Cum sa iti repari telefonul daca l-ai scapat in apa?

Daca v-ati scapat telefonul in apa, este important sa preveniti imediat daune suplimentare inainte de a incerca orice remediere. Scoateti telefonul din apa, opriti-l, uscati-l rapid cat de bine puteti cu o carpa moale si apoi continuati de acolo.

Ce se intampla daca iti arunci telefonul in apa?

Cand iti arunci telefonul in apa, se pot intampla o serie de lucruri. Daca telefonul are un grad ridicat de protectie impotriva patrunderii (IP) impotriva apei, atunci probabil va fi bine. Il puteti scoate din apa, il puteti usca si este posibil sa il puteti continua sa il utilizati imediat. Daca nu are o evaluare IP ridicata sau deloc, atunci aruncarea unui telefon in apa poate provoca daune catastrofale care ar putea sa nu fie reparabile.

Daca un telefon nu are un rating IP ridicat, apa poate intra in telefon si poate intra in contact cu componentele electronice interne. Deoarece apa este conducatoare, componentele se pot scurtcircuita. Acest lucru poate provoca o oprire temporara, dar poate duce si la daune permanente.

Cum sa reparati un telefon care a cazut in apa

Daca telefonul tau a cazut in apa, trebuie sa faci doua lucruri. Prima, si cea mai importanta, este sa inchideti telefonul inainte sa apara orice daune suplimentare. Apoi, trebuie sa faceti tot ce puteti face pentru a usca telefonul. Nu lasati niciodata telefonul pornit si nu il reporniti, daca mai exista urme de apa in el.

Nu folositi niciodata un uscator de par, cuptor cu microunde, cuptor sau alte surse de caldura pentru a usca un telefon dupa ce l-ati scapat in apa.

Iata cum sa remediati un telefon care a cazut in apa:

  1. Opriti telefonul. Inainte de a face altceva, opriti telefonul. Atata timp cat telefonul ramane pornit, exista o sansa in continua crestere ca acesta sa fie deteriorat permanent.

    Puteti opri un iPhone tinand apasat butonul lateral si volumul redus sau apasat butonul de repaus/trezire si opriti majoritatea Android-ilor tinand apasat butonul de pornire.

  2. Scoateti carcasa. Daca telefonul dvs. are o carcasa, scoateti-o mai intai. Carcasa poate prinde apa pe corpul telefonului, unde se poate infiltra in interiorul dispozitivului.

  3. Scoateti cartela SIM. Daca telefonul dvs. are o cartela SIM, utilizati o agrafa sau un instrument de indepartare a tavii SIM pentru a scoate tava si a scoate cartela. Uscati cartela SIM si lasati-o deoparte.

  4. Scoateti bateria. Daca telefonul dvs. are o baterie detasabila, scoateti-o. Acest lucru va opri efectiv telefonul daca nu ati reusit sa faceti acest lucru prin alte mijloace.

    Daca o puteti scoate, uscati bateria si lasati-o deoparte. Lasati si capacul bateriei inchis, deoarece acest lucru va usca mai usor telefonul.

    Majoritatea telefoanelor au baterii care nu sunt usor accesibile. Daca bateria nu este detasabila, sari peste acest pas.

  5. Eliminati orice altceva puteti. Daca telefonul dvs. are un stylus intern sau orice alte compartimente sau capace, scoateti-le. Doriti sa deschideti telefonul cat mai mult posibil pentru a-l lasa sa se usuce.

  6. Stergeti telefonul uscat. Indepartati orice apa ramasa din exteriorul telefonului. Apa care patrunde in interiorul telefonului este adevaratul pericol, asa ca nu vrei sa lasi pe telefon apa care ar putea patrunde inauntru.

  7. Agitati usor telefonul. Tineti telefonul in siguranta si scuturati-l usor pentru a scoate apa din portul de incarcare, difuzoare, butoane fizice, mufa pentru casti, slot pentru card SIM si orice alte deschideri.

    Daca iese apa, stergeti-o cu o carpa din microfibra.

  8. Puneti telefonul intr-un agent de uscare. Daca aveti acces la silicagel, care vine in pachete mici cu multe electronice noi, folositi-l. Daca nu, puteti gasi desicanti precum DampRid la majoritatea magazinelor alimentare.

    Ca ultima solutie, puteti folosi cuscus, ovaz sau orice alta substanta absorbanta, dar vedeti mai jos ca acest lucru nu este deloc ideal.

    Scufundati telefonul in substanta absorbanta, dar nu-l puneti intr-un recipient sigilat. Este important ca apa din telefon sa se poata evapora. Praful de la unele substante precum asternutul pentru pisici si ovazul poate cauza probleme suplimentare, asa ca incercati sa utilizati silicagel daca este posibil.

  9. Lasati telefonul in pace intre 24 si 48 de ore. Rezistati nevoia de a porni telefonul imediat si lasati-l in substanta absorbanta cel putin o zi intreaga. Daca observati ca substanta absorbanta pe care o utilizati a luat multa apa, inlocuiti-o cu material proaspat daca este posibil.

    Evitati sa lasati telefonul intr-o zona umeda. Daca aerul este umed, apa din telefon nu se va putea evapora.

  10. Verificati daca telefonul functioneaza. Dupa ce au trecut 24 pana la 48 de ore, puteti reintroduce bateria si verificati daca telefonul functioneaza.

    Daca telefonul functioneaza, ar trebui sa va ganditi sa faceti imediat copii de rezerva pentru fotografii si alte date, doar in cazul in care telefonul a suferit daune de durata.

  11. Daca telefonul nu functioneaza dupa ce l-ati lasat sa se usuce complet, poate fi o cauza pierduta. Totusi, un profesionist poate sa recupereze date de pe telefon, astfel incat fotografiile si videoclipurile dvs. nu se pot pierde. Apple accepta, de asemenea, telefoane deteriorate de apa ca schimburi la o valoare redusa, astfel incat aceasta poate fi o optiune pentru a va ajuta sa obtineti un telefon nou fara a plati pretul integral.

FAQ

  • Cum scot apa din portul de incarcare al telefonului meu?

    Daca telefonul dvs. nu a fost stropit complet, dar ati primit apa intr-un anumit loc, cum ar fi un port de incarcare, mai intai ar trebui sa scoateti carcasa si sa o scuturati usor pentru a elimina o parte din umiditate. Foloseste o carpa din microfibra pentru a absorbi cat de mult poti; puteti folosi si un tampon de bumbac pentru a intra mai usor in port. Lasati telefonul deconectat pana cand sunteti sigur ca este uscat.

  • Cum repar un ecran spart pe telefonul meu?

    Probabil ca veti dori sa-l duceti la un atelier de reparatii, dar intre timp luati in considerare sa puneti banda de ambalare transparenta peste sectiunile crapate, astfel incat sa nu aveti sticla pe degete sau in buzunare. Am intrat in mai multe detalii in articolul Cum sa remediati un ecran de telefon crapat.