36 de trucuri eficiente pentru a decora spatiile mici din casa
- 8 Feb 2024
- Casa si Gradina
Putem decora spatiile mici in mod eficient aplicand cateva dintre trucurile pentru a decora spatiile mici pe care le-am pregatit in acest articol. Toate sunt trucuri, sfaturi sau resurse decorative pe care noi, designerii de interior, le folosim in viata de zi cu zi. Adica sunt eficiente. Alege-l pe cel sau pe cei care se potrivesc cel mai bine stilului tau, casei tale si nevoilor tale.
Acestea fiind spuse, articolul este impartit in 3 parti: Zona inferioara (pardoseli), zona mijlocie (pereti, decoratiuni, mobilier), zona superioara (Tavane si lampi).
Incepem cu prima zona, acordand atentie pardoselilor in decorarea spatiilor mici.
Decorarea spatiilor mici: Pardoseli
Podele clare .
Cu cat suprafata vizibila a podelei este mai mare, cu atat spatiul va aparea mai mare si nu numai podeaua, ci si plinta, adica perimetrul incaperii.
Asadar, daca te uiti la podeaua sufrageriei tale sau a oricarui alt spatiu si vezi o suprafata mica, vezi daca o poti curata, muta niste mobilier sau scoti o piesa.
Dupa cum v-am spus, cu cat este mai mare cantitatea de pamant pe care o percepe ochiul, cu atat suprafata ii apare mai mare.
Dimpotriva, cu cat vezi mai putin pamant, cu atat totul ti se pare mai mic si mai aglomerat.
Fara covoare sau cu covoare mari .
Desigur, daca nu punem mocheta, se va vedea mai multa suprafata libera a podelei.
Iar la decorarea spatiilor mici, sfatul meu este ca, mai bine, fara covoare.
Dar s-ar putea sa-ti doresti un covor indiferent de situatie. In acest caz, sfatul meu este sa puneti un covor de dimensiuni generoase care sa acopere multa suprafata pentru a crea senzatia ca zona este din ce in ce mai mare.
Interesant este ca atunci cand vine vorba de decorarea spatiilor mici, covoarele mari au rezultate mai bune decat cele mici, facand spatiul sa para mai mare, pe masura ce scara mare a covorului invita ochiul sa gandeasca mai mare.
Solurile usoare .
Daca aveti podele intunecate si doriti sa va decorati spatiul mic si sa-l faceti vizual mai mare si mai luminos, exista putine solutii la fel de eficiente precum schimbarea acelor podele intunecate cu altele mai deschise.
Evident, acesta este ceva ce nu toata lumea poate sau vrea sa faca.
In acest caz si in conformitate cu sfaturile anterioare, puteti folosi covoare in tonuri deschise si face ca podelele sa arate mult mai stralucitoare si acest lucru va va face sa castigati latime vizuala.
Este cel mai eficient.
De asemenea, puteti vedea cum sa faceti un spatiu mai luminos.
Podele mari .
Si daca doriti sa va schimbati podelele, atunci alegeti podele transparente in format mare.
Poate parea logic sa credem ca in decorarea unui spatiu mic, podeaua ar trebui sa fie intr-un format de podea mic, dar este exact opusul, deoarece cu cat podeaua este mai mica, cu atat exista mai multe rosturi si cu atat apare mai ornamentata. .
Dimpotriva, o pardoseala fara rosturi sau in format mare cu putine rosturi genereaza o mai mare continuitate vizuala, fara atatea limite sau contraste, facand ca totul sa para mai mare.
Scoateti din pamant tot ce puteti si doriti .
Dupa cum am vazut deja, o podea limpede face ca totul sa para mai mare, asa ca, uitati-va bine la toate obiectele dvs. si, daca vi se pare corect, inlocuiti toate cele care folosesc podeaua, cum ar fi suporturile de haine in picioare cu suporturi de haine. lampadare cu aplice, poate noptiere cu suspendate, plante mici pot fi agatate de tavan etc.
Daca il scoti de pe podea si il poti inlocui cu elemente care merg pe perete, fara indoiala iti vei vedea casa mai mare.
Cu aceste sfaturi pentru decorarea spatiilor mici orientate spre pamant ne vom fi facut deja sa se simta mai mare si mai usoara, acum sa trecem la zona de mijloc a locuintei, incepand cu mobilierul:
Decorarea spatiilor mici: Mobilier
Alege mobilier cu picioare inalte sau mobilier suspendat .
