Daca plantele tale cresc sanatoase, frumoase si puternice depinde de mai multi factori: ingrijirea pe care o primesc si daca le plantezi corect. Pentru acest al doilea factor, va oferim cheile pentru plantarea unora dintre speciile noastre preferate in toamna, mai ales, astfel incat sa le plantati in momentul in care vor arata cel mai mult si cand vor atinge cea mai mare splendoare cand vor inflori.
1 Bougainvillea, nu rata soarele
Pe litoral, unde bougainvillea creste foarte bine, iarna este blanda si le permite sa prinda radacini incet si in siguranta daca le instalati toamna. Nu le puneti prea aproape de pereti sau garduri. Ar trebui sa lasati cel putin 40-50 cm distanta pentru ca trunchiurile care se vor forma sa nu-si deformeze parametrii in cativa ani. Si, desi pot fi plantate toamna, retineti ca nu trebuie sa le lipseasca soarele. In caz contrar, vor avea mai putine flori si vor deveni firioase.
2 Crinul din vara pana in toamna
In iunie poti incepe sa plantezi crini, dar cele mai bune luni sunt august, septembrie si octombrie. Acest lucru le va permite sa se stabileasca inainte de iarna si sa asigure inflorirea primavara urmatoare. Dupa cumparare, puneti-le in pamant cat mai curand posibil. Gasiti-le o locatie insorita pentru cel putin trei sferturi din zi. Evitati apropierea de copaci mari si tufisuri care va pot umbri.
3 Caprifoi, in orice moment, cu exceptia mijlocului verii
Rezistenta tuturor caprifoiului va face posibil sa le plantati in paturile si marginile gradinii dvs. in orice moment al anului. In orice caz, nu va sfatuim sa le lucrati in mijlocul verii, pentru ca eventualele lor probleme de inradacinare se inmultesc, mai ales daca nu aveti un sistem de irigare perfect. Poti planta toamna, nicio problema. In ceea ce priveste locatia, fiti siguri ca vor rezista la tot soarele pe care le oferiti.
4 Laleaua, toamna ca toti bulbii
Lalelele (cum ar fi zambilele si narcisele) sunt bulbi de toamna, deoarece sunt plantati in acest sezon.
Incepand din septembrie apar in centrele de gradinarit si este indicat sa nu amanati prea mult achizitia, pentru a obtine cele mai bune exemplare. Nu este nicio problema in a le aseza in plin soare, chiar va fi convenabil. Bineinteles ca la semiumbra vor aparea si vor inflori, dar mai tesute si mai sarace.
5 Rododendronul, cu exceptia vremii foarte calde, oricand doriti
In mod normal, rododendronii se vand atat de bine pregatiti, cu ghivece sau galeti mari de plastic, cu toata vegetatia lor radacina cuprinsa in recipiente… incat ii poti importa oricand in gradina ta. Evitati, daca este ceva, cea mai puternica caldura de vara. Asezati-le in jurul copacilor, ceea ce este ca si cum ati spune sub ei, sau plasati-le langa peretii aflati la nordul casei.
6 Violeta in octombrie, o luna buna
Violetele infloresc iarna si o parte din primavara. Unele specii sunt mai raspandite in desfasurarea lor (este cazul panselutelor, despre care vorbim si in aceste pagini) iar altele sunt mult mai efemere (cum ar fi violeta dulce, salbatica sau parfumata). In medie, o luna buna de plantare este octombrie. Violetele dulci sunt florile umbrite tipice, care acopera pamantul sub tufisuri, aratandu-si florile mici in umbra totala.
7 Crizantema, profita de inflorirea toamnei
De ce sa ne pacalim, momentul ideal pentru a planta crizanteme este atunci cand pepinierele sunt pline cu exemplare inflorite pe care le poti vedea si in paturile din gradina. Vremea este buna si specia este dura, asa ca nici unul nu da gres. Se adapteaza la plin soare, umbra si umbra solara. Ceea ce se intampla este ca umbra excesiva o impiedica sa infloreasca abundent si, mai ales, sa o faca din nou in anul urmator.