Sony nu a fost fondata sub acelasi nume, asa cum se intampla adesea cu companiile care functioneaza de mai bine de jumatate de secol. In 1946, Ibuka Masaru si Morita Akio au fondat Tokyo Tsushin Kogyo KK , care 12 ani mai tarziu avea sa fie redenumit Sony. Numele Sony este o derivatie a latinului sonus (sunet) si astazi este una dintre cele mai recunoscute companii de tehnologie din lume. Dar inceputurile Sony nu sunt la fel de umile ca alte companii asiatice legendare.
Ibuka avea deja o companie care produce electronice pentru armata imperiala japoneza. Morita, profesor de fizica, s-a intalnit ca ingineri care proiectau senzori de caldura pentru rachete pentru armata japoneza.
Sony a fost fondata cu un capital de 120.000 de yeni in 1942 (capital asigurat de tatal lui Morita) care astazi ar fi de aproximativ 5.000 de euro in schimb tinand cont de inflatie. In plus, au inceput cu aproximativ 20 de angajati, potrivit informatiilor oficiale ale companiei.
Inceputurile Sony au fost produse precum un aragaz de orez, care nu a avut deloc succes, asa ca s-au orientat direct catre tehnologie precum un reportofon magnetic care a inceput sa fie vandut in 1950. Era reportofonul G-Type, primul produs oficial de la Sony . . Dar succesul companiei a inceput cu primul sau produs de consum, cu radioul TR-55 in 1955 .
Pana in 1958, ceea ce era cunoscut pe atunci sub numele de Tokyo Tsushin Kogyo KK si-a schimbat numele in Sony .
Deceniul anilor 60 si 70: Sony aterizeaza in SUA si lanseaza doua dintre marile sale inovatii, Trininton si Walkman
Sony ca companie a inceput sa iasa in evidenta in lume odata cu sosirea in Statele Unite in anii 1960, la numai 15 ani de la incheierea capitularii Imperiului Japonez in al Doilea Razboi Mondial.
In doar doi ani au deschis primul lor magazin in New York, un magazin si showroom care arata produsele disponibile in tara. Dar este si deceniul in care Sony incepe sa-si extinda gama de radiouri, cu produse precum radioul cu tranzistori Sony TR-55, dar mai ales radioul Sony TR-63, primul sau radio portabil cu tranzistori pe care l-ai putea pune in buzunar . . Desi trebuia sa ai un buzunar mare, pentru ca nu era tocmai mic.
Anii 1960 sunt, de asemenea, foarte importanti pentru Sony, deoarece este momentul in care au inceput sa produca primele televizoare de consum, ajungand in 1968 cu primele televizoare color si gama Trinitron .
Televizoarele Triniton au avut un succes instantaneu deoarece au reusit sa imbunatateasca foarte mult calitatea imaginii primite color. Prin urmare, marca a fost asociata cu un televizor color de ultima generatie care incepea sa se extinda in Japonia si America de Nord.
Primul televizor Trininton, Sony Triniton KV-1320 (foto), a costat aproximativ 320 de dolari in SUA, sau aproximativ 2.200 de dolari in prezent. Impactul sau asupra lumii a fost atat de important incat a fost primul produs electronic de consum care a castigat un Emmy .
Lasand deoparte deceniul anilor 60 si intrand in anii 70, Sony introduce o alta noutate in lumea consumului care ar revolutiona si piata audiovizualului prin prezentarea primului casetofon si reportofon Betamax, Sony SL- 6300 .
Nu putem spune ca Betamax a avut mare succes, intrucat formatul VHS – promovat de concurentul sau JVC/Panasonic – a preluat mult mai repede piata mondiala. Betamax a ajuns pe locul doi.
Dar la sfarsitul anilor 1970 avem una dintre cele mai mari inovatii ale Sony in lumea tehnologiei de consum. In 1979, Sony a introdus primul casetofon sau Walkman, modelul Sony TPS-L2 .
Sony a trecut de la radiourile portabile la lumea muzicii de buzunar. Walkman a fost un succes instantaneu, oferind unei noi generatii posibilitatea de a se bucura de toata muzica lor preferata oriunde s-ar afla.
Anii 80 si 90: soseste revolutia CD-urilor
Chiar si cu greutatea si relevanta enorma a Walkman-ului la Sony, evolutia tehnologiei nu se opreste si prin anii 1980 noul format pentru muzica preferat de industrie, Compact Disc, a inceput sa se raspandeasca .
