentiale pentru un sistem de crestere hidroponica

Avand in vedere aceste consideratii, este timpul sa determinati instrumentele de care veti avea nevoie:

1. Seminte

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este  sa definiti ce specii de plante doriti sa plantati si sa cumparati semintele, astfel incat sa puteti incepe de la zero . Recomandarea este sa incepeti cu o singura specie si pe masura ce castigati experienta puteti incorpora mai multe.

2. Containere

Orice recipient pe care il aveti acasa poate functiona ca jardinier. In mod ideal, fiecare recipient ar trebui sa aiba intre 20 si 30 de centimetri.Puteti folosi orice preferi: pungi negre, tuburi PVC, recipiente, sticle de plastic sau chiar pahare de unica folosinta. Cutiile din lemn sunt si ele functionale, trebuie doar sa le acoperiti cu pungi de plastic.

3. Substraturi

Ei vor fi inlocuitorul pamantului. Nu trebuie sa cheltuiti multi bani , deoarece, de exemplu, cojile de orez sau rumegusul de lemn alb sunt ideale.

4. Nutrienti

Ele se obtin prin doua tipuri de solutii, asa-numitele majore si minore. Primele contin fosfat, azotat de calciu si azotat de potasiu. In timp ce solutiile nutritive minore sunt formate din sulfati, azotat de magneziu, fier si acid boric.

Plantele au nevoie de aer, apa si saruri, acestea din urma primite prin radacini. Azotul, potasiul, fosforul si micronutrientii  precum calciul, cuprul, fierul, zincul, sulful, magneziul, printre altele, sunt esentiale pentru cresterea acestuia  .

Cantitatea de micronutrienti de care au nevoie plantele variaza in functie de specia lor, de sezonul anului si de faza de crestere in care se gasesc. In hidroponie, solutiile concentrate sunt preparate exact astfel incat sa primeasca procentul corespunzator din fiecare nutrient.

5. Pompa de apa

O pompa de apa este folosita pentru a muta solutia nutritiva prin sistemul de irigare si pentru a o distribui la radacinile plantelor. In acest fel, se garanteaza ca intreaga cultura primeste elementele necesare dezvoltarii acesteia.

6. Medii de crestere

Desi plantele in sistem hidroponic nu sunt cultivate in sol, ele au nevoie totusi de un mediu de sustinere pentru a-si sustine radacinile. Mijloacele de crestere obisnuite includ lana de stanca, perlit, vermiculit, fibre de cocos, pietris, printre altele.

7. Sistem de irigare

Este nevoie de o modalitate de a furniza solutia nutritiva radacinilor plantelor. Acest lucru se poate face folosind un sistem de irigare prin picurare, inundatie si scurgere sau un sistem de ceata.

Este timpul sa va creati propriile sisteme de crestere hidroponica!

Foarte bun! Stiti deja care sunt avantajele si dezavantajele culturii hidroponice si primii pasi pentru a avea propria recolta.

Acum, pe baza acestor informatii, analizeaza daca aceasta alternativa este ideala pentru obiectivele tale de productie.

Mai mult, daca optati pentru aceasta schema de productie, obtineti sfaturi de la specialisti in ea si incorporati tehnologii care va permit sa monitorizati si sa automatizati procese precum riscul, pentru a respecta managementul intensiv si riguros pe care il cere.