Pasi de urmat daca ai de gand sa faci renovari acasa

Strangerea de idei si inspiratie, explicarea a ceea ce este necesar, gasirea celui mai bun profesionist si definirea unui proiect cu acestia sunt pasi importanti inainte de a formaliza un contract si de a trece la realizarea unui proiect de renovare a locuintei. Am vorbit cu doi designeri de interior si un arhitect cu experienta despre cei mai importanti pasi de care trebuie sa tineti cont atunci cand faceti renovarea casei.

1. Realizarea unui plan este esentiala atunci cand faceti renovarea casei

Acest punct include pasi fundamentali, cum ar fi strangerea de idei si inspiratie si definirea cat vor dura lucrarile.

  • Aduna idei si inspiratie. „Este esential sa stim ce ne-am dori sa obtinem, ce stil dorim sa obtinem. Dupa parerea mea, de multe ori este mai bine sa faci cateva fotografii de inspiratie si sa lasi detaliul sa iasa la iveala — pentru asta, nimic nu este mai bun decat sa ai un profesionist sa-ti asculte nevoile”, spune Melchora Vidal, profesionist.
  • Designerul de interior Elisabet Brion subliniaza si importanta pe parcursul intocmirii planului a comunicarii clare a dorintelor si nevoilor, mai ales in vederea precizarii unui buget.
  • Stabilirea prioritatilor si definirea bugetului va finaliza aceasta prima faza odata ce s-a decis sa se faca reforme. „Determinarea prioritatilor si a bugetului este cel mai important lucru”, spune Vidal. In opinia sa, „trebuie sa stim ce putem cheltui si in ce dorim sa investim resursele noastre… Apoi, este doar o chestiune de a indeplini obiectivele fara a depasi bugetul”.

2. Este esential sa alegi un bun profesionist si sa semnezi un contract

  • Gasirea celui mai bun profesionist va permite ca proiectul sa fie un succes. „E esential sa existe un sentiment intre client si profesionist”, spune Vidal. Principala platforma online pentru proiectarea si renovarea casei, a devenit instrumentul perfect pentru multi oameni din renovarea casei pentru a gasi un profesionist bine cotat.
  • Definirea unui plan de proiect este urmatorul pas. „In studioul nostru prezentam clientului mai multe proiecte”, explica Brion. In opinia designerului de interior, trebuie facute planuri precise si trebuie revizuite numerele si preturile ajustate in buget. Puteti face totul cu usurinta cu instrumentele, cum ar fi estimarea sau planurile de etaj 3D. „Recomand sa bugetezi cat mai mult si apoi sa vezi daca trebuie sa ajustezi cifrele; sau daca este suficient sa renunti la o parte din proiect sau sa schimbi un material fara a afecta distributia, nevoile sau estetica”, continua Brion.
  • Semnarea unui contract este esentiala. Dupa ce a dat „ok” bugetului si a stabilit o data de incepere si de incheiere a lucrarii, trebuie semnat un contract. „Intr-adevar, trebuie sa semnezi un contract cu profesionistul care urmeaza sa lucreze pentru tine in care preturile pe articol, timpul de executie si planul de plata sunt specificate clar”, detaliaza Vidal.

3. Executarea lucrarilor in cadrul unui proiect de renovare

  • Este timpul sa cumparati materiale. Avantajele de a avea un profesionist pentru acest moment in proces este ca cunosc cei mai buni distribuitori si vor putea obtine un pret mai bun; In plus, vor sti sa gaseasca solutii si alternative daca un material nu poate fi gasit sau cel ales initial a crescut foarte mult la pret.
  • Decideti unde ne vom stabili in timpul lucrarilor. „Acest lucru este esential pentru ca trebuie sa ne amintim ca procesul unei lucrari este de obicei lung si orice schimbare poate fi un soc. Vad o odihna buna si un loc in care sa fii confortabil ca fiind esentiale”, spune Vidal.
  • Incepeti proiectul. Daca ai ales un bun profesionist, uita de cliseul ca trebuie sa ai rabdare, desi este normal sa apara probleme care trebuie rezolvate si care necesita flexibilitate si capacitate de adaptare la orice inconvenient aparut in timpul lucrarilor. „La momentul inceperii lucrarilor, este important ca proiectul de renovare sa fie urmat de acelasi profesionist care a scris proiectul. In acest fel, nu vor exista improvizatii si orice detalii care apar sau modificari de ultim moment vor fi rezolvate fara a deteriora ideea originala a proiectului. Fiecare etapa trebuie supravegheata de arhitect: demolare, amenajare, intrarea diferitelor uniuni, cumparare de materiale etc. Astfel, sarcinile nu se ingramadesc si se cauta optiuni, daca este necesar, in avans. De asemenea, incerc sa nu transmit clientului problemele de zi cu zi ale lucrarii”, spune arhitectul Liliana Millan.