De ce producatorii chinezi fug de Android?

De ce producatorii chinezi fug de Android?

Huawei a deschis sezonul cu HarmonyOS, planul sau de urgenta pentru a continua sa functioneze independent de Google cu Android asa cum il cunoastem. Xiaomi a vrut sa urmeze calea cu HyperOS, propria sa adaptare software bazata pe o parte din codul Android, dar rescriind cea mai mare parte a acestuia.

Vivo a pus ultima piatra cu BlueOS, o alternativa dezvoltata in intregime in Rust, 100% proprie si fara nici macar compatibilitate cu aplicatiile Android. Trei interpretari care pot parea asemanatoare, dar care ridica concepte total diferite. 

Cele trei propuneri ridica o dezbatere interesanta despre necesitatea de a incepe sa caute alternative la iOS si Android, precum si cat de realist este sa optezi pentru sisteme complet detasate de ceea ce folosesc deja consumatorii.

Planul Huawei .

Lucrurile nu au mers prea bine pentru Huawei cu HarmonyOS si motivul are un nume si prenume: Google. Dupa interdictia din Statele Unite, compania chineza a fost nevoita sa inceteze colaborarea cu Google, facand astfel sa nu mai fie posibila preinstalarea serviciilor sale in cadrul EMUI.

Intr-o reactie rapida, Huawei a sustinut ca are pe masa un sistem alternativ la Android, dar compatibil cu aplicatiile sale. Realitatea este ca HarmonyOS si EMUI sunt... practic la fel, cu exceptia numelui si a unor particularitati din cod.

In Europa nu exista paradis fara Google, cadrul sau de servicii fiind necesar pentru a utiliza cele mai mainstream aplicatii . Invatarea pare clara: chiar si avand propriul magazin de aplicatii, fara ajutorul Google nu exista o victorie posibila pentru un software care aspira sa fie majoritar.

Xiaomi le calca pe urme, dar cu un sprijin mai mare .

Xiaomi este, probabil si pe hartie, cea mai buna modalitate de a reinterpreta Android. O parte din codul sursa a fost folosita pentru a face din aceasta furca un sistem compatibil cu aplicatiile sale, precum si pentru a putea actualiza cele mai recente telefoane cu MIUI la HyperOS.

Compania promite o mai mare eficienta, performanta, greutate mai mica a sistemului si o incarcare mare a propriului cod pentru a sustine modele generative de inteligenta artificiala. Oricum ar fi, HyperOS va veni de la Google si, pentru utilizatorii medii (intotdeauna cel mai important lucru in toate aceste chestiuni), va exista pur si simplu o actualizare a sistemului de operare care va spala fata la ceea ce au deja.

Cum poti recupera fisierele sterse accidental de pe un telefon Android? Te-ar putea interesa si: Cum poti recupera fisierele sterse accidental de pe un telefon Android?

Nu exista modificari la utilizarea aplicatiilor, nu exista limitari. Absolut totul va ramane la fel si, in scenariul promis, vor avea un ROM mai curat, mai rapid si mai eficient.

Xiaomi are ocazia sa faca din marele sau handicap principala sa virtute. Fiind acel producator care a modificat Android la extrem si, fara a sacrifica functionalitatea, a reusit sa-l faca sa functioneze si mai bine. Ramane de vazut cat de mult este nou in HyperOS in analiza Xiaomi 14, dar pariul indica modalitati.

Planul riscant al lui Vivo .

Nu aceasta este pozitia Vivo, care pare sa vrea sa puna capat direct Android-ului prin dezvoltarea propriului sistem de operare programat in Rust. Momentan, se pare ca nu va avea compatibilitate cu aplicatiile Android, o miscare care poate avea ceva sens in China dar care, in afara teritoriului sau natal, poate fi o lovitura in picior.

Provocarea de a va crea propriul ecosistem .

Niciun producator in afara de Apple sau Google nu a reusit sa creeze ecosisteme complete. Nici macar Samsung, lider in vanzarile de telefoane mobile si unul dintre cei mai grei din restul industriilor autohtone, nu a indraznit sa faca un astfel de pas. Se bazeaza pe propriul software, cum ar fi Tizen, pentru unele dintre dispozitivele sale (cum ar fi televizoarele), dar chiar si in periferice s-a predat WearOS pe propria sa platforma.

Angajamentul unor producatori precum Xiaomi sau Vivo pare ambitios, desi sunt abordari destul de diferite unele de altele. Ceea ce este clar este ca producatorii chinezi vor sa se distanteze de Android asa cum il stim noi. Nimeni nu stie cum se vor termina aceste planuri.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la De ce producatorii chinezi fug de Android?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×