In conformitate cu trucurile anterioare pentru decorarea spatiilor mici, daca mobilierul are picioare inalte sau este suspendat pe perete, totul va parea mai mare deoarece, dupa cum am vazut, ochiul vede o suprafata mai clara pe podea.
Te-ar putea interesa si: 20 de plante de exterior pentru gradina sau terasaNu se poate face cu toate, sau s-ar putea sa nu-ti placa, dar printre optiunile tale, ia in considerare posibilitatea de a suspenda niste mobilier sau de a alege unul cu picioare inalte pentru a crea o senzatie de spatiu.
Folositi mobilier pliabil, pliabil si ridicat .
Nu veti putea sau nu veti dori sa puneti tot mobilierul asa, dar putem adauga oricand niste mobilier de acest tip si sa castigam spatiu acasa, precum o masa extensibila, un birou de perete pliabil, o masa de bucatarie pliabila de perete. , etc
Foloseste acest tip de mobilier si inlocuieste unele fixe si grele si vei face spatiul sa para mai clar si mai mare.
Folositi mobilier din sticla sau metacrilat .
Nu exista material care sa fie vizual mai usor decat cel care este transparent.
Asadar, in functie de gusturile si nevoile tale, adauga bucati de sticla sau metacrilat care nu ocupa spatiu vizual si ofera aceeasi functie.
Nu o vei putea face cu tot mobilierul, dar poti cu unele foarte importante, precum masa de sufragerie, masuta de cafea, niste scaune etc.
O canapea deloc voluminoasa .
Cand urmeaza sa cumparati o canapea cu trei locuri, de exemplu, aveti optiunea de a cumpara o canapea voluminoasa cu trei locuri, sau o canapea cu trei locuri, dar usoara.
Si prin asta nu ma refer la mai putin confort sau mai putine locuri, ci mai degraba la volumul canapelei, uita-te la aceste doua exemple.
Care canapea este mai grea si mai voluminoasa? Cel de sus, nu? Ei bine, in realitate ambele au aceleasi locuri si aceeasi dimensiune.
Dar tu o vei pune pe unul dintre ele in sufragerie si iti va ocupa tot spatiul, in timp ce celalalt iti va oferi aceleasi locuri, dar intr-un mod mult mai usor si mai clar.
Lasa toata mobila sa respire .
Daca exista ceva care face ca un spatiu sa para mic, este atunci cand avem toata mobila aproape una de cealalta. Acest lucru da o senzatie de aglomeratie.
Dimpotriva, atunci cand toata mobila respira si are spatiul ei, totul pare mai clar si mai spatios, plus fiecare piesa arata mai frumoasa singura.
Incearca, iti ia 5 minute sa muti niste mobilier si sa vezi cu ochii cum arata acea zona mai clara.
Lasand mobilierul deoparte dar continuand totusi in zona de mijloc, trecem acum la decorarea spatiilor mici cu accent pe culori si decor.
Decorarea spatiilor mici: Culori si decorare
Adaugati oglinzi .
Acest truc este unul dintre cele mai vechi si, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente in decorarea spatiilor mici. (Si mare).
Stim cu totii ca oglinzile fac ca spatiile sa para mai mari si, de asemenea, mai luminoase.
Folositi cate doriti si oriunde doriti, in fata ferestrelor functioneaza foarte bine pentru ca reflecta mai multa lumina, iar dupa cum am vazut in alte articole, daca folositi si usi cu oglinda pe dulapuri, veti putea optimizati in continuare acea senzatie de spatialitate pe care ni-l ofera usile.Oglinzi.
Pastrati-va decorul coeziv .
Cu cat exista mai mult contrast intr-o casa, fie ca este in culori, mobilier sau decor, cu atat punem mai multe limite vizuale asupra ochiului, iar prin stabilirea unor limite totul este mai mic.
Asadar, pentru a decora spatiile mici, una dintre cele mai bune solutii este aceea de a face intreaga casa sa se simta inchegata in stil, culori si materiale.
In acest fel, dam continuitate vizuala intregii case, eliminand multe dintre contrastele, care in multe cazuri sunt responsabile pentru ca vizual o casa sa para mai mica.
Creati o paleta monocromatica .
Daca doriti sa duceti sfatul de mai sus la nivelul urmator, atunci creati o paleta monocroma.
