Omegle, un site care a conectat straini pentru chat-uri video, s-a inchis dupa ce un proces l-a acuzat ca faciliteaza abuzul asupra copiilor. Fondatorul Leif K-Brooks a anuntat inchiderea intr-o declaratie lunga postata pe site-ul web care a atins ceea ce a considerat pozitiv despre platforma si viitorul internetului. El a scris ca Omegle fusese folosit „pentru a explora culturi straine; sa primeasca sfaturi despre viata lor de la terti impartiali; si pentru a ajuta la atenuarea sentimentelor de singuratate si izolare.”
Dar el a remarcat si luptele platformei cu copiii pradatori.
„Nu poate exista o contabilitate sincera a Omegle fara a recunoaste ca unii oameni l-au folosit gresit, inclusiv pentru a comite crime nespus de odioase”, a scris K-Brooks.
Lansat in 2009, site-ul a castigat initial popularitate in randul adolescentilor, dar a ramas o platforma de chat video relativ marginala, desi clipuri de interactiuni si perechi amuzante sau ciudate s-au raspandit uneori pe internet. Rezonanta sa culturala a scazut si s-a scurs, cu o noua explozie de popularitate pe TikTok si YouTube in 2020.
La scurt timp dupa lansare, Omegle si-a castigat o reputatie ca platforma care s-a luptat sa opreasca abuzul sexual asupra copiilor. Omegle a fost numit in numeroase publicatii ale Departamentului de Justitie care anunta condamnarea persoanelor condamnate pentru infractiuni sexuale.
Site-ul a fost dat in judecata in 2021 pentru ca ar fi avut un „produs proiectat defectuos” si a permis traficul sexual, dupa ce serviciul a asociat o fata, pe atunci de 11 ani, cu un barbat care ulterior a abuzat-o sexual.
Carrie Goldberg, a carei firma o reprezinta pe fata, a declarat ca inchiderea lui Omegle a fost rezultatul medierii dintre platforma si clientul ei.
K-Brooks a scris ca Omegle avea „AI de ultima generatie” si o echipa de moderatori care lucreaza in culise pentru a combate utilizarea abuziva a platformei. El a scris, de asemenea, ca site-ul „a lucrat cu agentiile de aplicare a legii si cu Centrul National pentru Copii Disparuti si Exploatati, pentru a ajuta sa puna raufacatorii in inchisoare acolo unde le este locul”.
Centrul National pentru Copii Disparuti si Exploatati (NCMEC) colecteaza rapoarte despre materiale suspectate de abuz sexual asupra copiilor de pe platformele tehnologice.
Abuzul sexual asupra copiilor si partajarea online a materialelor de abuz sexual asupra copiilor au devenit o problema majora care a afectat aproape fiecare platforma de socializare. In 2022, Omegle a depus peste 608.000 de rapoarte catre NCMEC, in timp ce Instagram a trimis peste 5 milioane, iar Facebook a trimis peste 21 de milioane. .
In declaratia sa, K-Brooks a spus ca se poarta un razboi „impotriva internetului” sub steagul sigurantei copiilor.
„Practic fiecare serviciu de comunicare online a fost supus acelorasi tipuri de atac ca si Omegle; si in timp ce unele dintre ele sunt companii mult mai mari, cu resurse mult mai mari, toate au punctul lor de rupere undeva”, a scris el.
Site-ul a scazut in relevanta pe fondul cresterii altor platforme de chat precum Discord, dar a cunoscut o crestere a popularitatii in 2020, multi utilizatori TikTok postand videoclipuri cu ei folosind platforma. Incepand de joi, videoclipurile cu hashtag-ul Omegle au fost vizionate pe TikTok de 11,4 miliarde de ori. Unii creatori de pe TikTok si YouTube s-au specializat in continutul „farsa” Omegle.
Anuntul de inchidere i-a starnit pe unii sa-si aminteasca amintiri frumoase despre platforma. X utilizatori si-au postat meme-urile preferate generate de pe site-ul de chat, inclusiv arsuri infame si momente incomode.
Cu toate acestea, reactiile virale la inchiderea Omegle s-au concentrat in mare parte pe notorietatea platformei pentru conectarea minorilor cu adultii. Matt Bernstein, un influent al politicii progresiste, care are peste 400.000 de urmaritori pe X, a postat: „Scurgeti omegle, ganduri si rugaciuni tuturor barbatilor de 35 de ani cu care am vorbit cand aveam 14 ani”.