Iata ce trebuie sa stii despre lansarea Windows 12

Iata ce trebuie sa stii despre lansarea Windows 12

Windows 10 a fost descris initial drept „ultima versiune de Windows”, Microsoft furnizand actualizari regulate in loc sa lanseze o versiune nou-nouta. Cu toate acestea, totul s-a schimbat odata cu lansarea Windows 11, care a trecut de la zvon la dezvaluire oficiala in cateva saptamani. Anularea Windows 10X a influentat decizia Microsoft, dar compania lucra in mod clar la un nou sistem de operare de ceva vreme.

Acum se pare ca compania trece la un ciclu de actualizare de trei ani pentru versiunile majore de Windows, ceea ce inseamna ca Windows 12 va fi anuntat inca de anul viitor. Desi nimic nu a fost confirmat de Microsoft, exista o multime de zvonuri. Iata tot ce trebuie sa stii.

Va exista un Windows 12?

Pare probabil. A existat un decalaj de sase ani intre lansarea Windows 10 si Windows 11, dar nu se asteapta ca acesta din urma sa fie ultima versiune majora a Windows.

Un articol din iulie 2022 a sugerat ca un succesor al Windows 11 este in lucru, desi nu exista nicio garantie ca va fi cunoscut sub numele de Windows 12. Un articol ulterior din martie 2023 detaliaza unele dintre upgrade-urile la care va puteti astepta. Ambele articole citeaza „sursele” autorului Zac Bowden, dar acesta are un istoric solid pentru stirile Windows.

In februarie 2023, VideoCardz.com a raportat despre un tweet sters de la leaker @leaf_hobby, unde lista de sisteme de operare pentru viitorul procesor desktop Intel Meteor Lake includea se pare Windows 12. Nu putem verifica cat de precis este acest lucru, dar divulgatorul in cauza are un istoric solid pentru scurgeri de informatii Intel.

La scurt timp dupa aceea, intr-un interviu, seful Microsoft de marketing pentru consumatori Yusuf Mehdi a mentionat „dezvoltarea versiunilor viitoare de Windows” cu referire la functiile AI. Asta poate insemna doar o actualizare viitoare, dar o noua versiune majora ar avea foarte mult sens.

Apoi, in martie 2023, Microsoft a lansat un nou al patrulea canal „Canary” al programului Windows Insider. Acesta va fi mai experimental decat chiar si canalul „Dev” existent, iar Microsoft spune ca va fi folosit pentru a „previzualiza modificarile platformei care necesita un timp de livrare mai lung inainte de a fi lansat pentru clienti”.

Inseamna ca versiunile din Canary Channel vor fi foarte instabile, dar vor oferi acces la functii care sunt departe de lansarea generala. De asemenea, este de remarcat faptul ca nu exista nicio mentiune despre Windows 11 in rezumatul Microsoft al Canalului Canary de mai jos - asta ar putea insemna ca este doar pentru caracteristicile Windows 12.

Potrivit Windows Central, aici este „unde compania intentioneaza sa previzualizeze articolele de dezvoltare cu lead-uri lungi pentru urmatoarea versiune majora”.

Intr-un articol care raporteaza aceasta dezvoltare, Windows Latest, a spus ca Canary Channel „ar pune bazele urmatoarei generatii, probabil Windows 12”.

Dupa cum era de asteptat, nu s-a mentionat Windows 12 la conferinta pentru dezvoltatori Microsoft Build din mai 2023. Cu toate acestea, dupa cum raporteaza Windows Latest, compania a inclus o captura de ecran cu mentiunea „urmatoarea generatie de Windows”.

Acesta nu s-a dovedit a fi un eveniment real, dar Microsoft probabil lucreaza la „urmatoarea generatie de Windows” cu usile inchise. Vor fi acestea doar actualizari pentru Windows 11 sau o versiune nou-nouta sub forma de Windows 12? Asta ramane de vazut.
Microsoft Copilot, inteligenta artificiala a sistemului de operare Windows 11 Te-ar putea interesa si: Microsoft Copilot, inteligenta artificiala a sistemului de operare Windows 11

Insa indicii de la Microsoft si Intel, combinate cu rapoartele a doua publicatii de renume, inseamna ca probabil ca o noua versiune majora a Windows este pe drum.

Cand va fi lansat Windows 12?

Dupa cum v-ati putea astepta, nu stim exact cand va fi lansat Windows 12 (sau echivalentul sau).

Cea mai buna presupunere a noastra de pana acum vine din acelasi articol Windows Central ca mai sus, care spune ca va exista o noua versiune majora a Windows la fiecare trei ani. Cu Windows 11 lansat in 2021, asta sugereaza ca vom vedea Windows 12 la un moment dat in 2024 .

In martie 2023, Bowden a indicat din nou ca „urmatoarea versiune majora a clientului Windows” va fi lansata in 2024. Faptul ca are deja un nume de cod intern – Hudson Valley – sugereaza ca ar putea fi cazul. El a fost putin mai specific intr-un articol din iunie 2023, sugerand ca va ajunge „in a doua jumatate a anului 2024”.

