15 greseli de decorare pe care sa le eviti

Aceste greseli de decorare sunt cele mai frecvente. Dar, din fericire, sunt si usor de corectat. Pentru oricine vrea, desigur. Procedand astfel, vom parasi casa mai frumos, si de multe ori, cu gesturi simple. Acestea fiind spuse, sa ne uitam la aceste 15 greseli de decorare si la solutia lor:

Greseala de decor 1: Totul in tonuri neutre, fara contraste

Una dintre cele mai frecvente greseli de decorare este sa faci all-in pe tonuri neutre.

Peste tot citim, vedem si auzim ca tonurile neutre sunt cele mai elegante, cele care arata cel mai bine.

Si este adevarat, dar cu o conditie enorma: sunt cele mai elegante si cele care arata cel mai bine doar insotite bine.

In rest, tonurile neutre sunt cele mai terne, reci si mai plate culori care exista pentru a decora un spatiu.

De fapt, este mai usor sa faci greseli decorative cu tonuri neutre decat cu culori saturate si puternice.

Dupa cum vedem, aceasta camera este decorata in intregime in tonuri neutre, de la mobilier la textile, perne, perdele, totul si, dupa cum vedem, este o camera plata, fada, nimic elegant si are ceva mobilier dragut, dar nu are. nu arata nimic bine.

Acesta este doar un exemplu al modului in care tonurile neutre singure nu functioneaza si ca este mai usor sa gresim doar cu tonuri neutre decat cu culori mai agresive si mai inchise de care ne este mereu mai frica, nu?:

Cum ar fi un albastru inchis. Dupa cum vedem, arata mai bine cu un albastru inchis puternic decat totul in tonuri neutre.

Ei bine, dupa ce ai vazut asta, s-ar putea sa spui, bine, perfect, dar vreau sa decorez cu tonuri neutre, asa ca cum o fac ca sa arate bine.

Foarte usor, creand contrast si textura.

Putem crea contrast si textura doar folosind tonuri neutre si facem ca camera de zi sa nu mai fie plana si fada. Sa ne uitam din nou la sufragerie.

S-au adaugat niste perne in tonuri neutre dar care genereaza mai mult contrast, de asemenea niste tablouri si o lampa, in tonuri neutre, dar genereaza si contrast si textura si, dupa cum vedem, livingul nu mai este plat. Si daca adaugam deja o planta mare, ondulam bucla dandu-i putina culoare.

Asa ca va rugam sa retineti, tonurile neutre, desigur, dar numai daca sunt bine insotite de contrast si textura. Sa continuam.

Nu pastreaza proportia

Proportia nu este una dintre cele mai mari greseli in decorare, ceea ce este greseala este sa nu iei in calcul.

Proportia in design interior sau decorare este totul. Este ceea ce garanteaza armonia.

Proportia este modul in care dimensiunea unei piese se raporteaza la restul elementelor de decor si la dimensiunea spatiului de decorat.

Sa ne uitam la cateva exemple de proportie proasta.

Uita-te la elementul decorativ de pe peretele canapelei. Este un ornament prea mic pentru perete, nu crezi?

Atentie, nu vreau sa spun ca nu o poti pune daca vrei, ceea ce spun eu este ca arata disproportionat si asta o va face sa nu arate bine estetic.

Un alt exemplu pe care il vedem de proasta proportie este covorul.

Este prea mic pentru intreaga zona de relaxare. Pare un glop la mijloc fara niciun sens.

Acestea sunt doar cateva exemple pentru a ilustra cu usurinta conceptul de proportie.

Exista multe reguli si masuri pentru alegerea mobilierului si a elementelor decorative care garanteaza o proportie buna, asa cum puteti vedea in acest articol daca aveti nevoie.

Dar proportia este ceva care uneori nu poate fi rezolvat cu masuratori exacte, deoarece este si un concept oarecum abstract.

Prin urmare, atunci cand mergi sa cumperi ceva pe care vrei sa-l pui langa sau deasupra unei alte piese si vrei sa fie bine proportionat, evita pur si simplu extremele.

Adica nu ar trebui sa fie mult mai mare decat piesa pe care intentionati sa o puneti:

Nici mult mai mic care se pierde in imensitatea acelei piese pe care planuiesti sa o pui:

Dar ca are o dimensiune adecvata si proportionala:

Ai grija de proportie si totul va arata frumos.

Apoi vom reveni cu acest subiect axat pe un element anume si il vom vedea mai in profunzime.

