La ce foloseste un moodboard si cum se realizeaza?

Cine nu a strans vreodata carti postale, decupaje de reviste, resturi de tesatura fara niciun motiv doar pentru ca ti-au placut foarte mult acele articole la acea vreme? Ei bine, fara sa stii, datorita intuitiei si sensibilitatii tale, ai creat un moodboard. Moodboard este expresia in limba engleza a ceea ce numim in spaniola un perete de inspiratie sau o tabla de inspiratie.

Orice proiect creativ trece prin acest proces de creare a unui moodboard, chiar si mai multe in functie de faza proiectului in care te afli. Continuati sa cititi si va spun totul.

Ce este un moodboard?

Daca ai un proiect in minte, fie ca este vorba despre un proiect de decorare pentru casa ta, gradina ta, camera copilului tau, camera de zi sau daca ai in minte un proiect de viata, fie ca este nunta ta, schimbarea site-ului sau lucrul . Va sfatuiesc 100% sa va faceti un moodboard pentru a obtine claritate si a va filtra ideile, profitand la maximum de inspiratie si creativitate (si va asigur ca aveti multe).

Moodboard-ul este un instrument vizual care poate fi fizic sau digital. Nu este doar un colaj frumos, nu. Este un colaj realizat cu intentie, cu strategie si ca sinteza a ideilor tale. De fapt, trebuie sa fii clar ca nu exista o singura modalitate de a crea un moodboard si nici un singur tip de moodboard . De-a lungul unui proiect, este posibil sa aveti nevoie de mai multe dintre aceste elemente vizuale pe masura ce perfectionati ceea ce doriti.

Atunci cand incepeti proiectul dvs., moodboard-ul poate fi inspiratie pentru a va exprima creativitatea si a va defini stilul si, evident, pentru a va filtra ideile.

Daca este un proiect de decor, poti trece nu doar printr-un moodboard de inspiratie, ci si printr- un mediu in care poate poti sa-ti definesti mai mult stilul, sa incepi sa descoperi posibile culori, sau chiar unde sa incepi sa dozezi mixul de stiluri pe care ti-l doresti la acasa . De exemplu, sa presupunem ca proiectul tau este camera ta de zi si stilul tau este nordic, dar vrei si cateva elemente etnice si boho. Puteti reprezenta acest amestec in moodboard-ul ambiental pentru a vedea clar acest amestec dozat.

Cand va concretizati proiectul, puteti face si un moodboard din materiale si mobilier .

De asemenea, puteti face un singur moodboard care sintetizeaza totul deodata, asa cum am spus, nu exista o regula fixa. Moodboard-ul este un instrument care te va ajuta. Nu este o imagine frumoasa, este mult mai mult decat atat, este expresia intr-o singura imagine a unei idei, a unui concept , a unei tendinte, a unui proiect…

Cand ai facut deja cateva moodboard-uri, te invit sa incerci sa faci un pas mai departe. Vedeti, moodboard-ul nu este doar un instrument de exprimare, ci poate fi si un instrument de reflectie si creatie. Poate deveni o asociere a mai multor idei pentru a ne conduce la o idee sau un concept nou . Jocul cu ideile tale, cu stilurile, cu culorile, cu diverse teme te poate duce la o concluzie diferita si la un concept nou.

Un moodboard este un instrument vizual, ca un colaj strategic care reprezinta ideile tale, proiectul tau.

Moodboard-ul este un instrument si putem spune chiar ca este aproape un prototip, ca prima degustare a ceea ce va fi proiectul tau.

La ce foloseste un moodboard?

Ti-am spus deja ce este exact un moodboard.

Moodboard-ul este un instrument care ne permite sa:

– Clarifica-ne ideile

– Descarcati inspiratia noastra pe hartie (sau ecran)

– Exprima-ne creativitatea

– Descoperiti stilul nostru si definiti un amestec de stiluri

– Comunicati-ne ideile

Uneori, vrem sa explicam cuiva proiectul pe care il avem in minte, dar uneori trebuie sa avem si o foaie de parcurs pentru noi insine, sa avem o „fotografie” a proiectului. Crearea unui moodboard ca instrument ne va ajuta sa nu ne pierdem sau sa pierdem directia in timp ce proiectul avanseaza.

Daca ai un proiect de decorare si nu stii de unde sa incepi, fa-ti un moodboard si vei vedea cum ideile tale devin mai clare pe masura ce il construiesti. In toate proiectele mele, pentru mine sau pentru clientii mei, primul pas este intotdeauna moodboard-ul .

Si poate parea multa munca sau putin exagerat sa-ti faci singur un moodboard daca nu esti designer de interior sau daca vrei doar sa decorezi o camera, dar tocmai de aceea este important sa-ti faci timpul necesar reflectati asupra proiectului dvs. si pregatiti-l cu atentie.acest instrument puternic.

