De ce nu este recomandat sa folosesti ingrasaminte chimice?

Ingrasamintele chimice, realizate cu substante bogate in nutrienti cheie pentru imbunatatirea caracteristicilor si calitatii solului, sunt utilizate pe scara larga in agricultura intensiva , deoarece permit optimizarea procesului de productie si reducerea la minimum a pierderilor de culturi. Plantele au nevoie de doua tipuri de nutrienti pentru a se dezvolta si a creste, macronutrienti si micronutrienti. In timp ce primele trebuie sa fie abundente, cele din urma sunt necesare in cantitati mult mai mici. Astfel, ingrasamintele combina macro si micronutrienti pentru a satisface cerintele nutritionale ale plantei.

In acest continut, vom acoperi cele mai relevante informatii despre ingrasamintele chimice! Aici vei cunoaste toate informatiile despre aceste ingrasaminte, potentialul lor si, de asemenea, consecintele negative pe care le pot genera daca nu sunt gestionate si aplicate intr-un mod ideal.

Ce sunt ingrasamintele chimice?

Ingrasamintele chimice sunt substante al caror scop principal este de a asigura plantelor agentii nutritivi necesari dezvoltarii lor corespunzatoare .

Aceste ingrasaminte sunt preparate artificial prin combinarea nutrientilor care imbunatatesc fertilitatea si capacitatea productiva a pamantului, cum ar fi azotul, fosforul si potasiul.

Caracteristicile ingrasamintelor chimice

Caracteristica sa principala este solubilitatea maxima in apa, astfel incat produsul sa se poata dizolva in sol si sa intre in planta atat pasiv, cat si activ prin fluxul de apa.

Desi ingrasamintele sunt utilizate pe scara larga de catre fermieri pentru a maximiza recoltele si a atenua bolile, este important de mentionat ca utilizarea lor necorespunzatoare poate provoca consecinte negative atat pentru plante, cat si pentru mediu: deteriorarea microfaunei si a structurii solului, variatia pH-ului, printre altele.

Tipuri de ingrasaminte chimice

Exista mai multe tipuri de ingrasaminte disponibile pe piata cu diferite compozitii, prezentari si metode de aplicare . Prin urmare, selectia sa depinde in principal de caracteristicile si cerintele nutritionale ale culturii de tratat.

Ingrasaminte minerale conventionale

Speciale pentru agricultura si ingrijirea gazonului, sunt cele mai utilizate. Caracteristica lor cea mai relevanta este ca se dizolva usor in sol. Printre cele principale gasim:

  • Ingrasaminte cu potasiu: Sunt ideale pentru plantele sensibile;
  • Ingrasamintele cu azot: se gasesc sub diferite forme si se caracterizeaza prin continut ridicat de azot;
  • Nitratii de sodiu: Sunt utili pentru solurile acide;
  • Sulfat de amoniu: Sunt utile pentru solurile acide si efectul lor este acidifiant;
  • Azotat de amoniu: utilizat in mai multe culturi datorita riscului scazut;
  • Amoniac: Contine aproximativ 80% azot si nu este potrivit pentru gradinarii de acasa;
  • Uree: Contine concentratii mari de azot si absorbtie rapida de catre plante.

Aplicarea acestor tipuri de ingrasaminte necesita ingrijire extrema, deoarece, daca sunt utilizate necorespunzator , au tendinta de a creste pH-ul solului, ceea ce ar putea provoca arsuri si deteriorarea culturilor.

Ingrasamant cu fosfor

Este ideal pentru solurile aride deoarece nutrientii sai nu se pot degrada in soluri alcaline sau neutre.

Unul dintre avantajele sale este ca fosfatii granulati care se dizolva in apa nu modifica pH-ul solului.

Complexe binare

Acestea sunt cele care contin doi dintre cei trei macronutrienti; precum: 35-15-0, fiind 35% azot si 15% fosfor.

Complexe ternare

Acestea contin cei trei macronutrienti: azot, fosfor si potasiu.

Ingrasaminte cu eliberare lenta

Se dizolva incet, permitand eliberarea treptata a nutrientilor in sol.

Ingrasaminte organo-minerale

Amestecul de materie organica cu nutrienti minerali (Potasiu, Azot, Magneziu etc.), sunt ideale pentru efectuarea unei fertilizari complete in ingrasamantul de fund in orice tip de culturi.

Ingrasaminte foliare

Sunt cele care se aplica prin pulverizare pe planta si sunt folosite ca o completare a ingrasamantului de fond. Aceasta ofera micronutrienti precum cuprul, manganul si fierul.

Corectori de deficiente

Aceste ingrasaminte chimice sunt folosite pentru a corecta deficiente specifice in unul sau mai multe elemente simultan. 

De exemplu, daca exista o deficienta de cupru, se poate folosi un produs bogat in acest element. Exista si unele ingrasaminte numite A+Z care au toate microelementele necesare dezvoltarii corecte a culturilor.

4 avantaje ale ingrasamintelor chimice

Ingrasamintele chimice sunt cruciale pentru a raspunde asteptarilor si nevoilor ridicate ale agriculturii intensive. Descopera-i principalele avantaje!

1. Productie mai mare la hectar

Utilizarea corecta a diferitelor tipuri de ingrasaminte promoveaza o imbunatatire expresiva a spatiilor si suprafetelor destinate activitatii agricole.