Windows Latest a facut un pas mai departe, sugerand o lansare in toamna (toamna) anului 2024 si apoi o lansare mai larga in 2025. Cu toate acestea, nu este clar de unde a obtinut aceste informatii autorul Mayank Parmar.

Site-ul german Deskmodder, care a sugerat pentru prima data ca Windows 12 era in lucru, spune intr-un alt articol ca „probabil vom primi Windows 12 pana la sfarsitul anului 2024”.

Windows este de asteptat sa fie pe ordinea de zi la evenimentul Microsoft de la New York din 21 septembrie, dar asta va fi probabil doar pentru viitoarea actualizare Windows 11 23H2. Potrivit unor surse apropiate lui Zac Bowden de la Windows Central, este „putin probabil” sa auzim ceva despre Windows 12.

Pentru context, cele mai recente versiuni de Windows au primit aproximativ 10 sau mai multi ani de asistenta de la Microsoft. Marea exceptie de la aceasta sunt cei patru ani de actualizari mainstream ale Windows 8, dar asta s-a datorat in principal receptiei sale slabe.

Microsoft nu a spus cand Windows 11 va inceta sa fie suportat, dar cele mai recente versiuni au primit aproximativ 10 ani de suport de la Microsoft. Daca acelasi lucru este valabil si pentru Windows 11, am avea nevoie de o noua versiune pana in 2031 cel mai tarziu. Dar se pare ca aceasta va sosi mult mai devreme.

Amintiti-va, data de lansare a Windows 12 nu este ziua in care veti putea incepe sa il utilizati. Va exista probabil o lansare treptata, care va dura cateva luni, cu hardware-ul mai nou probabil sa fie prioritizat.

Windows 12 va fi gratuit?

Ar trebui sa fie, cel putin initial. Microsoft a oferit un upgrade gratuit la Windows 10 si este inca disponibil din punct de vedere tehnic.

Actualizarea la Windows 11, de asemenea, nu va va costa nici un ban, cu conditia ca dispozitivul dvs. sa indeplineasca cerintele hardware si nu exista niciun indiciu ca Microsoft ii pune o limita de timp. Cumpararea unei copii de sine statatoare incepe de la 139 USD/119,99 GBP.

Deci, odata ce Windows 12 este lansat, aproape sigur va fi gratuit pentru o perioada. Microsoft va fi de inteles dornic sa aduca cat mai multi oameni pe noul sistem de operare.

Va avea Windows 12 cerinte hardware diferite?

Probabil da. In timp ce laptopurile si PC-urile au pastrat acelasi design de baza de zeci de ani, o multime de alte specificatii s-au schimbat deja de la lansarea Windows 11.

GTA 6: Data de lansarea si alte detalii despre acest joc Te-ar putea interesa si: GTA 6: Data de lansarea si alte detalii despre acest joc

Cerintele sale hardware s-au dovedit controversate, dar caracteristicile de securitate precum TPM si Secure Boot par sa ramana in viitorul apropiat.

Singura cerinta de sistem despre care se zvoneste pana acum vine de la Deskmodder, ceea ce sugereaza ca veti avea nevoie de cel putin 8 GB de RAM in loc de cei 4 GB actuali. Alte minime de stocare Windows 11 de 64 GB si 720p pot fi, de asemenea, crescute, dar inca nu exista dovezi pentru asta.

Cu inteligenta artificiala setata sa functioneze puternic, este posibil sa aveti nevoie si de un cip cu capacitati de inteligenta artificiala. Investitia recenta a Microsoft in creatorii de ChatGPT OpenAI si lansarea ulterioara a Bing Chat sugereaza ca acesta poate fi cazul.

In ianuarie 2023, Windows Latest a raportat ca AMD lucra la procesoare cu inteligenta artificiala incorporata. Intel si ARM vor urma probabil exemplul la un moment dat, desi poate sa nu fie necesar sa aveti unul dintre aceste cipuri pentru a rula Windows 12.

Apoi, intr-un articol Windows Central din iunie 2023, autorul Zac Bowden a speculat ca unele caracteristici (in mare parte AI) ar putea fi „limitate la PC-uri mai recente cu o NPU [Unitate de procesare neuronala] sau GPU”.

Ce functii noi va avea Windows 12?

Dupa cum va puteti astepta, nu este clar cum va fi Windows 12. Majoritatea noilor sale caracteristici sunt considerate a fi in dezvoltare, dar multe s-ar putea schimba de acum pana la o lansare finala.

Cu toate acestea, este posibil ca compania sa fi dezvaluit din neatentie o versiune timpurie a interfetei de utilizare Windows 12. O macheta la conferinta Microsoft Ignite din octombrie 2022 arata un design foarte diferit:

Caracteristicile cheie aici includ o bara de activitati plutitoare si o bara de cautare in forma de pastila in partea superioara, cea din urma amintind de Insula dinamica de pe iPhone 14 Pro. Panoul Widgeturi si Centrul de actiuni sunt, de asemenea, in partea de sus a ecranului, mai degraba decat in ​​partea de jos.

