De ce este periculos sa va lasati telefonul la incarcat peste noapte?

De ce este periculos sa va lasati telefonul la incarcat peste noapte?

Diverse elemente influenteaza durabilitatea bateriei unui smartphone, inclusiv data de fabricatie si varsta sa chimica. Acest ultim aspect se refera la deteriorarea treptata a bateriei din cauza unor factori precum variatiile termice, obiceiurile de incarcare si descarcare si utilizarea regulata. Pe masura ce trece timpul, imbatranirea chimica a bateriilor litiu-ion scade capacitatea de stocare, durata de viata si eficienta acestora.

Apple mentioneaza pe site-ul sau oficial ca:

O baterie standard [iPhone] este proiectata sa mentina pana la 80% din capacitatea sa initiala dupa 500 de cicluri de incarcare complete in conditii normale.

Studiile indica faptul ca o baterie a unui smartphone din 2019 ar putea rezista la aproximativ 850 de cicluri complete de incarcare/descarcare inainte de a scadea sub 80% din capacitatea sa. Aceasta inseamna ca doar 80% din capacitatea initiala ramane dupa doi sau trei ani de utilizare, moment in care bateria incepe sa se degradeze intr-un ritm mai rapid.

Este convenabil sa va incarcati telefonul mobil peste noapte?

Telefoanele inteligente de astazi se incarca in general in 30 de minute pana la doua ore.

Timpul de incarcare variaza in functie de capacitatea bateriei dispozitivului dvs. (cele cu capacitate mai mare necesita mai mult timp) si de puterea furnizata de incarcatorul dvs.

Incarcarea telefonului peste noapte nu este doar inutila, dar provoaca si imbatranirea prematura a bateriei. Este recomandabil sa evitati ciclurile complete de incarcare (de la 0% la 100%) pentru a prelungi durabilitatea bateriei.

Dupa cum comenteaza Samsung pe site-ul sau oficial:

Alimentarea bateriei la 100% in mod regulat poate avea un impact negativ asupra longevitatii.

De asemenea, mentinerea iPhone-urilor complet incarcate pentru perioade lungi de timp poate afecta integritatea bateriei.

Se recomanda sa incarcati pana la 80% si sa nu o lasati sa scada sub 20%.

Exista riscul supraincarcarii smartphone-ului?

Din punct de vedere teoretic, bateriile litiu-ion pot suferi o supraincarcare, ceea ce poate duce la situatii periculoase, precum supraincalzirea sau chiar incendiile. Avantajul este ca marea majoritate a telefoanelor mobile contemporane au un sistem de protectie care opreste automat incarcarea cand ajunge la 100%, prevenind deteriorarea din cauza excesului.

Cu toate acestea, atunci cand bateria este redusa la 99% (datorita aplicatiilor care functioneaza in fundal), aceasta intra in modul „incarcare intrerupta”: incepe sa se reincarce pentru a ramane la maximum.

Acest tip de incarcare poate uza bateria in timp. Din acest motiv, numerosi producatori au incorporat optiuni pentru a-l controla. iPhone-urile Apple au o functie pentru a amana incarcarea peste 80%. Dispozitivele Samsung Galaxy ofera optiunea de a limita incarcarea la 85%.

Cum s-a intamplat si cine este in spatele atacului cibernetic ChatGPT? Te-ar putea interesa si: Cum s-a intamplat si cine este in spatele atacului cibernetic ChatGPT?

Exista riscul ca telefonul dvs. mobil sa explodeze atunci cand il incarcati?

Sansa ca smartphone-ul dvs. sa explodeze in timpul incarcarii este extrem de scazuta, in mare parte deoarece majoritatea dispozitivelor de astazi au masuri de siguranta pentru a preveni supraincarcarea.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, au existat cazuri de smartphone-uri care au explodat in mod neasteptat. Acesta este de obicei rezultatul unor erori de fabricatie, componente de calitate scazuta sau daune externe.

Bateriile cu litiu-ion din dispozitive pot deveni excesiv de fierbinti daca caldura generata in procesul de incarcare nu este disipata corespunzator. Acest lucru poate provoca arsuri si, in situatii mai grave, poate aprinde un incendiu.

In plus, aceste baterii functioneaza optim intr-un interval de temperatura intre 0 ℃ si 40 ℃. Daca sunt expuse la temperaturi ambientale mai ridicate, ele se pot extinde, potential declansand un incendiu sau o detonare.

Utilizarea unui incarcator sau cablu nepotrivit, defect sau de calitate scazuta poate provoca supraincalzire, risc de incendiu si deteriorare a echipamentului.

Recomandari pentru a prelungi durata de viata a bateriei

Desi telefonul tau mobil are probabil sisteme de securitate pentru a proteja bateria, luarea anumitor masuri de precautie poate maximiza durata de viata a acestuia. Iata cateva sfaturi pentru a avea grija de bateria smartphone-ului tau:

  • Asigurati-va ca instalati cele mai recente actualizari de software pentru a beneficia de optimizarile de eficienta energetica propuse de producator.
  • Preferati incarcatoarele originale sau aprobate, deoarece incarcatoarele neoficiale pot prezenta diferente in furnizarea de energie si pot sa nu respecte reglementarile de siguranta.
  • Evitati sa va supuneti mobilul la temperaturi ridicate. Atat Apple, cat si Samsung recomanda ca dispozitivele lor sa functioneze la temperaturi de la 0℃ la 35℃.
  • Incercati sa va incarcati dispozitivul cu pana la 80% si nu-i permiteti sa scada sub 20%.
  • Evitati sa lasati telefonul smartphone la incarcare pentru perioade lungi de timp, cum ar fi peste noapte. Daca ajunge la 100%, deconectati-l.
  • In timpul incarcarii, plasati telefonul intr-un loc bine ventilat si evitati sa-l acoperiti sau sa puneti incarcatorul sub obiecte precum paturi, perne sau propriul corp.
  • Observati comportamentul bateriei; Daca dureaza ceva timp pana se incarca sau se epuizeaza rapid, este motiv de atentie.
  • Daca detectati incalzire anormala pe mobil sau observati ca spatele este umflat sau proeminent, consultati un service tehnic autorizat.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la De ce este periculos sa va lasati telefonul la incarcat peste noapte?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×