Cum sa aplici metoda 20/10 pentru o casa curata tot timpul

In timpul saptamanii muncim multe ore din zi si adesea noaptea, pe langa faptul ca trebuie sa ducem copiii la scoala, inot, tenis sau balet, mergem la sala, mergem la banca pentru a repara actele si la supermarket pentru a efectuati achizitia. Cand vine weekendul, in sfarsit avem timp sa ne odihnim si sa stam pe canapea, asa ca ultimul lucru pe care ne-am simtit este sa facem curatenie in casa.

Aici intra in joc metoda 20/10 , despre care unii spun ca face minuni. Pentru cei care au o viata incarcata si pentru cei care nu au descoperit dragostea pentru curatenie, aceasta alternativa este solutia pentru o viata mai usoara, o casa mai organizata si un zambet pe buze pentru ca curatarea nu iti va lua ani de zile din viata.

Ce este metoda 20/10?

Metoda 20/10 este un sistem de curatare si organizare creat de Rachel Hoffman care are multi adepti. A fost creat pentru a motiva oamenii care nu vor sa locuiasca intr-o casa dezordonata, dar nu stiu de unde sa inceapa sau cum sa se organizeze in timpul saptamanii.

Nu vrem maratoane acasa, ci eficienta si simplitate. Regula este sa nu curatati totul deodata sau sa doriti sa aveti totul organizat si curatat in cinci minute, ci mai degraba sa impartiti sarcinile in timpi esalonati .

Cand faci sedinte de curatenie la intervale mai scurte, in functie de disponibilitatea si vointa ta, organizarea casei este mai fezabila si mai eficienta. 

Cum functioneaza metoda 20/10?

Metoda 20/10 este cel mai simplu si mai usor lucru din lume si ne promite o casa stralucitoare si o mai buna gestionare a sarcinilor casnice. Trucul este sa ignori imaginea de ansamblu si sa nu te sperii daca toata casa este o mizerie. Concentreaza-te pe momentul prezent si pe ceea ce poti face chiar acum, fii atent la detalii si dedica-te unor sarcini mici.

Stresul apare atunci cand vedem toata casa necuratata, pentru ca ni se pare o munca nesfarsita si ne pierdem vointa si energia chiar inainte de a incepe. Deci, in loc sa fii atent la mizeria generala in care se afla casa ta, indreapta-ti atentia catre ceva ce poti face chiar acum. Spalati vasele acumulate, faceti patul, ridicati hainele de pe podea. Dedica-te acelei sarcini specifice, fara a fi distras de altii.

Aceste mici sarcini, desfasurate cu succes si cu restul pe care il meritati, vor reveni incetul cu incetul curatenia si ordinea acasa.

Cele mai intalnite 13 superstitii pe care sa le eviti in casa ta Te-ar putea interesa si: Cele mai intalnite 13 superstitii pe care sa le eviti in casa ta

1. Curatati si organizati timp de 20 de minute

Seteaza un cronometru pentru 20 de minute si concentreaza-ti energia pe o sarcina sau o camera din casa. Ar putea fi organizarea dulapului, curatarea podelei sufrageriei, spalarea rufelor sau curatarea geamurilor. In acele 20 de minute, concentreaza-te pe a fi cat mai eficient posibil si nu te lasa distras de alte sarcini. Daca incepi sa faci ordine in dormitor si vezi ca praful se acumuleaza pe podea, nu inceta sa faci sarcina pe care ti-ai propus si reaminteste-ti ca curatarea prafului va fi urmatoarea sarcina.

2. Odihneste-te 10 minute

Luati o binemeritata pauza de 10 minute dupa cele 20 de minute de curatare entuziasta. Odihneste-te, reincarca-te, relaxeaza-te, plimba cainele sau profita de ocazie pentru a face ceva care iti place si te pune intr-o dispozitie buna.

3. Repeta, repeta, repeta pana crezi ca este suficient

Puteti repeta ciclurile metodei 20/10 de cate ori credeti ca este necesar pentru a va atinge obiectivele de curatenie si organizare a locuintei. Cu pauze de 10 minute, procesul nu te va epuiza si va fi mai durabil si mai eficient.