Uneori, cand vine vorba de noi, cand vine vorba de ale noastre, nu ne luam timpul necesar. E ca si cum a noastra se intampla intotdeauna dupa cea a tuturor si este mai putin importanta decat a tuturor. Este o mare greseala. Evident, fiecare dintre noi cu situatia noastra trebuie sa stabileasca prioritati in anumite domenii ale vietii noastre, dar tendinta este de obicei asa: mergem ultimii.

Mediul tau este important . Daca ai grija de asta, daca pui intentie, starea ta de acasa creste la un nivel .

Cu totii trebuie sa cautam si sa cerem armonie cu casa noastra .

Trebuie sa tintesti spre ceea ce este mai bine pentru casa ta, pentru tine in acest moment, in functie de circumstantele tale. Este mai multa munca decat sa lasi totul asa cum este, dar rezultatul iti schimba viata.

Casa ta este aliatul tau, trebuie sa te ingrijeasca si sa te protejeze atat fizic, cat si emotional.

Cum sa faci un moodboard

1. Cuvinte cheie si titlu

Iti poti face moodboard fizic sau digital, este alegerea ta. Dar inainte de lansare, alege cuvinte cheie care transmit ceea ce vrei sa simti, cuvinte care definesc proiectul tau.

Nu exagera cu numarul de cuvinte sau conceptele pe care vrei sa le exprimi, mergi la esential . Incercati sa va limitati la maximum 5 cuvinte.

De asemenea, scrieti un titlu pentru moodboard-ul dvs. Incercati sa nu repetati aceleasi cuvinte cu cuvintele cheie si titlul dvs. De asemenea, ai grija sa nu evoci aceeasi idee de doua ori, stiu, poate e cel mai greu, sa mergi la esential.

2. Colectati imagini

Incepeti sa colectati acele imagini, resturi, obiecte, materiale care va entuziasmeaza, care va fac sa va simtiti bine, care va plac pentru culoarea sau textura lor. Toate aceste elemente te vor ajuta sa transmiti ceea ce vrei sa surprinzi. Configurati-va moodboard-ul, jucati-va cu spatiile: mai goale, mai aglomerate, cuvinte scrise, verticale, orizontale…

Nu seta nimic inca pentru ca vei avea nevoie de putin timp pentru a continua sa filtrezi idei, imagini, culori…

Colectarea imaginilor  (si a altor elemente pentru moodboard-ul tau) este un moment cat se poate de placut, este magic, simti ca vine inspiratia si simti ca orice este posibil. Cu toate acestea, poate fi si un moment usor coplesitor, iar cuvintele cheie precum titlul pe care l-ati definit anterior va vor ajuta sa nu va pierdeti calea in mijlocul atat de multa inspiratie, posibilitate si creativitate.

3. Alegeti un suport

In functie de elementele colectate, culorile alese, materialele folosite, vei alege un suport sau altul. Ar putea fi, de exemplu, o pluta, o placa de spuma, un carton, o tesatura atarnata pe perete sau o baza atarnata de un fir pe perete, sau puteti realiza moodboard-ul direct pe perete lipind elementele cu banda washi sau lipici.tip Patafix .

Evident, moodboard-urile tale pot fi complet digitale.

4. Filtrarea si alegerea

In acest pas, vei muta elementele pentru a ramane cu ceea ce iti place cel mai mult, ceea ce te inspira cel mai mult si ceea ce iti exprima cel mai bine conceptul. Acest proces poate dura cateva zile sau chiar saptamani pentru ca gasesti mai multe lucruri, timpul depinde doar de tine, personal, eu imi stabilesc mereu un termen pentru ca altfel ar fi luni…

Cand esti clar, vei putea sa-ti setezi corect moodboard-ul. In acest pas, nu incercati sa umpleti intreg spatiul, lasati elementele sa respire, jucati-va cu simetria sau asimetria, cu armonia sau haosul. Nu ezita sa te uiti la multe exemple dar tine cont si de faptul ca caracteristicile proiectului tau trebuie sa se reflecte in „layout” (sa zicem in structura) moodboard-ului tau.

5. Un „click” si il vei avea la indemana

Acum ca ai moodboard-ul tau, daca nu este digital, fa-i o fotografie ca sa o ai mereu la indemana (salveaza-l pe telefon) si vei vedea ca intr-adevar este un instrument puternic atunci cand trebuie sa iei decizii in proiectul tau. De exemplu, atunci cand mergi mai departe cu proiectul si decizi sa mergi la magazine, s-ar putea sa te simti foarte entuziasmat. Evitati achizitiile gresite verificandu-va in mod regulat moodboard!