4 sfaturi de care sa tii cont pentru o casa eficient energetica
- 12 Feb 2024
- Casa si Gradina
La realizarea unei renovari cuprinzatoare, pe langa realizarea unei distributii mai functionale, trebuie imbunatatita eficienta energetica a locuintei. Procedand astfel, se reduce cererea de incalzire, este mai usor sa pastrati casa rece, se cheltuieste mai putin pentru iluminatul artificial si contribuie la reducerea consumului de combustibili fosili, de exemplu. In cuvintele arhitectului Aleix Gil: „in prezent este de neimaginat sa intreprindem renovarea completa a unei locuinte fara a avea ca punct de plecare eficienta energetica”.
Masurile care pot fi implementate depind de caracteristicile fiecarei locuinte si de tipologia acesteia. Intr-o locuinta unifamiliala se poate interveni mai liber decat intr-un apartament, aplicand, de exemplu, izolatie la exterior. Pe de alta parte, intr-o mansarda vor exista mai multe posibilitati de a lucra cu orientarea ferestrelor, sau de a adauga umbrire, decat intr-un apartament obisnuit.
„Fiecare casa cere o solutie bazata pe caracteristicile sale. Prin urmare, masurile care trebuie aplicate nu pot fi generalizate”, spune arhitectul Lorena Pascual, de la Espacios Reversibles.
Spre exemplu, arhitectul Aleix Gil, explica ca „o locuinta unifamiliala intre pereti despartitori, ai carei pereti laterali trebuie izolati din interior, pierzand astfel inertia termica, va obliga aceasta pierdere sa fie compensata prin cresterea, pt. exemplu, masa placilor si pavajelor.”.
Ce este esential atunci cand izolati o casa?
1. Masuri pasive
Este vorba despre imbunatatirea raspunsului casei la un anumit climat si loc, implementand imbunatatiri pasive. „Multe dintre aceste masuri sunt stravechi – subliniaza Jose Sanchez Velez, de la DYOV Studio de Arquitectura – si au fost intotdeauna folosite in arhitectura vernaculara, precum inertia termica, orientarea spre sud, deschiderile mici spre nord, umbrirea prin planta. pergole…” . Doua dintre cele mai eficiente sunt castigul de caldura solara prin ferestre, orientate in principal spre sud si sud-est, si inertia termica, care mentine locuinta mai calda iarna si intarzie intrarea caldurii vara.
Ce energii regenerabile sa instalezi acasa, potrivit a trei experti
De asemenea, ventilatia incrucisata, foarte utila pentru racirea si aerisirea casei in mod natural precum si cresterea luminii naturale pentru a crea spatii mai vesele si mai sanatoase si pentru a reduce consumul de energie electrica.
2. Izolarea termica
Cel mai potrivit mod de izolare este din exterior. Sistemul integral de fatada SATE este compus in principal din izolatia care adera la perete si un strat final. In acest fel, puntile termice sunt evitate.
Intr-un apartament fatadele vor trebui izolate din interior. Pascual explica ca, in aceste cazuri, exista multe conditii prealabile de revizuit. „Daca, de exemplu, camera de aer este suficient de mare, am alege sa suflam izolatie, care este un sistem mai economic. Daca este un perete cu picior rigid, se poate realiza un SATI (sistem de termoizolatie interioara) direct cu placi de beton celular sau o pardoseala cu montanti din lemn pentru a evita generarea de punti termice. Apoi se umple cu bumbac”, subliniaza el.
Gil sfatuieste si izolarea peretilor in contact cu vecinul pentru a se asigura ca nu exista pierderi din cauza diferentelor de temperatura dintre locuinte. De asemenea, el recomanda sa nu te zgariesti la izolatie, deoarece „diferenta de pret intre o izolatie de 4 cm si o izolatie de 8-10 cm nu este semnificativa”.
3. Inlocuirea ferestrelor
Ferestrele sunt locul unde se pierde cea mai mare energie. Geamurile termice armate si controlul solar sunt doua imbunatatiri de luat in considerare.
Sanchez recomanda abordarea acestei masuri in armonie cu solutia adoptata pe fatade. „Nu este convenabil, de exemplu, ca o solutie sa fie foarte buna, iar cealalta medie”, spune el.
Gil adauga ca atunci cand se abordeaza schimbarea ferestrelor se lucreaza si la posibilitatea de a mari cele orientate spre sud si de a reduce cele orientate spre nord. In cazul lui, de obicei alege tamplaria din lemn „pentru ca rezolva mai bine puntile termice si transmitanta lor termica este scazuta”.
4. Incalzire/Racire
In acest moment, si avand ferestrele inlocuite si izolatia adaugata, casa nu va avea nevoie de o cerere mare de incalzire. „Contributia de care va fi nevoie este ocazionala. In cazul nostru, optam intotdeauna pentru energia aerotermala combinata cu convectoare cu pompa de caldura”, spune Pascual.
Gil comenteaza ca cu Codul Tehnic in mana se ajunge foarte usor la o litera A. „Desi casa are izolatie regulata si tamplarie, este instalata o masina eficienta, precum pompa de caldura aerotermala, si automat se poate ridica doua scrisori de pe Certificatul Energetic”, spune el.
In opinia sa, cel mai important lucru este sa scazi mai intai cererea si apoi sa evaluezi daca trebuie adaugat un sistem. Atat in cazul lor, cat si in cel al lui Pascual, ambii profesionisti se asigura ca nu instaleaza incalzire in pardoseala in renovarile lor deoarece ating o cerere suficient de scazuta, iar incalzirea este folosita doar ocazional.
Pascual considera ca cheia eficientei energetice consta in etanseitatea aerului si recomanda incorporarea ventilatiei cu recuperare de caldura in proiect „pentru ca calitatea aerului este magnifica, dormi mai bine si obtii mai multa liniste”, spune el.
In general, ar trebui sa evitati promovarea locuintelor ca fiind eficiente sau pasive atunci cand chiar nu sunt. „Cuvantul „pasiv” se aplica la orice astazi. „Serveste mai mult pentru a vinde decat orice altceva”, spune Sanchez.