Acum sa ne uitam la o alta greseala decorativa.

Alegerea culorii fara a tine cont de orientarea locuintei

Aceasta greseala de decorare este una dintre cele mai frecvente. Sa luam un exemplu:

Ai vazut o culoare frumoasa intr-o revista, pe internet sau intr-o diagrama de culori, ai cumparat-o si cand ai aplicat-o pe perete si s-a uscat, ai spus „meh”, arata mai frumos in revista . ADEVARAT?

Acest lucru se intampla de obicei din doua motive, unul dintre ele este ceea ce vedem acum: netinand cont de orientarea caminului.

Pe celalalt il vom vedea mai tarziu.

Si in functie de orientarea camerei respective, va primi o lumina sau alta si in functie de acea lumina culoarea va arata intr-un fel sau altul:

In emisfera nordica, daca acea camera este orientata spre nord, va primi lumina moale, plata si mai rece pe tot parcursul zilei.

Acest lucru face ca culorile sa para mai putin intense si oarecum mai reci si mai plate. Deci, in aceste spatii, culorile mai saturate si calde functioneaza mai bine.

Daca camera este orientata spre sud :

Camerele care sunt orientate spre sud sunt cele mai expuse la soare.

Prin urmare, sunt cele mai insorite si mai stralucitoare de dimineata pana dupa-amiaza, cu o lumina mai calda, facand culorile sa para mai intense si calde.

Prin urmare, culorile care functioneaza cel mai bine in aceste conditii sunt culorile cenusii mai putin saturate, reci sau calde care compenseaza acea intensitate.

Acesta este un subiect mult mai complex, dar am vrut sa il simplific. Daca doriti sa aflati mai multe despre acest subiect, puteti citi acest articol grozav.

Si daca toate acestea vi se par o bataie de cap si tot ceea ce doriti este sa va pictati peretii cu o culoare draguta care va place si sa scapi de necazuri, atunci faceti o proba buna de culoare pe pereti pentru a vedea cum se comporta acea culoare.

Dar trebuie sa fie o mostra buna, deoarece a nu face o mostra buna de culoare pe pereti este o alta dintre cele mai frecvente greseli de decor in decorare si este cea pe care o vom vedea chiar acum.

Nu faceti mostre de culoare

Aceasta este una dintre recomandarile asupra carora insist cel mai mult cu clientii mei.

Fa intotdeauna mostre de culoare, dar un esantion de culoare bine facut, nu asa ceva:

Daca ati avut vreodata un esantion de culoare ca acesta, nu are niciun scop altul decat sa vedeti o pata de culoare pe perete.

O mostra de culoare trebuie sa indeplineasca 4 puncte :

  1. Primul punct este ca un esantion de culoare trebuie sa ia cate maini este necesar pana acopera. Adica daca culoarea pe care am ales-o acopera cu 3 straturi, avem nevoie de o proba cu trei straturi, pentru ca daca nu, nu vom vedea culoarea asa cum este.
  2. Al doilea dintre ele este ca esantionul este relativ mare, pur si simplu pentru a putea vedea bine, intr-un mod generos, cum este culoarea si cum actioneaza ea asupra spatiului nostru.
  3. Al treilea punct este ca mostrele de culoare sunt facute intotdeauna langa usi sau ferestre si pe podea pentru a vedea cum functioneaza acea culoare cu usi, ferestre si podele. Daca o faci in mijlocul peretelui, nu stii cum se imbina acea culoare cu podeaua, mobilierul, usile sau orice altceva.
  4. Si al patrulea punct este ca ar trebui sa fie respectat pe tot parcursul zilei. Nu va spun sa va asezati pe scaun si sa urmariti trecerea orelor in fata culorii, dar va spun sa vedeti dimineata, dupa-amiaza si seara. Pentru ca, in functie de cantitatea de lumina pe care o primeste si de orientarea camerei, asa cum am vazut anterior, acea culoare se va comporta intr-un fel sau altul si poti avea o mare surpriza daca iti pictezi intreg dormitorul cu acea culoare. si intr-un alt mod.Din senin dupa-amiaza isi pierde toata saturatia si ramane plictisitor, trist si rece.

Facand esantionul de culoare in acest fel, sunteti 100% sigur ca acea culoare este cea pe care o doriti si ca arata cel mai bine in fiecare camera.

Mai intai vopseste, cumpara mobila si textile mai tarziu

Continuand cu culoarea, o alta dintre cele mai frecvente greseli de decorare interioara este ca in mod normal atunci cand ne luam noua casa sau facem renovari este sa alegem mai intai culoarea peretilor si sa vina pictorul.