In 1982, Sony a introdus primul CD player din lume, Sony CDP-101. Era mare, conceput pentru a fi pus pe o piesa de mobilier cu difuzoare bune, dar in doar doi ani Sony a lansat primul CD player portabil din lume, Sony D-50 , lansat in 1984.
Sony D-50 a inceput o noua categorie de produse care dorea sa creasca in spatele Walkman-ului, atat de mult incat Sony a inceput gama de produse Discman cu acest player .
Gama de produse Discman a evoluat pentru a deveni mai portabila, deoarece D-50 necesita o carcasa pentru baterii pe care o purtati pe umar.
A trebuit sa asteptam pana la inceputul anilor 90 pentru a gasi primele Discman cu adevarat portabile, acelea pe care le puteai pune la curea sau in buzunarul unui rucsac si cu cateva baterii AA aveai ore intregi de muzica.
Deceniul anilor 90: unul de var si unul de nisip, de la MiniDisc la Sony Pictures si Sony Computer Entertainment
Anii 90 sunt o perioada tulbure pentru Sony in ceea ce priveste produsele. Incepand pentru ca in 1992 Sony a lansat ceea ce credea ca va fi viitorul format muzical, MiniDisc .
MiniDisc era un CD mai mic, dar cu o capacitate de date mai mare, care permitea stocarea aceluiasi numar de minute de sunet. Pe plan international a fost un dezastru, dar pe piata sa de origine, Japonia, a avut un succes relativ.
In ciuda loviturii MiniDisc-ului, Sony a reusit sa inceapa doua dintre cele mai importante ramuri care sunt si astazi afaceri mari pentru companie.
In 1991, Sony a cumparat compania de productie de filme Columbia Pictures, pe care a redenumit-o Sony Pictures. Este una dintre cele mai importante companii de productie de film din lume si o sursa uriasa de venituri pentru companie.
Dar nu numai atat, in 1994 Sony a lansat o noua divizie, Sony Computer Entertainment, care a fost responsabila de lansarea primei sale console de jocuri video: PlayStation . Pana in 2002, divizia responsabila pentru PlayStation era deja responsabila pentru 10% din veniturile globale ale Sony.
Acest deceniu a fost si inceputul experimentelor, cum ar fi cainele robot AIBO sau gama sa VAIO de laptopuri si computere desktop.
Gama VAIO PC a fost desfiintata in 2013, dar marca a devenit independenta si vanduta unui grup japonez un an mai tarziu.
Epoca anilor 2000: Sony pariaza – si esueaza – in lumea mobila, dar obtine succes cu camerele si senzorii sai
Tinand cont de cresterea enorma a telefoanelor mobile traditionale la inceputul anilor 2000, Sony a decis sa se alieze cu Ericsson european si sa creeze Sony Ericsson, un producator si dezvoltator de telefoane mobile care era independent de Sony.
Anii dinaintea lumii smartphone-urilor au fost foarte buni pentru Sony Ericsson, dar sosirea iPhone-ului a fost devastatoare. In 2012, Sony a decis sa cumpere ce a mai ramas din Sony Ericsson si sa-l redenumeasca Sony Mobile , care si astazi continua sa produca telefoane mobile sub marca Xperia cu sistemul de operare Android, desi vanzarile sale sunt minime.
In ciuda problemelor diviziei sale mobile, Sony a reusit sa lanseze o noua gama de produse care este considerata si astazi una dintre cele mai bune din domeniul sau, gama Alpha de camere digitale DSLR.
Nu numai ca Sony Alpha a reusit sa manance pe piata celor doua companii japoneze care conduc piata, precum Canon si Nikon, astazi Sony este considerat lider si marca preferata de tot mai multi profesionisti.
Nu este cel mai mare, Canon detine inca putin peste 45% din piata, conform datelor culese in Statista, dar a depasit in cativa ani Nikon, Fujifilm sau Panaosnic.
In 2012, Sony a inceput sa-si dezvolte propriii senzori CMOS iluminati din spate , o afacere „mai putin sexy” decat camerele sau telefoanele mobile, dar care a permis lui Sony sa devina principala companie de camere mobile. Astazi, marci precum Sony, Samsung, Oppo sau Xiaomi folosesc senzori Sony pentru cele mai bune telefoane mobile ale lor.