Dupa o perioada lunga care a durat mai bine de doi ani, piata telefoanelor mobile incepe sa dea primele semne ale revenirii asteptate. Acest lucru este indicat de estimarile efectuate de firmele de analiza. La fel, acest studiu confirma si faptul ca Samsung si Apple continua sa domine piata globala de telefonie mobila, dar urmate indeaproape de Xiaomi, care este singura care mentine nivelurile vanzarilor de acum un an.
In raport, Samsung continua sa conduca piata globala de telefonie mobila in al treilea trimestru al anului 2023, cu peste 57 de milioane de unitati vandute, ceea ce se traduce intr-o cota de piata de 20 % , cu 2% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. .
Aceste cifre de vanzari se datoreaza, mai ales, primirii bune pe care au avut-o pe piata produsele pliabile ale firmei coreene, Samsung Galaxy Z Fold5 si Galaxy Z Flip5.
Locul al doilea este inca ocupat de Apple cu peste 50 de milioane de unitati vandute si o cota de piata de 17%, cu 1% mai putin decat in acelasi trimestru al anului precedent. Firma din Cupertino a reusit sa mentina aceste cifre datorita cererii solide pentru noul sau flagship, iPhone 15 .
Al treilea producator este inca Xiaomi , cu o cota de piata de 14%, dar dintre primii trei, gigantul chinez este singurul care nu sufera o scadere a vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent, deoarece este egal cu cifrele din trimestrul trei al anului 2022.
Este foarte probabil ca, daca aceasta tendinta va continua, Xiaomi ar putea provoca Apple pentru locul doi in clasament, mai ales daca tinem cont de faptul ca noile sale flagship-uri, Xiaomi 14 si Xiaomi 14 Pro, nu au fost inca lansate pe piata globala. .
La un pas mai jos apar OPPO si OnePlus impreuna, care, la fel ca Apple, au pierdut 1% fata de anul precedent, lasandu-le cu o cota de piata modesta de 9% .
„Noile lansari de la Huawei si Apple au electrificat piata in acest trimestru, eclipsand reinnoirile seriei emblematice de la multi alti producatori”, spune analistul Canalys Amber Liu.
Telefoane mobile: o piata in redresare
Desi pana in perioada iulie-septembrie vanzarile de telefoane mobile au scazut si, de fapt, sunt la cele mai scazute cifre din ultimul deceniu, expertii sunt de acord ca exista mai multe semne ca acest lucru este pe cale sa se schimbe si ca ultima parte a anului va aduce bucurie pentru un sector care are nevoie de vesti bune.
Unul dintre principalele motive invocate de analisti pentru a se asigura ca vanzarile vor creste din nou in trimestrul al patrulea este ca acestea sunt deja in crestere, dar nu fata de anul trecut, ci mai degraba fata de trimestrul anterior, cu o crestere de doua cifre, potrivit analistilor. .
Desi este inca un simptom pozitiv, trebuie sa tinem cont de sezonalitatea datelor si ca in mod traditional cifrele din trimestrul trei sunt de obicei mai mari decat cele din al doilea, care este cel cu cele mai scazute vanzari de telefoane mobile ale anului. Deci nu ar trebui sa ai deloc incredere.
„In timp ce Apple intareste seria iPhone 15 cu caracteristici si functii pentru a stimula cererea, Samsung isi reduce expunerea in segmentul de baza pentru a se concentra pe profitabilitate”, spune Liu.