Dar este o greseala, deoarece culoarea trebuie aleasa intotdeauna dupa cunoasterea finisajului si culorii celor mai importante mobilier si textile, sau macar alegeti culoarea atunci cand avem deja o idee mai mult sau mai putin clara despre ce tip de mobilier si textile pe care o vom avea.

Din simplul motiv ca este mult mai usor sa schimbam culorile daca nu ne place decat sa schimbam mobila.

Asa ca inainte de a-i spune pictorului, picteaza-mi casa cu asta sau cutare culoare, gandeste-te daca acea culoare pe care ai ales-o se va combina cu mobilierul, cu stilul tau si cu textilele.

Pentru ca daca nu, este foarte probabil ca atunci cand vei pune mobila inauntru, sa nu-ti placa cum arata cu acea culoare a peretilor, asa ca va trebui sa pictezi din nou si de data aceasta cu mobilier in interiorul casei.

Tablouri prost atarnate si disproportionate

O alta dintre cele mai mari greseli de decorare pe care le facem este agatarea incorect a pozelor si plasarea lor disproportionata.

Cum sa agati corect un tablou?

Totul depinde de lucrare si de dimensiunea acesteia, dar exista cateva reguli simplificate care pot servi drept ghid atunci cand agatati un tablou. Sa mergem sa-i vedem.

Cel mai raspandit si care de obicei functioneaza foarte bine este sa atarnati un tablou la nivelul ochilor.

Adica jumatate din tablou mai mult sau mai putin la nivelul ochilor, asa cum vedem in imaginea de mai sus.

Dar desigur, ce se intampla daca tabloul este foarte mare, sau suntem foarte inalti sau foarte scunzi? Aici putem recurge la aceste doua solutii:

Una dintre ele este sa te uiti la inaltimea tuturor elementelor inalte din casa, cum ar fi usile si ferestrele. Si atarna tabloul la o masura relativ egala cu aceeasi inaltime. Acest lucru nu esueaza, deoarece cream o linie imaginara de inaltime coerenta:

Cealalta solutie este ceva mai abstracta.

Si agatati tabloul in asa fel incat sa nu fie niciodata prea aproape de niciuna dintre aceste limite. Dar mai degraba echidistant.

Daca aveti de gand sa atarnati mai mult de un tablou, incercati sa lasati aproximativ 10 cm de distanta intre fiecare tablou, astfel incat fiecare piesa sa arate singura si impreuna si sa nu para un amestec de idei si culori.

Pe de alta parte, si revenind la problema proportiei, trebuie sa tinem cont si de dimensiunea tabloului proportional cu dimensiunea elementelor care o inconjoara sau a peretelui insusi.

De exemplu, daca avem o opera de arta frumoasa, dar de dimensiuni mici, doar daca o punem pe un perete mare si gol, o va face mai mica, sa arate minuscul si fara sens.

Asadar, daca ai de gand sa pui tablouri pe un perete gol, asigura-te ca tabloul este suficient de mare pentru a nu fi disproportionat fata de perete.

La fel se intampla si cu restul elementelor care inconjoara acel tablou, cum ar fi canapele si alte mobilier.

Pentru ca acesta sa fie proportional, nu trebuie sa fie nici prea mare, incat aproape sa ocupe mai mult din tablou decat canapeaua sau piesa de mobilier si nici atat de mic incat tabloul si mobila sa nu aiba nicio legatura.

Foloseste-ti propria perceptie pentru a vedea daca acea cutie este prea mare sau prea mica.

Si daca acest lucru nu functioneaza pentru tine, gandeste-te ca o masura buna ar fi ca tabloul sa masoare doua treimi din dimensiunea piesei de mobilier.

Dar aceasta regula este foarte flexibila, nu o luati ca pe ceva rigid, pentru ca tabloul poate masura putin mai mult sau putin mai putin fara nicio problema.

Daca in loc sa pui un tablou pe piesa de mobilier in cauza planuiesti sa pui mai multe, creand o galerie, atunci galeria in total ar trebui sa aiba doua treimi din dimensiunea piesei de mobilier.

In acest caz, nu priviti proportia si dimensiunea individual, ci mai degraba luand in considerare totalul tuturor picturilor.

In plus, un alt detaliu important este locatia sa. Asigurati-va intotdeauna ca tabloul sau tablourile sunt perfect centrate cu mobilierul sau peretele in cauza.