Acesta este cel mai eficient lucru pe care il puteti face pentru a decora un spatiu mic.
Practic este vorba despre adaugarea aceleiasi culori pe toate suprafetele. Chiar daca este aceeasi culoare, putem folosi variatii subtile ale acelei culori.
Facand acest lucru, eliminam contrastele cat mai mult posibil si, dupa cum am vazut deja, cu cat sunt mai putine contraste, cu atat punem mai putine limite vizuale asupra ochiului si cu atat vom castiga adancime si latime vizuala mai mare.
Albul este prietenul tau .
Albul este culoarea care reflecta cel mai mare procent de lumina solara. Nu exista alta culoare care sa faca spatiile mai luminoase si mai mari.
Dar nu toti albii merita.
In functie de orientarea locuintei tale va trebui sa alegi un alb sau altul.
Daca este orientat spre nord, alegeti albi calde care au o pigmentare galbuie, ocru sau rosiatica, deoarece lumina pe care o primesc spatiile cu aceasta orientare este rece si albul cald va compensa acea raceala.
Dimpotriva, daca este orientat spre sud, folositi alb rece, deoarece lumina primita de incaperile orientate spre sud este mai calda si putem folosi alb rece care au o pigmentare albastra sau verzuie, facand totul sa para ultra alb.
Daca nu va place albul, folositi tonuri reci .
Culorile reci precum albastrul, verdele si unele nuante de mov, violet si mov sunt cele mai potrivite in decorarea spatiilor mici deoarece aceste culori au particularitatea de a crea un efect de retragere pe pereti, facandu-i sa capete profunzime vizuala.
Totul se datoreaza lungimii de unda cu care ochiul percepe aceste culori.
In plus, functioneaza cel mai bine atunci cand sunt in tonuri moi, cenusii, cum ar fi albastrul pastel cenusiu sau verdele pal cenusiu, printre altele.
Tonurile neutre calmante functioneaza excelent .
Daca nu va plac tonurile de alb sau reci, atunci optati pentru tonuri neutre senine, precum tonurile de piatra, bej, taupe sau nisip.
Sunt subtile, calmante si nesaturate, perfecte pentru a crea o atmosfera senina si invaluitoare pentru a decora spatiile mici.
Evitati culorile calde si foarte saturate .
In acelasi mod in care tonurile moi reci fac spatiile sa para mai mari, tonurile calde si saturate, precum maro, rosu, portocaliu sau galben, fac exact invers, facandu-ne sa vedem peretii mai aproape.
Si asta pentru ca lungimea de unda a acestor culori este cea mai lunga si cea care dureaza cel mai mult pana cand ochiul se concentreaza, mai ales in rosu, iar acest lucru face ca peretii sa aiba un efect de zoom-in.
Picteaza dungi orizontale .
Continuand cu vopseaua si culorile, vopsirea unui perete cu dungi orizontale il va face sa para mai larg si mai adanc.
Este la fel ca atunci cand ne punem un tricou cu dungi si aratam mai plinute si mai late.
Se datoreaza faptului ca ghidam ochiul de la stanga la dreapta si planul orizontal este extins vizual.
Acelasi lucru se intampla si pe pereti si functioneaza foarte bine pentru a castiga latime orizontala vizuala.
Creati puncte focale .
Punctele focale sunt create pentru a ascunde deficientele unui spatiu si pentru a ghida ochiul catre acel punct focal, facand aceste neajunsuri sa treaca mai neobservate, deoarece privirea noastra se indreapta catre acel punct focal.
Acesta este un truc pentru decorarea spatiilor mici care functioneaza intotdeauna foarte bine.
Creeaza un punct focal cu vopsea, cu tablouri, cu plante, cu orice vrei.
Cate unul in fiecare camera si toata atentia se va indrepta catre acel punct focal, ascunzand, sau cel putin ascunzand mai mult, dimensiunea mica a acelui spatiu.
Perdele luminoase sau fara perdele .
Perdele usoare Kenay Home
Atunci cand decorati spatii mici, draperiile cu imprimeuri mari si care sunt foarte grele din punct de vedere vizual si fizic ar trebui excluse, deoarece fura atat spatiu fizic, cat si vizual.
In schimb, aveti mai multe optiuni: Alegeti perdele luminoase cu tesatura deschisa precum in sau bumbac, perdele precum cele pe care le vedem deasupra acestor linii sau perdele direct.
