Asistentii vocali sunt intruchiparea inteligentei artificiale dezvoltate de gigantii americani ai internetului. Amazon a integrat Alexa in difuzoarele sale Echo, Google Assistant este prezent in Google Home si Siri in HomePod de la Apple. Orange este in prezent singura companie franceza care s-a lansat cu Djingo, asistentul sau personal integrat intr-o incinta rezervata clientilor operatorului.
Aceste „inteligente” sunt o mica revolutie: fac posibila consultarea internetului si accesarea serviciilor digitale prin voce, fara a folosi un smartphone sau un computer. Ca si in cazul acestor instrumente, solicitarile dumneavoastra sunt inregistrate si transmise catre servere care le analizeaza. Dar, in acest caz, raspunsurile sunt date oral de catre asistenti.
Cu ce motive ascunse?
Aceasta utilizare „maini libere” reprezinta o noua modalitate de a te intelege mai bine si, prin urmare, de a construi loialitate. Dorinta lui Amazon, lider in comertul electronic? Ca difuzoarele sale Echo sunt folosite pentru a creste vanzarile site-ului si a abonamentului sau Prime care, pentru 49 de euro pe an, ofera in special acces la cataloagele sale muzicale si video. Google are aceeasi idee: cunoasterea obiceiurilor tale.
„Aceasta companie este cea mai mare agentie de publicitate de pe internet”, subliniaza Karyl Ait Kaci Ali, jurnalist responsabil cu sectiunea de sunet a site-ului specializat CNET Franta. Utilizeaza datele de navigare de pe computer, smartphone si acum Google Home, pentru a va popula profilul si pentru a afisa reclame si mai bine directionate. » Pentru a scapa de aceasta inregistrare, „trebuie sa va obisnuiti sa mergeti in mod regulat la tabloul de bord sau la aplicatia asistent vocal, sa-i verificati setarile, sa stergeti istoricul conversatiilor si al intrebarilor adresate si sa personalizati instrumentul in functie de nevoile sale” , sfatuieste Regis Chatellier, responsabil de studii prospective in cadrul diviziei de Inovare, Studii si Prospective a CNIL. Apple nu comercializeaza datele personale ale utilizatorilor. Informatiile colectate de HomePod sunt criptate si stocate in contul personal al clientului. Insa difuzorul sau este rezervat proprietarilor de dispozitive Apple si incurajeaza utilizarea Apple Music, facturat lunar la 4,99 euro pentru un student si 14,99 euro pentru o familie de sase utilizatori.
Ce ofera asistentii vocali?
„Apelandu-i cu un cuvant cheie – Alexa, OK Google sau Say, Siri – pentru a le declansa, apoi formuland o intrebare, obtineti informatii vorbite, cum ar fi situatia traficului rutier sau cele mai recente stiri”, explica Karyl Ait Kaci Ali . De asemenea, pot raspunde la comenzi pentru a adauga o intalnire in calendarul dvs. digital, un produs la o lista de cumparaturi sau pornirea unui cronometru. »
Potrivit unui sondaj de la Mediametrie, francezii fac patru utilizari principale ale acestor majordom digitali: ascultarea muzicii (cu abonamente platite la Deezer, Spotify, Apple, Amazon Music etc.) si radioul in direct, verificarea vremii si cautarile pe internet. Cu toate acestea, asistentii vocali sunt capabili de mult mai mult datorita serviciilor dezvoltate de altii. Lista lor creste in fiecare luna! Alexa, de exemplu, informeaza pasagerii Air France, Ryanair sau EasyJet despre starea zborului lor, le permite sa comande o pizza sau sa afle meniul scolilor primare din orasul Nantes! Utilizatorii Google Home nu sunt exclusi: acces la ofertele de munca pe Leboncoin, ajutor in cazul unei intreruperi de gaz sau electricitate pentru clientii Engie, completari la listele de cumparaturi la E.Leclerc sau Carrefour sau achizitii de carti la Fnac. Cat despre HomePod, nu ofera nimic din toate acestea, dar ramane, deocamdata, singurul care va permite sa efectuati apeluri hands-free de pe canapea.