Dar luati si aceasta regula ca pe ceva flexibil, deoarece de multe ori plasarea unei opere de arta asimetric fata de o piesa de mobilier arata minunat.

Respectand proportia si locatia, toate tablourile tale vor arata perfect si vei obtine tot potentialul decorativ pe care il are un tablou pentru a decora o camera.

Decoreaza intreaga casa deodata

Este normal ca atunci cand avem de gand sa mobilam si sa decoram o casa sa ne dorim totul deja facut sa o vedem frumoasa si sa ne bucuram de ea.

Dar acesta este cel mai eficient mod de a cadea in precipitatii decorative pe care cu siguranta le vom regreta mai tarziu.

Incepe cu elementele de baza, cu ceea ce ai nevoie pentru a trai confortabil si ia restul pieselor atat timp cat este necesar pana gasesti piesa ideala de care te-ai indragostit si se potriveste perfect cu casa ta.

Daca nu o faci asa, te asigur, daca nu ai descoperit-o deja pentru tine, ca mai mult de o bucata pe care o cumperi ulterior nu-ti va placea cum arata, nu ti se va potrivi bine sau nu va va servi asa cum credeati si va trebui sa cumparati altul.

Perdele de la podea pana la tavan si cu tesatura corecta

Am vazut deja mult acest punct, dar este atat de important si afecteaza atat de mult modul in care vedem spatiul incat trebuie sa apara pe aceasta lista de greseli de decorare.

In spatiile care au tavan standard, intre 240/270, perdelele merg intotdeauna de la tavan la podea.

Nu calca pamantul, dar nici nu se lasa scurte, pana la pamant.

Acest lucru va face ca tavanele sa para mai inalte si mai subtiri, iar ferestrele sa fie mai bine incadrate.

Pentru spatiile cu tavane foarte inalte sau foarte joase, nu exista un standard unic; trebuie sa examinati acel spatiu individual.

Nu numai inaltimea perdelelor este importanta, ci si tesatura potrivita.

Daca materialul este foarte greu si opac, perdelele vor fura multa lumina atunci cand sunt deschise si, de asemenea, mult spatiu fizic si vizual, asa ca daca nu aveti nevoie de perdele opace si groase din necesitate, cu cat draperiile sunt mai usoare, cu atat mai bine.

Cumparati textile fara sa le atingeti, fara sa le vedeti

Dupa cum am vazut deja pe parcursul videoclipului, textilele pot fi protagonisti si pot schimba radical atmosfera unui spatiu.

Din acest motiv, nu sfatuiesc niciodata sa cumperi textile fara sa le vezi, fara sa le atingi, pentru ca acel model frumos de pe perdele pe care l-ai vazut in magazinul online poate fi mult mai mare sau mult mai mic decat te asteptai cand il vezi personal.

De asemenea, este foarte probabil ca culoarea pe care ai ales-o pentru cuvertura de pat, de exemplu, sa se schimbe atunci cand o vei vedea personal.

De fapt, ridica mana daca nu ti s-a intamplat asta: Ti-ai cumparat online un material textil care arata frumos in fotografie dar a ajuns la tine acasa si nuanta de culoare a fost putin diferita si, prin urmare, materialul textil nu ti se mai potriveste sau ti se potriveste. Arata atat de bine sau pur si simplu nu-ti mai place.

Asadar, atunci cand ai de gand sa cumperi online un textil important precum perdele, o cuvertura de pat sau o husa de canapea, de exemplu, cere in prealabil o mostra, sau daca acel magazin online are magazine fizice, vino sa-l vezi personal si asa mai departe. sigur vei avea dreptate.

Proportia in plafoniere

Revenind din nou la problema proportiei, o alta greseala foarte, foarte frecventa in decor este dimensiunea lampilor care sunt complet disproportionate.

Fie foarte mare, fie foarte mic.

Cu exceptia zonei de luat masa, unde se vede dimensiunea perfecta pentru lampile de sufragerie aici, in restul spatiilor, dimensiunea lampii trebuie sa fie proportionala cu dimensiunea intregii incaperi.

De exemplu, intr-un dormitor, plafoniera ar trebui sa fie proportionala cu intregul dormitor si nu cu patul chiar daca este deasupra patului, asa cum vedem in dormitorul de mai sus.

Daca punem o lampa proportionala doar cu patul, acea lampa in raport cu dormitorul va ramane ridicol de mica.

