Cum montezi corect gresia și faianța: sfaturi și pași de urmat

Cum montezi corect gresia și faianța: sfaturi și pași de urmat

Dacă te pregătești să montezi gresie și faianță în locuința ta, descoperă o serie de sfaturi practice care să te ajute să realizezi o lucrare de calitate. Află, de asemenea, care sunt pașii pentru finalizarea cu succes a proiectului de amenajare interioară sau exterioară cu plăci ceramice. 

1. Alegerea plăcilor de gresie și faianță

Primul pas pentru obținerea unei lucrări estetice și durabile este alegerea plăcilor de gresie și faianță potrivite proiectului tău. Trebuie să iei în considerare mai mulți factori, printre care se află:

  • rezistența la trafic (clasa PEI);
  • rezistența la îngheț (pentru plăcile folosite la exterior);
  • grosimea, dimensiunile și forma plăcilor;
  • compatibilitatea cu încălzirea în pardoseală a gresiei, dacă este cazul;
  • plăci rectificate sau nerectificate - influențează montajul și grosimea rosturilor;
  • suprafața lucioasă, mată sau texturată (antiderapantă sau doar cu rol decorativ).

2. Alegerea adezivului pentru gresie și faianță

Dacă investești în plăci ceramice superioare, dar alegi materiale și accesorii pentru montaj neadecvate, vei compromite rezultatele lucrării. Astfel, este extrem de important să achiziționezi adezivi pentru gresie și faianță potriviți pentru suprafața-suport și utilizarea la interior sau exterior.

În același timp, ai la dispoziție adezivi pentru încăperi cu umiditate ridicată, precum băi, bucătării, camere în care usuci rufe, depozite și pivnițe. Pentru montarea pe suprafețe verticale a plăcilor ceramice de mari dimensiuni ai nevoie de un adeziv cu extra rezistență la alunecare. 

3. Pregătirea suprafeței-suport

Aderența adezivului și durabilitatea montării plăcilor de gresie și faianță depind în mare măsură de starea suportului (perete, pardoseală, scări, stâlpi, fațadă ș.a.). Prin urmare, iată ce trebuie să faci în etapa de pregătire a suprafeței:

Șuruburi de înaltă calitate: Cum să recunoști și să eviți șuruburile inferioare Te-ar putea interesa si: Șuruburi de înaltă calitate: Cum să recunoști și să eviți șuruburile inferioare
  • curăță orice urmă de praf și de grăsime și îndepărtează impuritățile care pot afecta aderența adezivului și, implicit, lipirea plăcilor ceramice;
  • verifică planeitatea stratului suport și, dacă este necesar, umple golurile și netezește denivelările;
  • este indicat să folosești amorsă pentru adezivi, pentru a regla gradul de absorbție a suprafețelor poroase și a îmbunătăți aderența. 

4. Prepararea adezivului și lipirea plăcilor de gresie și faianță

Nu doar alegerea materialelor asigură succesul lucrării, ci și punerea în operă. Citește indicațiile producătorului din fișa tehnică a adezivului și respectă: proporția amestecului, timpul deschis (cât timp ai la dispoziție pentru a monta plăcile după prepararea produsului) și perioada de așteptare până la chituire sau circulare. 

Adezivul se aplică atât pe suport, cât și pe spatele gresiei sau faianței: pe cel puțin 65% din suprafață pentru plăcile obișnuite și pe aproximativ 90% pentru cele montate la exterior sau cu dimensiuni mari. Folosește distanțieri sau clipsuri pentru rosturi.

5. Chituirea gresiei și faianței

Timpul de așteptare pentru chituire depinde de adezivul folosit pentru lipirea plăcilor. Verifică acest aspect în fișa produsului. Când alegi chitul, ține cont de utilizarea la interior sau exterior și de culoarea gresiei sau faianței.

După aplicarea chitului de rosturi cu ajutorul unei raclete din cauciuc, lasă-l să se usuce conform indicațiilor de pe ambalaj și nu uita de etapa de curățare cu un burete sau o cârpă umedă. 

Montarea corectă a gresiei și faianței are atât un rol estetic, cât și unul funcțional, care garantează durabilitatea lucrărilor. Sunt extrem de importante și etapele de alegere a plăcilor ceramice, a adezivului și a chitului, și pașii de punere în operă. 

Sursă foto: shutterstock.com


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cum montezi corect gresia și faianța: sfaturi și pași de urmat

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×