De asemenea, puteti inlocui draperiile cu jaluzele, care sunt mai usoare, sau cu jaluzele venetiene, care sunt foarte subtile, sau sa indepartati direct draperiile.
Te-ar putea interesa si: 10 trucuri de decor care iti vor schimba casaDaca ai perdele grele, in momentul in care le inlocuiesti sau le schimbi pentru unul dintre exemplele pe care le-am vazut, spatiul tau va arata mult mai mare si, de asemenea, mai luminos.
Incearca, vei fi surprins.
Scoateti usile .
Aceasta optiune poate parea drastica si putin nebuneasca, dar in multe ocazii exista usi pe care le avem mereu deschise, precum camera de zi.
In majoritatea locuintelor este intotdeauna deschis, ca si cum ar fi pentru decor.
O alternativa poate fi sa-l eliminati, totul va parea mai mare si mai luminos.
Acest lucru nu se poate face in toate cazurile, dar in cele care se poate face, acest truc pentru decorarea spatiilor mici functioneaza foarte bine.
Inlocuiti unele usi cu usi de sticla .
Daca trucul anterior ti se pare excesiv sau nu poti sau nu vrei sa-l aplici in locuinta ta, o solutie de a decora spatii mici care face minuni este inlocuirea unora dintre usile din lemn pe care le ai cu usi din sticla transparenta, fie cu panouri metalice. sau lemn sau ce vrei tu.
Fara indoiala, spatiul va parea mai mare si, de asemenea, mai luminos, deoarece lumina va avea mai putine bariere.
Elimina partitiile .
Aceasta este varianta definitiva, presupune munca si un cost relativ ridicat, dar nu exista nimic mai eficient pentru decorarea spatiilor mici decat eliminarea peretilor despartitori si crearea unui spatiu deschis.
Aceasta are avantajele si dezavantajele sale, dar nu exista o optiune mai eficienta pentru decorarea spatiilor mici decat aceasta.
Daca te intereseaza, aici poti vedea un articol in care iti spun tot ce trebuie sa stii pentru a avea un spatiu open concept cu bucataria deschisa spre living.
Materiale textile cu modele putin ornamentate .
Fie pe covor, tapiterie sau perdele, imprimeurile cu modele ornamentate incarca si ingreuneaza spatiile.
In schimb, alegeti imprimeuri mai subtile sau mergeti direct in sus cu un model mare si va veti face spatiul sa se simta mai putin greu din punct de vedere vizual si, in schimb, senzatia de spatiu va fi marita.
In loc de multe tablouri, mai bine putine si mari .
La fel ca la covoare si imprimeuri, la decorarea peretilor, in special tablouri si fotografii, cu cat avem mai multe mici si mai apropiate, cu atat totul va parea mai ornamentat.
O solutie poate fi sa puneti tablouri si arta in format mare, deoarece sunt mai usoare decat mai multe tablouri mici impreuna si decoreaza la fel.
Zonele de trecere a fluidelor .
Nu numai ca ochiul percepe un spatiu mic sau un spatiu mare, la fel si corpul nostru.
Trebuie doar sa te uiti la un spatiu in care, atunci cand trebuie sa treci prin el, practic trebuie sa te intorci pe o parte pentru a trece.
Chiar daca nu l-ai vedea, ai simti ca este mic.
Deci, si acest lucru este foarte important, atunci cand pregatiti decorarea unor spatii mici, examinati-va cu atentie zonele de trecere si lasati-le cat mai clare.
Trecerea prin zone libere de trecere pe unde trecem confortabil genereaza o senzatie de spatialitate si confort asa cum putine lucruri o fac intr-un spatiu mic.
Folositi aplice de perete .
Aplicele de perete, pe langa faptul ca ofera o nota decorativa foarte atractiva, fac si totul sa para mai usor, din simplul motiv ca nu ocupa nici podeaua, nici spatiul fizic care poate fi transmis, nici deasupra vreunei mese.
O idee buna poate fi inlocuirea lampii de podea cu o lampa de perete in acelasi mod ca lampa de masa sau veioza de noptiera cu o lampa de perete si totul va arata mai clar.
Mentine ordinea .
In spatiile mici, tot ceea ce nu este la locul lui este marit.