Potrivit lui Bowden intr-un articol Windows Central ulterior, „sursele mele spun ca acesta este un prototip timpuriu al interfetei de utilizare care va fi livrat pe Windows 12”.

Nu este foarte clar din tweetul de mai sus, dar Bowden a creat ceva similar:

Desigur, nu exista garantii ca asa va arata Windows 12. Dar este in mod clar ceva ce Microsoft a luat in considerare.

De asemenea, AI pare sa apara foarte mult in Windows 12. La prezentarea AMD CES 2023 din ianuarie, Microsoft Chief Product Officer Panos Panay a spus ca „AI va reinventa modul in care faci totul pe Windows”.

Investitia Microsoft in Bing AI (bazat pe ChatGPT) si adaugarea la bara de cautare Windows 11 (desi intr-o capacitate foarte limitata) pare sa fie doar inceputul.

Intr-un articol Windows Central din iunie 2023, Bowden sugereaza ca urmatoarele caracteristici ar putea fi pe drum in Windows 12:

  • Ecrane noi de blocare si conectare care sunt optimizate pentru atingere
  • Noul centru de notificare cu posibilitatea de a grupa notificarile dupa persoana sau aplicatie
  • Posibilitatea de a fixa widget-uri pe desktop
  • Noua functie de tapet dinamic, folosind AI pentru a crea efect de „paralaxa” pe masura ce deplasati cursorul sau dispozitivul

Potrivit unui articol anterior Windows Central, Microsoft lucreaza la un nou proiect care va „moderniza platforma Windows”. Proiectul „CorePC” nu este garantat sa fie gata pentru Windows 12, dar se presupune ca aceasta este tinta. Caracteristicile AI mentionate includ instructiuni contextuale bazate pe informatii de pe ecran si identificarea obiectelor si a textului din imagini.

3 semne care arată că trebuie să-ți schimbi anvelopele de iarnă Te-ar putea interesa si: 3 semne care arată că trebuie să-ți schimbi anvelopele de iarnă

O alta caracteristica cheie a CorePC este modularitatea sa, Windows putand sa creasca si sa scada nivelul functiilor si compatibilitatea aplicatiilor pentru a se potrivi cu anumite dispozitive. Crearea unei platforme „separate de state” reflecta ceea ce veti vedea pe iPadOS si Android si ar trebui sa conduca la actualizari mai rapide si o securitate mai buna. Acest lucru va limita datele disponibile pentru utilizator si pentru aplicatiile terte doar la ceea ce este necesar.

CorePC va permite, de asemenea, Microsoft sa mearga cap la cap cu sistemul de operare Chrome si sa creeze o versiune usoara a Windows 12 care ruleaza numai aplicatii de baza, dar este foarte rapida. Ar ajuta Microsoft sa-si recapete o oarecare popularitate in sectoarele educationale in care domina Chromebookurile.

Anterior, Deskmodder a sugerat ca Windows 12 va fi construit de la zero, in loc sa se bazeze pe versiunile anterioare. Asta am vazut cu Windows 10X, inainte ca multe caracteristici sa fie incorporate in Windows 11.

Acest lucru deschide posibilitatea unui design radical diferit, desi schimbarile mari s-ar putea sa nu se dovedeasca populare pentru baza imensa de utilizatori Windows. Intr-adevar, Zac Bowden de la Windows Central a spus intr-un videoclip din august 2022 ca ar fi „socat daca ar face o schimbare in stilul Windows 8, totusi, nu l-as anula”.

Dar daca PC-urile pliabile decoleaza in mare masura, Bowden a spus „ar trebui sa vedem, cu Windows 12, o multime de imbunatatiri ale designului Windows si ale UX”. Microsoft ar putea decide sa lanseze o alternativa pliabila la Surface Neo anulata, dar Windows 11 nu raspunde in mod deosebit de bine niciunui dintre acesti factori de forma in forma sa actuala, ceea ce ar creste perspectiva unui anumit mod de tableta.

Acest lucru a fost abandonat odata cu introducerea Windows 11, desi experienta pe tablete este acum suficient de buna incat sa nu fie necesara.

Articolul original Windows Central, care a sugerat data de lansare din 2024, nu a dezvaluit nicio caracteristica noua concreta. Dar a sugerat ca strategia actuala de actualizari mai mari de „Moment” la fiecare cateva luni va continua.

In alta parte, sunt cel mai probabil imbunatatiri minore. Asigurarea unui Windows 12 stabil si in cea mai mare parte fara erori ar trebui sa fie prioritatea pentru Microsoft.

Cautati o privire mai aprofundata asupra cum ar putea fi Windows 12? 4RMD a creat un concept bazat pe unele zvonuri existente, dar si pe caracteristici pe care oamenii le-au solicitat:

Desigur, versiunea finala poate arata foarte diferita de aceasta. Prin contrast, conceptul Windows 12 al lui Addy Visuals isi imagineaza cum ar putea arata sistemul de operare daca Microsoft si-ar transforma complet aspectul si senzatia:

Acest lucru nu se bazeaza pe nicio dovada concreta, dar speram ca va oferi ceva inspiratie pentru Microsoft.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Iata ce trebuie sa stii despre lansarea Windows 12

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×