4 solutii pentru gradini durabile si usor de intretinut

„Probleme precum economisirea apei si intretinerea usoara sunt esentiale in amenajarea de astazi. Mai exact in zona mediteraneana, si intr-un context de temperaturi din ce in ce mai ridicate si deficit de resurse de apa, gradinaritul care se facea acum 30 de ani, cu intinderi mari de pajiste, nu se mai poate face”, subliniaza peisagistul Jordi Sanchez.

Pentru acest profesionist si pentru altii, cum ar fi Carlos David Marrero Robayna, combinarea esteticii si sustenabilitatii este cheia pentru modelarea gradinilor contemporane, eficiente si responsabile cu mediul inconjurator. In acest articol reunim patru gradini in diferite locuri (si climate) pentru care profesionistii responsabili de proiectarea lor au implementat solutii durabile si usor de intretinut.

1. O gradina in care suprafata de iarba a fost redusa cu 90%

Proprietarii acestei cabane din Madrid si-au dorit o gradina naturala, usor de intretinut si care sa aiba nevoie de putina apa. Prioritatea a fost reinterpretarea spatiului pentru a-l face mai durabil si mai divers. Astfel, una dintre deciziile importante ale peisagistului: Santiago Herrero, de la Paisajes Pensados, a fost sa reduca iarba cat mai mult posibil; mai exact cu 90%. Astfel, acolo unde pe vremuri erau peste 2.000 m² de iarba, acum sunt abia 250. Mai mult, si dupa lucrari importante de pamant, proprietarii se bucura de o gradina in care cultiva diferite fructe si legume: de la capsuni la pepeni verzi sau praz.

2. Suculente si cactusi deseneaza o gradina uscata spectaculoasa

Peisagista din spatele acestui proiect: Carlos David Marrero Robayna, de la Biogarden Tenerife, spune ca „a intentionat sa creeze un spatiu cu un design natural, intretinere redusa si consum de apa foarte mic”. Pentru a realiza acest lucru s-au folosit dragoni, cactusi bile sau suculente, care dau cu siguranta forma unei gradini care, pe langa faptul ca se potriveste perfect cu liniile drepte si sobre ale caminului, este usor de intretinut deoarece necesita putina apa si pentru ca majoritatea Plantelor folosite nu-si pierd frunzele.

Marrero Robayna explica ca „gradina este in nordul insulei Palma si nu ploua mult”. Din acest motiv, vegetatia aleasa pentru o gradina care are aproximativ 10.000 de metri patrati este adaptata climatului specific mediului, cu precipitatii de aproximativ 200 de litri/an si intre 2.200 si 2.400 de ore de soare anual.

3. Vegetatie nativa intr-o gradina in stil japonez

„Clientii s-au intors dintr-o calatorie in Japonia fascinati de conceptia lui despre gradina si spatiu. Adaptam gradina casei tale din Madrid la o estetica si o geometrie intre oriental si contemporan. Toata vegetatia este nativa sau naturalizata din clima Madridului, dar se presupune ca este similara cu ceea ce ar putea fi gasit in Japonia. Artarii, arbustii cu frunze delicate si culori neutre alcatuiesc o imagine foarte atractiva”, subliniaza autorii proiectului: Aleza Najera Paisajistas in profilul lor profesional Houzz.

4. Ierburi si suculente pentru a crea spatii de interes

Ierburile si plantele suculente au fost alese pentru a proiecta gradina acestei locuinte deoarece proprietarii au cerut in mod expres ca aceasta sa fie usor de intretinut. „Nu numai acesti clienti, ci in general toti cei care ne angajeaza, cauta sa-si faca gradinile cat mai sustenabile posibil”, spune Jordi Sanchez, seful studioului de amenajare a teritoriului Simbiosi.

In ceea ce priveste ierburile si suculentele, el explica ca „sunt o solutie fantastica pentru ca se adapteaza bine mediului si necesita foarte putina apa. In plus, nici nu au nevoie de taiere pentru ca in ambele cazuri au un aspect foarte arhitectural si nu trebuie modelate din cand in cand.”