Maximizarea patrunderii luminii si obtinerea corecta a culorilor si a mobilierului sunt cheile pentru decorarea camerelor de zi mici. O paleta de materiale naturale, obtinerea corecta a culorii si cantitatea de lumina artificiala sunt cateva dintre cheile pentru a face dintr-un living mic un spatiu atemporal si, mai ales, mai mare. Am vorbit cu doi profesionisti: Nonia Diaz de la Cruz si Teresa Paglialonga, sa ne spuna de ce sa tinem cont – si de ce sa evitam – atunci cand decoram livingurile mici.
Sfaturi de baza pentru decorarea unui living mic
„In general, este important sa cautam o estetica moderna, confortabila si calda, unde lumina naturala este maximizata. Asta am facut in aceasta camera mica pentru un cuplu tanar. Pe de o parte, maximizam intrarea luminii naturale; Pe de alta parte, cautam cea mai buna distributie pentru a profita de fiecare centimetru”, spune Nonia Diaz de la Cruz.
Pentru a valorifica bine un living mic si pentru a oferi o senzatie de spatiu, Teresa Paglialonga, de la Paglialonga Studio, afirma ca idealul este sa cauti mobilier multifunctional si, mai ales, sa il asezi de perete pentru a elibera spatiul central. In plus, recomanda sa renunti la masuta de cafea. „Prefer sa folosesc puful canapea ca masuta de cafea, scaun lateral si suport pentru picioare. „Trei intr-unul”, spune el. De asemenea, recomanda eliminarea cabinetului de televiziune. „Fara indoiala, mai putin este mai mult in spatiile mici. Trebuie sa cauti intotdeauna elemente versatile si polivalente.”
Cum se foloseste culoarea in camerele de zi mici
In ceea ce priveste culoarea, pentru a realiza un spatiu confortabil, Diaz de la Cruz recomanda „folosirea tonurilor moi si neutre in elementele structurale mari pentru a reflecta si a spori lumina si, astfel, a extinde senzatia de spatiu”. In plus, el considera ca este mai bine sa rezervi cele mai puternice si mai inchise tonuri pentru accesoriile decorative, „intrucat acestea ofera plusul necesar pentru a da viata si personalitate unui spatiu”.
Paglialonga subliniaza si o idee interesanta: „vopsind tavanul in gri inchis, spatiul pare mai mare si capata o senzatie de inaltime”.
Lumina naturala si lumina artificiala atunci cand decorati camere mici
„Lumina joaca un rol fundamental in orice spatiu, dar mai ales in camera de zi, care este locul social in casa prin excelenta. In cazul incaperilor mici, este important sa se prevada un posibil exces de lumina pentru a preveni, de exemplu, incaperea sa fie prea calda”, spune Diaz de la Cruz.
Paglialonga crede ca daca nu exista lumina naturala, ar trebui sa folosesti cat mai multa lumina artificiala, desi recomanda sa nu fie prea cald „pentru ca atunci spatiul imbatraneste. O lumina calda de aproximativ 3.000 K este ideala”, spune el.
Cum sa alegi mobilierul pentru un living mic pentru a avea un spatiu mai primitor si mai definit
Definirea bine a modului in care va fi folosita camera, chiar daca vor exista zone diferentiate chiar daca este mica, ajuta la restrangerea selectiei de mobilier si la cautarea pieselor functionale.
In cazul primei fotografii din acest articol – si acesta ar trebui sa fie intotdeauna cazul cand avem de-a face cu decorarea camerelor de zi mici – dulapurile, canapeaua si masuta de cafea au dimensiunea potrivita si va permit sa va bucurati mai bine de spatiu, creand o atmosfera primitoare si facilitand circulatia.
Este la fel de important sa stii ce sa faci, precum este sa fii clar ce sa eviti atunci cand decoram camerele de zi mici. Ambii profesionisti subliniaza problemele cheie de evitat atunci cand decorati o camera de zi mica:
- „Evitati excesul decorativ si mobilierul mare pentru a preveni ca spatiul sa devina coplesitor vizual si supraincarcat. Mizati pe decorarea cu ceea ce este corect”, spune Diaz de la Cruz.
- „Evita decorarea cu tonuri puternice, marcate, mai ales daca spatiul are lumina naturala abundenta. Cel mai bine este sa utilizati o singura gama de ton neutru. Gri, de exemplu, este versatil”, spune Diaz de la Cruz.
- „Intr-un spatiu mic, o canapea intunecata nu este o idee buna. Daca optam pentru tonuri de gri sau pamant, culori wildcard pentru ca se combina cu multe altele si poti oferi spatiului caldura dorita, mai bine un ton moale”, spune Paglialonga.