Oricine are un semineu acasa… si pana acum l-a folosit foarte putin, cu siguranta il priveste deja cu alti ochi. In aceasta iarna, timp in care este previzibil ca atat gazul, cat si energia electrica vor continua sa creasca in pret, folosirea semineului pentru incalzirea locuintei este o solutie care va reduce facturile lunare la gaz si incalzire. Trebuie doar sa plasati o insertie si sa alegeti combustibilul: peletii si lemnul de foc sunt alegeri mai ieftine.
Cunoastem din ce in ce mai mult avantajele combustibililor precum peletii sau lemnele de foc, dar pe care dintre cele doua sisteme ar trebui sa alegem? In acest articol, am vorbit cu doi profesionisti pentru a afla diferentele si pentru a alege cea mai buna optiune.
Da, proprietarii de case sunt interesati de seminee
Optiunea de instalare si adaptare a semineelor si sobelor, atat pe lemne, cat si pe peleti, este in plina expansiune. Termenii de cautare precum „pellet” sau „cosuri de fum” au inregistrat o crestere semnificativa.
In plus, profesionistii consultati confirma o crestere a cererilor de cotatii si vanzari. Sebastia Bosch, de la Bosch Marin SL: importator si distribuitor de toate tipurile de sobe si seminee, vorbeste despre o crestere in 2021 de 50% fata de 2020. In 2022, se asteapta ca cresterea instalatiilor sa fie cu cel putin 30%. decat 2021; mai ales in cazul sobei pe peleti.
Ernesto Martin, de la Biollama, companie specializata in seminee cu bioetanol si care comercializeaza seminee in toata Spania, confirma ca numarul cererilor de informatii despre seminee si sobe pe peleti si lemne s-a dublat fata de anul trecut, in mare parte datorita cresterilor constante ale pretului. de electricitate si gaze.
Sunt lemnul si peletii compatibile cu orice semineu?
„In general, intr-un semineu incorporat puteti instala o insertie pentru lemn sau peleti”, spune Ernesto Martin, de la Biollama. In opinia acestui expert, in majoritatea semineelor din caramida „se poate pune o caseta de lemn, dar casetele de peleti sunt de obicei mai voluminoase si in unele cazuri fundul cosului de fum nu va fi suficient pentru a o gazdui, desi se poate rezolva. . cu o mica lucrare.” In orice caz, intr-o zi va fi instalat oricare dintre sisteme.
Pelete! De ce nu incetam sa auzim acest cuvant?
O alta diferenta intre ambele tipuri de semineu, pe langa dimensiune, este ca semineul pe peleti va necesita intotdeauna o priza electrica de 220V. In cazul arderii lemnelor, trebuie sa folositi o priza electrica pentru ventilator care sa faca aerul cald sa iasa mai puternic prin orificiile casetei, dar nu toate casetele au turbine si, prin urmare, nu trebuie sa le conectati la curent electric.
Peleti sau lemn de foc: ce este mai ieftin?
In ceea ce priveste pretul si usurinta de instalare intre un semineu pe lemne sau pe peleti: care este mai usor de instalat? „Instalatia este foarte asemanatoare in ambele sisteme, desi lemnul de foc poate fi mai simplu, deoarece pornirea peletilor implica de obicei reglarea parametrilor pentru arderea optima”, spune Martin.
La randul sau, Bosch indica faptul ca alegerea unui semineu pe lemne „este mai ieftina deoarece sistemul este mai putin tehnologic, componentele sale mai putin sofisticate, iar manipularea lui este manuala. Cu toate acestea, performanta lor este ridicata, deoarece aceste insertii folosesc o metoda de ardere dubla care arde chiar si particulele de fum.” Caldura este emisa de grilajele pe care le incorporeaza (si care creste datorita ventilatoarelor pe care le putem activa atunci cand dorim sa crestem puterea termica) si de usa din sticla, din material vitro-ceramic.
Peleti sau lemne de foc: doua solutii care sporesc performanta oricarui semineu
„Un semineu deschis are o performanta foarte scazuta, 10% in cel mai bun caz. Asta pentru ca, pentru a nu se tencuieste, trebuie sa aiba un curent de aer care, pe langa faptul ca duce fumul, duce si caldura. Un semineu etans, cu lemne, are o eficienta de peste 80%; un pelet, 95%. Consumul de combustibil, daca il comparam cu un semineu deschis, este mult mai mic in ambele cazuri”, explica Bosch.