Nu face o lista de nevoi in functie de stilul nostru de viata

A nu te gandi la stilul tau de viata si a-ti face o lista cu nevoile tale este o alta dintre cele mai frecvente si mai scumpe greseli de decorare atunci cand decorati o casa.

Prima intrebare care se afla pe lista mea de intrebari cand incep un proiect cu un client, prima, intotdeauna, este cum este stilul tau de viata acasa.

Un exemplu:

In urma cu cativa ani, un cuplu m-a contactat pentru a-si decora noua casa pentru ca nu le-ar putea placea sufrageria din cauza canapelei.

Acest cuplu avea o mare dragoste pentru vizionarea serialelor. Si si-au cumparat un televizor urias ca sa se bucure de ei, pentru ca era hobby-ul lor.

Pe de alta parte, si-au cumparat o canapea dreapta, deoarece nu le mai placea o canapea sezlong.

Asa ca, cand a sosit canapeaua si au inceput sa locuiasca in noua lor casa, au fost nemultumiti de canapea, practic pentru ca cei doi nu s-au putut intinde confortabil pe ea sa urmareasca serialul, din moment ce canapeaua dreapta pe care au cumparat-o in loc de Un sezlong nu le-a permis sa fie atat de confortabil pe cat si-au dorit.

Si asta pentru a nu face lista nevoilor.

Daca ar fi facut lista nevoilor, ar fi stiut ca, pe langa cumpararea unei canapele pe care o iubesc, acea canapea ar trebui sa le permita si sa se intinda dupa bunul plac.

Asa stand lucrurile, nu sari peste acest punct, iar atunci cand mergi sa cumperi o piesa de mobilier nu vei cumpara doar o piesa de mobilier pe care o iubesti, ci si o piesa de mobilier care se potriveste stilului si nevoilor tale de viata.

Nu masoara bine, dar bine

In urma cu cativa ani, casa unui client avea un decalaj in zona sufrageriei de 80 de centimetri intre stalp si stalp, iar in final, dupa ce ne-am gandit de multe ori, desen si redesenam, am ajuns la concluzia ca un anumit stil de bufet S-ar potrivi perfect in acel spatiu.

Asa ca, am inceput sa cautam acel bufet si am gasit o piesa minunata care avea 79 cm latime si era perfecta din punct de vedere estetic, parca ar fi fost facuta pentru acel client.

Deci bineinteles ca l-am cumparat.

Au trecut cateva saptamani si cand a sosit bufetul, clientul mi-a spus ca nu se potriveste. Cum a fost posibil?

Practic pentru ca nu am masurat plintele, care insumau fiecare cate un centimetru si aveam doar un decalaj de maxim 78 cm si nu 79. Si asta pentru ca nu am masurat corect.

Si cand ma refer la asta, nu ma refer doar la masurarea de la plinta la plinta atunci cand urmeaza sa instalam o piesa de mobilier de podea, ci si la masurarea adancimii si inaltimii acesteia, pentru a vedea cat de departe se va extinde mobila si pentru a vezi cat de inalt este. de zid va ajunge.

In mod normal, si mai ales la canapele, masuram latimea si daca vedem ca se potriveste pe perete il cumparam, dar avem tendinta sa uitam de adancime si inaltime, iar apoi, in multe cazuri, acea canapea este un bulgare imens care mananca.jumatate sufragerie.

Acest lucru se intampla cu orice mobilier.

Prin urmare, masurati intotdeauna in trei dimensiuni si in acest fel nu numai ca nu veti face o greseala ca mine, dar va veti face si o idee clara despre cat de mult teren va ocupa piesa de mobilier, atat in ​​latime, cat si inaltime.la fel de adanc.

Abuzeaza de o tendinta

Tendintele sunt bune, zguduie cuibul de decor si apar spatii noi, creativitate si oportunitati si totul evolueaza.

Dar, desi tendintele exista din acest motiv, pentru ca oricine sa le foloseasca, este intotdeauna mai bine sa le aplice cu moderatie.

Un exemplu: in urma cu cativa ani a devenit la moda stilul reinnoit boho, un stil foarte stresant cu care daca nu suntem atenti, putem crea spatii de genul acesta:

Putem vedea exemple ca acesta peste tot. Spatii in care se abuzeaza de o tendinta.

Spatii supraincarcate, imposibil de locuit, imposibil de intretinut si curatat, saturate de texturi, materiale si culori, unde esenta boema a stilului s-a pierdut printre atata zgomot vizual.