Unele dintre principiile cheie ale metodei 20/10

Curatenia casei inca vi se pare o misiune imposibila? Metoda 20/10 are cateva principii cheie pentru a va ajuta sa ramaneti concentrat si entuziast:

1. Faceti o fotografie inainte si dupa

Compararea inainte si dupa nu numai ca iti va arata ca a meritat efortul, dar te va motiva si sa folosesti in continuare aceasta metoda de curatare si organizare. In fotografii veti putea vedea si care zone sunt cele mai problematice si necesita mai multa atentie si efort, pe langa verificarea daca ati uitat orice detalii care necesita ordine.

2. Faceti patul in fiecare zi

Dureaza doar un minut si beneficiile sunt nenumarate . Simplul act de a face patul face ca camera ta sa se transforme si sa aiba un aspect complet diferit. Mult mai curat si organizat. Senzatia de a deschide patul pentru a adormi din nou este unul dintre cele mai bune lucruri care exista... Cand patul este facut, desigur.

3. Unde sunt hainele tale murdare?

Cand vine vorba de imbracaminte, exista trei pasi cunoscuti, desi nu intotdeauna aplicati: spalati, uscati si puneti deoparte. Ultimul pas al procesului este adesea uitat si, atunci cand vrem sa purtam acel pulover pe care ni l-au daruit de Craciunul trecut, suntem nevoiti sa intoarcem casa cu susul in jos pana o gasim.

Lumina artificiala sau naturala, ce sa alegi pentru bucataria ta? Te-ar putea interesa si: Lumina artificiala sau naturala, ce sa alegi pentru bucataria ta?

De asemenea, este obisnuit ca munti de haine sa se acumuleze pe podeaua dormitorului sau in cosul de rufe din baie. Asa ca regula este ca atunci cand incepeti procesul de strangere a hainelor si de a le pune in masina de spalat, nu se termina pana cand sunt pliate toate in sertare si agatate de umerase. In acest fel, iei obiceiul de a pune lucrurile deoparte inainte ca acestea sa se murdareasca.

4. O mica recompensa nu a ranit niciodata pe nimeni

O mica recompensa nu strica niciodata si va poate oferi impulsul de care aveti nevoie. Pune un episod din acel serial Netflix pe care il iubesti atat de mult, citeste un capitol din roman care nu te lasa sa dormi, sau savureaza o ceasca de ceai, dar apreciaza momentul in care te rasfat si castigi puterea de care ai nevoie pentru a obtine pana la treaba.site de constructii.

5. Nu lasa nimic pe podea sau deplasat.

Nu este nimic nou, dar nu strica sa-l amintesti. Unul dintre obiceiurile care va vor salva viata de dezorganizarea perpetua este sa puneti lucrurile la locul lor imediat. Nu in cinci minute sau maine, de indata ce termini de folosit ceva, pune-l inapoi. Daca faci acest lucru, organizarea generala a casei tale va creste exponential.

6. Curatati pe zone

Casa este formata din mai multe camere care corespund diferitelor zone ale casei. Va va ajuta sa impartiti curatarea in zone si sa va concentrati in fiecare saptamana pe curatarea si organizarea unei anumite zone. In acest fel, stresul si sentimentul de coplesire din incercarea de a organiza intreaga casa deodata vor disparea.

7. Foloseste un caiet si noteaza totul

Tine zilnic un caiet in care notezi ce ai curatat in acea zi, ce ramane de curatat, planul pentru saptamana urmatoare sau pentru urmatoarea sedinta de curatare. Cu cat gestionarea curateniei casei este mai organizata, cu atat mai bine.

Metoda 20/10 va poate ajuta sa stabiliti rutine si obiceiuri sanatoase pentru a mentine o casa curata si organizata si pentru a reduce dezordinea si sentimentele de coplesire sau stres din sarcinile casnice coplesitoare.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cum sa aplici metoda 20/10 pentru o casa curata tot timpul

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×