Te-ar putea interesa si: 16 idei decorative pentru a va pregati casa pentru toamnaDeci, in limitele posibilitatilor tale, pastreaza o casa cat poti de ordonata.
Acest lucru nu va face casa ta sa arate mai mare, dar o va impiedica sa arate mai mica si aglomerata, ceea ce este deja o realizare substantiala. Si total gratuit.
Aprecierea unui spatiu mic nu se vede doar in metri patrati si suprafete utile, ci si in inaltime. Asadar, daca ai tavane joase, poti sa-ti faci casa sa para mai mare daca facem vizual tavanele sa para mai inalte, iar acest lucru este ceva usor de realizat cu aceste sfaturi pe care le vom vedea mai jos:
Decorati pentru a face tavanele sa para mai inalte
Vopseste-ti tavanele in alb .
Cu cat plafoanele sunt mai usoare, cu atat largimea vizuala va fi mai mare. Acest lucru este usor de realizat.
Eliminati pe cat posibil contrastul dintre pereti si tavan .
Eliminand contrastul de culoare dintre tavan si pereti, eliminam si zona care delimiteaza ambele spatii, facandu-ne sa vedem totul ca unul, fara delimitari care sa puna in evidenta limitele tavanului, facandu-l sa capete inaltime si adancime.
Mobila joasa .
Daca ai tavane joase si vrei sa le faci vizual mai inalte, o combinatie care functioneaza foarte bine este sa folosesti mobilier joasa.
Si spun scazut, nu mic, nici practic, ci scazut. Si apoi, plasati un element vertical langa fiecare piesa de mobilier, cum ar fi o planta.
Acesta este perfect pentru decorarea spatiilor mici, deoarece va crea o senzatie de inaltime brutala.
Vopsea in dungi verticale .
Asa cum am vazut mai inainte cu dungile orizontale, dungile verticale creeaza iluzia ca totul este mai sus, din acelasi motiv, pentru ca ghidam ochiul de sus in jos si planul vertical castiga adancime.
Nu esueaza niciodata. Utilizati vopsea sau tapet. Ce vrei tu.
Scoateti lampile suspendate .
Cand avem un element pe tavan care atarna, cum ar fi o lampa suspendata, apropiem vizual tavanul, practic pentru ca elementul care este atasat de tavan, adica lampa care face parte din tavan, este mai jos. decat tavanul.
Si asta ne face sa vedem tavanul mai jos decat este.
In schimb, opteaza pentru iluminatul incastrat sau plafonierele apropiate de tavan.
Daca ai o lampa suspendata si tavane joase, incearca, scoate-o pentru o clipa si vei vedea ce diferenta.
Sau poti opta si pentru lampi perfecte pentru tavane joase.
Adaugati elemente in format vertical pe pereti .
Cu cat sunt mai sus, cu atat mai bine.
Acest truc functioneaza la fel de bine ca si pictarea dungi verticale.
Poti folosi oglinzi, plante, tablouri verticale sau orice element decorativ.
Cand il instalam, mai ales in colturi si colturi unde vedem varfurile si marginile arhitecturii spatiului, vom ghida ochiul de sus in jos si totul va aparea mai sus.
Perdelele de la podea la tavan .
Perdelele pot defini daca vedeti un tavan inalt sau jos.
Daca le pui de la tavan pana la podea, tavanele tale vor creste in inaltime. Nu esueaza niciodata.
Dimpotriva, daca ai tavane joase si perdelele nu merg de la tavan pe podea, ele fac spatiul mai jos decat este.
Daca esti interesat de acest subiect, aici poti vedea 12 solutii pentru a face un tavan sa arate mai sus.
Creati o plinta la jumatate de inaltime .
Pentru a crea senzatia ca tavanele nu se termina niciodata si astfel sa le faca sa para mai inalte decat sunt, vopsiti o plinta in partea de jos intr-o culoare mai inchisa, iar apoi vopsiti partea de sus in aceeasi culoare ca si tavanul, in special alb, va face tavanele sa arate mult. mai inalte decat sunt cu adevarat.
Daca vreun truc pentru decorarea spatiilor mici pe care l-am vazut nu iti este foarte clar de ce functioneaza sau cum sa il aplici, lasa-mi un comentariu si ti-l explic mai detaliat.
Nu am vrut sa intru prea mult in fiecare sfat, pentru ca sunt multe si articolul ar fi foarte lung si am vrut sa ajung la obiect.