Atentie, nu vreau sa spun ca daca iti place sa ai casa ta asa nu ar trebui sa o ai, dar ca profesionist trebuie sa recomand sa nu abuzezi de un trend, intrucat atat in ​​tendinte, cat si practic. in alte domenii ale vietii, in Subtil, in masurat, se regasesc frumusetea si eleganta.

De asemenea, nu numai asta, daca iti place un trend sau un stil, precum boho, aplica-l, dar aplica-l bine, cu moderatie si te vei bucura de o frumoasa atmosfera boho ca acest living frumos pe care il vedem deasupra acestor linii, in loc de cel pe care l-am vazut mai sus care arata ca un magazin de textile dezordonat si unde boema s-a pierdut complet din cauza abuzului de trend.

Nu risca

Am vrut sa las acest punct pentru unul dintre ultimele pentru ca, cu resursele pe care le-am vazut, vom putea duce mai bine acest punct.

Majoritatea clientilor mei, cand vorbesc cu ei si incep sa-mi spuna ideile pe care le au in minte pentru a-si decora casa, imi spun idei grozave.

Dar nu indraznesc sa le duca la indeplinire in caz ca arata rau. Si este normal, dar intr-o anumita masura, pentru ca daca si-ar fi asumat riscul si ar fi aplicat acea idee, 90% dintre ei ar fi avut dreptate.

Si ai grija, cand spun ca iti asumi riscuri este in lucruri care sunt relativ remediabile, precum crearea acelui colt decorativ, adaugarea unor perne si un covor sau pictarea peretilor intr-o anumita culoare, alaturi de niste tablouri.

Nu in lucruri precum, de exemplu, vezi o canapea care ti-a placut si spui, o voi lua acasa. Nu, ai grija, hai sa ne gandim putin la lucruri.

Dar in rest, in mici detalii, risca, du-te la indeplinire acea idee, pentru ca din experienta iti pot spune ca iti va arata bine din simplul motiv ca aceasta idee se naste din gusturile tale, se naste din stilul de viata si se naste din felul in care iti cunosti casa si nimeni nu stie toate acestea mai bine decat tine.

Ce se intampla cand nu ne asumam riscuri sau nu ne urmam instinctul? Ce copiem. Constient sau nu, ajungem sa copiem.

Pentru ca atunci cand avem indoieli, incepem sa ne cautam ideea pe Internet, sa vedem daca arata bine, iar in final ajungem sa „copiam” ideea pe care am vazut-o.

Si asta duce la ceea ce se intampla chiar acum: ca intri pe Instagram, de exemplu, si toate casele sunt la fel, o copie dupa alta.

Asadar, daca iti doresti o casa cu personalitate, facuta pentru tine, urmeaza-ti inspiratia si asuma-ti un risc.

Dar asumati riscul in siguranta: Masurati in prealabil, faceti mostre, comandati mostre etc. Si astfel nu vei gresi niciodata.

Iluminare slaba

Acesta este cel mai important punct dintre toate, de asemenea, cel mai plictisitor si cel mai putin decorativ, dar daca ai iluminat slab, nu conteaza cum ai casa, nu va arata niciodata bine si este foarte probabil sa nu ajunge sa te simti confortabil si.

Iluminarea este cea care determina daca un spatiu va arata bine sau rau.

Din fericire, pe langa faptul ca este cel mai important punct decorativ sau eroare, este de obicei si cel mai usor de corectat.

Practic, uita-te la casa ta noaptea. Ai o iluminare adecvata sau totul pare cam plictisitor si cu multe umbre?

Daca da, pur si simplu schimbati becul cu unul mai puternic.

Atentie, spun un bec mai puternic, nu un bec mai rece.

Lumina din interioare, cu exceptia baii si a bucatariei, trebuie sa fie calda, cu o temperatura de aproximativ 2700/3000 de grade Kelvin, dar puterea, lumenii, trebuie sa fie adecvata pentru ca atunci cand aprindem luminile noaptea ne vedem casa in plinatate, fara umbre sau pe jumatate.

Un alt lucru care functioneaza intotdeauna foarte bine este sa ai mai mult de un punct de lumina in plus fata de cel de deasupra capului.

Adaugati o lampa de masa, o lampa de podea si va puteti juca cu iluminatul dupa bunul plac, mentinand in acelasi timp o iluminare adecvata.

Dimpotriva, daca de fiecare data cand aprinzi luminile din casa ta noaptea trebuie sa iti pui ochelari de soare, cumperi un bec cu mai putini lumeni sau instalezi regulatoare de lumina si vei obtine o iluminare mai armonioasa si mai echilibrata.