Ei raspund la toate intrebarile?
Firma americana de analiza Loup Ventures a testat cei trei vorbitori de piata, punandu-le 800 de intrebari identice in cinci categorii: informatii locale, comert, ruta de trafic, informatii generale si comenzi. De exemplu, „Cat costa o manichiura?” », „Cum ajung in aceasta zona cu autobuzul? “, sau “Aminteste-mi sa-l sun pe Paul astazi la 14:00.” Toate arata un nivel de intelegere a cererilor intre 99% si 100%. Dar relevanta raspunsurilor oferite difera. Google ocupa primul loc cu 88% din raspunsurile relevante, urmat de Siri (75%) si Alexa (72,5%).
Cu toate acestea, firma noteaza ca intr-un an, asistentii au facut progrese: 7 puncte de imbunatatire pentru Google, 9 pentru Alexa si 22 pentru Siri. „Dar nu va imaginati ca invata de la tine sa-ti imbunatateasca utilizarea personala”, avertizeaza Karyl Ait Kaci Ali. Este suma solicitarilor de la toti utilizatorii care permite inteligentei artificiale sa progreseze prin imbogatirea bazelor de date. »
De asemenea, utilizatorul trebuie sa isi faca partea, gasind formularea corecta. Deci, Google Home nu raspunde la intrebarea „Am nevoie de o umbrela astazi?” » dar raspunde perfect daca este intrebat „Va ploua astazi?” “. „Aceste sisteme nu sunt inca la apogeul recunoasterii vocii. In functie de formularea lor, multe cereri vor fi intelese gresit sau neintelese, iar uneori va fi necesara repetarea comenzii ”, avertizeaza Karyl Ait Kaci Ali.
Ne pot verifica cazarea?
Da, chiar daca casetele de automatizare care controleaza alarmele, rulourile sau portile se descurca si mai bine. Daca doriti sa faceti acest lucru cu difuzoarele si asistentul lor vocal, sunt posibile doua abordari. Prima consta in achizitionarea de obiecte conectate compatibile cu carcasa (prize, intrerupatoare, becuri, incuietori, termostate, precum cele de la Netatmo, Somfy sau Tado, sau camere de supraveghere). Al doilea va permite sa conectati televizoare sau difuzoare pe care le detineti deja, sa le controlati prin voce folosind prize conectate sau cutii mici care conecteaza difuzorul la dispozitive traditionale.
Sunt simplu de folosit?
„Toate aceste dispozitive conectate necesita un minim de configurare si pot fi cu adevarat utile ”, spune Nicolas Catard, pasionat de tehnologie si gazda canalului YouTube TheGrandTest. Il foloseste zilnic pentru a-si reda listele de redare si pentru a controla iluminarea. „Reducerea luminozitatii becurilor prin voce evita nevoia sa se ridice pentru a activa un intrerupator sau un variator”, explica el. Din aplicatiile difuzoarelor, puteti programa si „rutine”. De exemplu, spuneti „ambia de film”, astfel incat luminile sa scada si serialul dvs. Netflix preferat sa fie lansat pe televizor. Sau, dimineata, programati iluminarea progresiva de la o ora data, apoi porniti aparatul de cafea! »
Dar Regis Chatellier, de la CNIL, pledeaza pentru vigilenta: „Este indicat sa nu legati toate obiectele si serviciile sale la o singura interfata utilizata de intreaga gospodarie. Este mai bine sa conectati doar servicii care sunt de real folos, luand in considerare riscurile impartasirii datelor intime cu marci (obiceiuri de stil de viata, istoric de achizitii etc.) sau functionalitati sensibile, de exemplu sisteme legate de deschiderea usilor sau alarmelor. »