Datorita contributiei lor nutritionale mari, pot optimiza productia la hectar si pot facilita dezvoltarea plantelor pentru a optimiza rezultatele recoltei.

Pe langa imbunatatirea mecanismului de absorbtie a nutrientilor, acestea maresc adancimea radacinilor cu pana la un metru, intarind atat hrana si aprovizionarea cu apa, cat si structura plantei.

2. Ajustarea solului

Ingrasamintele chimice permit ajustarea componentelor si caracteristicilor solului , cum ar fi niveluri foarte scazute sau ridicate de aciditate.

In acest fel, utilizarea moderata si constienta a acestor produse ajuta la cresterea fertilizarii solurilor si la imbunatatirea calitatii acestora pentru a indeplini noile cicluri de productie .

3. Raspuns la situatii critice

Cand apar situatii critice in culturi si plantele nu par sa se dezvolte corect, ingrasamintele chimice pot fi o alternativa excelenta.

Motivul central este ca ingrasamintele NPK (contin azot, fosfor si potasiu) pot imbunatati sanatatea si perspectivele plantelor aflate in stadii avansate de cultivare prin aplicatii foliare. Practic, acest sistem presupune diluarea ingrasamantului in apa pentru a-l intinde direct pe frunzele plantei.

4. Capacitate de adaptare la nevoi specifice

Aceste ingrasaminte au anumite proprietati chimice, cantitati specifice de nutrienti si valori care depind de scopul fiecarui produs.

Din acest motiv, este posibil sa gasim pe piata ingrasaminte cu valori si caracteristici specifice care sa raspunda nevoilor antreprenorului agricol in anumite situatii sau faze ale ciclului de productie.

4 dezavantaje ale ingrasamintelor chimice

In ciuda utilitatii lor, utilizarea dezorganizata a ingrasamintelor chimice poate genera consecinte negative precum:

1. Degradarea solului

Administrarea defectuoasa a ingrasamintelor degradeaza solul pana la infertilitate pe termen lung. 

Printre altele, acest lucru se datoreaza faptului ca pot creste substantial nivelurile de aciditate, pot genera saturatie cu macronutrienti sau o pot modifica in asa masura incat solul isi pierde sensibilitatea si capacitatea de absorbtie la diferiti nutrienti.

2. Poluarea apelor subterane

Deoarece furnizeaza nutrienti si minerale in mod natural, contaminarea apelor subterane poate reprezenta pierderi in ciclul imediat de productie si poate compromite viitorul activitatii agricole din zona.

Aceasta problema poate rezulta din aplicarea necorespunzatoare a substantelor chimice care nu sunt complet absorbite de plante si se pot acumula in subsol.

3. Arsuri de sare

Arsurile sunt un avertisment asupra folosirii deficitare sau necorespunzatoare a ingrasamintelor chimice si arata deshidratarea tesutului vegetal, impiedicand astfel dezvoltarea corecta a acestora.

Ingrasamintele cu un indice de sare ridicat, in principal cele realizate cu compusi precum nitratul de sodiu, sunt cele care necesita cea mai mare grija pentru a evita arsurile de sare.

4. Crestere exagerata

Dimensiunile si dimensiunile plantelor pot depasi parametrii normali din cauza aplicarii prost organizate a ingrasamintelor chimice .

Cand se ajunge la acest punct, departe de a creste productivitatea, recoltarea si supravietuirea plantelor sunt compromise.

O dimensiune mai mare decat indicii normali reprezinta o presiune excesiva asupra frunzisului si radacinilor, pe langa faptul ca are o influenta asupra degradarii solului.

Pentru a evita aceste dezavantaje, idealul este sa gasiti un punct de echilibru prin completarea ingrasamintelor chimice cu ingrasaminte si compusi organici .

De asemenea, este important sa se analizeze constant solul si plantele pentru a ne asigura ca dimensiunile sunt potrivite si pentru a detecta in timp reactiile negative.

Forme de aplicare a ingrasamintelor chimice

In ceea ce priveste aplicarea, exista 3 modalitati de a furniza plantei nutrientii necesari prin substante chimice:

Aplicarea radacinilor sau a solului

Se dilueaza in apa sau se aplica ingrasamantul direct pe substrat sau pe baza plantei, astfel incat radacinile sa poata maximiza absorbtia nutrientilor.

Aplicatie foliara

Complementar cu fertilizarea solului, include aplicarea de ingrasamant sub forma de ploaie pe frunzele plantelor cu ajutorul unui pulverizator. Deoarece este absorbit imediat, va permite sa vedeti rezultate bune in mai putin timp.

Fertirigarea

Consta in folosirea apei de irigare pentru a dizolva si a aplica ingrasamant culturilor. Daca este manipulat corect, este posibil sa se reduca contaminarea.

Ingrasamintele chimice sunt substante esentiale pentru agricultura intensiva , dar utilizarea lor necorespunzatoare poate afecta foarte mult atat ciclurile de productie, cat si solurile.

Combinarea acestora cu compusi organici, observarea dinamicii dezvoltarii si cresterii culturilor si cunoasterea modului de administrare a cantitatilor optime sunt aspecte cheie pentru utilizarea ingrasamintelor chimice in conditii de siguranta si durabilitate.