Ferestrele casei, sau tamplaria exterioara, sunt construite cu profile din aluminiu, PVC sau lemn, adica cu rame din unul dintre aceste materiale. Atunci cand schimbati ferestrele casei, ar trebui sa alegeti tinand cont de clima zonei si de designul ferestrelor. In plus, izolarea fonica si siguranta sunt alte variabile care pot influenta si vor afecta, de exemplu, adancimea cadrului si/sau grosimea sticlei.
Cand trebuie sa schimb tamplaria ferestrei?
Cadrele reci, condensul apei si permeabilitatea aerului sunt cateva dintre simptomele pe care le vei detecta la ferestrele tale cand va fi timpul sa schimbi tamplaria – mai ales la cele care au mai mult de 20 de ani – si care sunt de vina pentru ca incalzirea nu functioneaza. .
Ce tamplarie sa alegi in functie de locul in care se afla casa?
Valorile de permeabilitate la aer ale tamplariei sunt esentiale. Se diferentiaza pe clasa 1, 2, 3 si 4 si se aleg in functie de zona climatica – cele de clasa 3 si 4 pentru zonele cele mai reci.
Daca, in plus, sunteti interesat sa reduceti zgomotul venit de pe strada, trebuie sa controlati nivelurile de izolare fonica, care se masoara in decibeli – cu cat mai mare, cu atat mai eficient.
Cum se verifica daca tamplaria aleasa este adecvata?
O fereastra cu termoizolatie standard nu este intotdeauna eficienta pentru zona in care se afla casa ta. Pentru a afla, expertii recomanda verificarea valorii U a transmitantei termice a profilelor, care masoara schimbul mediu de temperatura care are loc intre exteriorul si interiorul ferestrei – cu cat aceasta valoare este mai mica, cu atat profilul va fi mai izolant.
Puteti obtine economii de energie de pana la 70% in comparatie cu o fereastra veche.
Care sunt diferentele dintre materiale si diferitele game de pret?
Acestea difera in principal prin izolatia termica pe care o asigura. Unele tamplarie sunt alese pentru ca este un izolator natural, cum este cazul lemnului si PVC-ului. In cazul aluminiului, izolarea se realizeaza datorita distantierilor izolatori care impiedica profilul exterior sa intre in contact cu interiorul – ceea ce este cunoscut sub numele de rupere termica sau RPT.
Tamplarie din aluminiu: cea mai rezistenta
- Avantaje: aluminiul este cel mai rezistent la intemperii, perfect pentru deschideri mari si cu care se realizeaza interioare de o mai mare puritate vizuala, folosind sisteme de feronerie ascunse – balamaua nu este vizibila la jonctiunea cu peretele. Va permite sa alegeti orice tip de deschidere si aproape ca nu exista limite pentru a alege culoarea.
- Dezavantaje: aluminiul este un material foarte conductor; Asigurati-va ca transmisia sa termica este potrivita pentru zona dvs. – nu o alegeti doar pentru pret. Un pret mic poate fi inteles ca un profil de gama de baza cu izolatie interioara insuficienta, de exemplu, pentru o clima extrema.
- Grosimea profilului: Una dintre chei este grosimea cadrului. Pe de o parte, va insemna ca are mai multe camere de izolare; pe de alta parte, care poate gazdui si geamuri mai groase. Gama de ferestre din fotografie, de exemplu, realizeaza o izolare termica ridicata cu sticla tripla si o grosime a profilului de la 75 mm adancime.
Tamplarie din lemn: cea mai durabila
- Avantaje: asigura un nivel ridicat de izolare termica – este un izolator natural. Cele mai eficiente au garnituri termoplastice, care le fac mai etanse si blocheaza intrarea zgomotului si a apei. Ele pot acoperi goluri mari si sunt ideale pentru renovari rustice si istorice – desi se potrivesc in orice stil. In plus, este o solutie durabila. In fotografie, un exemplu cu ferestre din lemn stratificat de zada, finisate cu ulei incolor.
- Dezavantaje: intretinerea continua poate fi o piedica. Ca solutie exista optiunea de a alege un profil mixt, acoperind fata exterioara din aluminiu sau PVC.
- Grosimea profilului: cea mai buna izolatie se realizeaza cu profile de cel putin 70 mm grosime.
Tamplarie PVC: cea mai izolatoare
- Avantaje: este un izolator natural si asigura o izolare termica ridicata – este potrivit pentru toate zonele climatice. Puteti alege dintr-o gama larga de culori.
- Dezavantaje: latimea vizibila a profilului poate reprezenta un obstacol estetic.
- Grosimea profilului: cele mai bune profile se disting prin etanseitatea si numarul de camere cu care sunt construite, atat tocul cat si cerceveaua. De la 70 mm si un profil high-end, vei avea o izolare termica ridicata.
Cat de mult conteaza sticla?
Este 80% din fereastra; de aceea sticla trebuie aleasa impreuna cu profilul, pentru a atinge gradul de izolare termica necesar.
Exista un tip de geam potrivit pentru tot timpul anului, care permite beneficii de castig direct iarna si previne supraincalzirea vara.