Un alt avantaj al semineelor impermeabile cu inserturi adaptate lemnelor de foc sau peletilor este ca arderea lor este curata. Se caracterizeaza printr-o ardere etansa si emisii minime de CO2 in atmosfera, pe langa faptul ca combustibilul pe care il folosesc este durabil.
In ceea ce priveste combustibilul: cati bani poti cheltui?
In piata exista o gama larga de preturi atat pentru lemn de foc cat si peleti. Cat de mult trebuie sa investesti in combustibil pentru a incalzi, de exemplu, un living? Martin considera ca, pentru o camera de aproximativ 40 de metri patrati si cu o temperatura de confort de 21°, peletul poate costa intre 0,45 si 0,55 euro pe ora, in timp ce cu lemn de foc de stejar ar fi 0,60 euro la momentul respectiv. „Este probabil ca preturile sa varieze, deoarece peletii au crescut semnificativ mai mult decat lemnul de foc in acest an si practic s-au egalat.”
In orice caz, potrivit lui Bosch, „un sfert se cheltuieste incalzirea unei case cu un semineu pe lemne sau peleti decat cu gaz sau motorina”.
Cum sa alegi sistemul care ti se potriveste cel mai bine?
Primul pas este sa contactati un profesionist bine cotat (puteti gasi cel mai bun profesionist in apropierea locului in care locuiti) care va tine cont de diferitele posibilitati de instalare, va face masuratori si va sfatui care produs este cel mai potrivit acelor nevoi. „Sfatul unui profesionist este esential, deoarece clientii sunt uneori ghidati de estetica unui produs fara sa stie cu adevarat daca se potriveste sau nu nevoilor, bugetului si posibilitatilor lor de instalare”, spune Bosch.
Puteti incalzi o casa intreaga cu unul sau ambele dintre aceste sisteme?
Intreaga casa poate fi incalzita cu ambele sisteme. Pentru a face acest lucru, puteti opta pentru termo-cosuri sau termosobe, care, pe langa incalzirea incaperii in care se afla semineul, pot incalzi un circuit de radiator, sau pot fi conectate la un rezervor tampon pentru a incalzi si apa calda menajera ( ACM).
O alta optiune mai putin costisitoare este directionarea aerului cald de la semineul pe lemne sau peleti catre alte incaperi. Acest tip de semineu, numit conductibil, permite ca 1 pana la 4 conducte de aer cald sa fie duse in alte incaperi.
Cum putem profita cel mai bine de combinatia dintre incalzirea pe gaz si caldura semineului?
Ernesto ne spune ca este usor sa combinati ambele sisteme: „Atunci cand avem deja un sistem de incalzire pe gaz sau motorina, putem profita de acea infrastructura pentru a conecta unul dintre aceste termo-cosuri sau termosobe la circuitul de incalzire existent. Acest lucru ne va permite sa economisim atunci cand folosim semineul si, atunci cand nu dorim sa-l folosim, putem continua sa incalzim casa in mod normal folosind gaz sau motorina.” Un studiu al facturilor noastre, care evalueaza orele de utilizare si timpul in care de obicei incalzim casa, ne va spune cand o optiune sau alta este mai buna.
Avantajele si dezavantajele lemnului de foc sau peletilor
„Semineul pe lemne necesita mai putina intretinere decat peletul, focul este mult mai frumos si este un sistem complet autonom pentru ca, chiar daca sunt pene de curent, poti continua sa folosesti semineul”, spune Martin.
In ceea ce priveste peletul, expertul explica ca necesita intretinere regulata de catre utilizator. In plus, deoarece incorporeaza parti mecanice si electrice, este susceptibil la defectiuni care ne pot lasa fara incalzire. Pe de alta parte, peletul necesita sa fie mereu conectat la curentul electric, deci nu este un sistem pur autonom. Cu toate acestea, are capacitatea de a se incalzi mai repede decat lemnul si poate fi programat sa porneasca si sa se opreasca.
Peleti si lemn de foc: doua sisteme ecologice
Un alt factor in favoarea folosirii semineelor impermeabile cu insertii adaptate lemnului de foc sau peletilor este ca arderea acestora este curata. Se caracterizeaza printr-o ardere etansa si emisii minime de CO2 in atmosfera, pe langa faptul ca combustibilul pe care il folosesc este durabil. „Sunt sisteme eficiente, sigure si extrem de performante, fara a uita rolul lor pozitiv in respectarea mediului”, spune Bosch.