Bucatariile au devenit inima multor locuinte , motiv pentru care ele capata din ce in ce mai multa importanta in decorarea casei tale. Cand un apartament are nevoie de un lifting, bucataria si baia sunt intotdeauna camerele care il ofera. Gresie vintage, podele de moda veche, dulapuri de o culoare nedefinita, electrocasnice de muzeu. Acestea sunt cateva dintre semnele care iti spun ca bucataria ta este timpul pentru o renovare buna. Vrei sa stii care sunt acestea?
Cum sa stii daca bucataria ta este invechita si cum sa o actualizezi?
1. Dale si chenar care arata ca „Cuentame”
Cu ani in urma a devenit la moda amplasarea placilor ca friza in zona parapetului. Cel mai tare lucru a fost ca placile erau imprimate cu vreun motiv legat de gatit sau mancare. Daca bucataria ta mai pastreaza acel detaliu din trecut, este timpul sa-l eliminati pentru ca arata ca ceva din primul sezon din ‘Cuentame’. Acum este nevoie sa unificam materialul blatului si al parapetului si sa facem din el un material continuu, precum Silestone sau Neolith.
Bucatariile actuale opteaza pentru dulapuri cu fronturi netede si blaturi din materiale sintetice care imita piatra.
2. Dulapuri colorate cu finisaj lucios
A avea dulapuri de bucatarie in culori luminoase si un finisaj lucios este un alt semn care va spune, tare si clar, ca bucataria ta este depasita. In zilele noastre, dulapurile cu finisaj mat sunt coplesitor de populare. La fel ca tonuri mult mai neutre si naturale.
Aceasta trecere catre culori mai combinabile si calde se datoreaza faptului ca, din ce in ce mai mult, bucataria a devenit inima casei si, in multe cazuri, este deschisa si catre alte incaperi . Una dintre cheile deschiderii bucatariei catre restul casei este ca au elemente decorative comune, precum podeaua sau paleta de culori, de aceea functia dulapurilor este mai degraba sa se integreze decat sa iasa in evidenta.
3. Un blat de moda veche
Nu lasam subiectul blatului pentru ca acesta este, alaturi de mobilier, elementul care marcheaza cel mai mult decorul bucatariei tale. Materialele traditionale, precum granitul sau marmura, au facut loc unor materiale de noua generatie care le imita frumusetea , dar cu mai multa rezistenta si o gama larga de finisaje.
Blaturile pe baza de cuart compact sau portelan pot fi realizate in orice culoare, desi tendinta este tocmai de a imita pietrele. Marmura si granitul sunt inca folosite, dar trebuie pre-tratate si sigilate pentru a le atenua porozitatea. Si cat despre finisaje? Tonurile neutre precum alb, piatra, gri sau negru au fost in tendinte in ultimii ani.
4. Spune la revedere electrocasnicelor din secolul trecut
Daca aparatul de cafea, storcatorul sau prajitorul de paine nu stie ce este uzura planificata , ai noroc, pentru ca asta inseamna ca te-au servit bine de ani de zile. Un alt lucru foarte diferit este ca prezenta lui acolo, pe blatul din bucatarie, iti face un deserviciu estetic.
Pentru ca da, un prajitor de paine este un toaster la fel de mult acum ca in 1994, dar caracteristicile si estetica unuia actual nu au nicio legatura cu un model din 2023. Daca inainte erau populare electrocasnicele mici albe, acum triumfa cele cromate si chiar negrii. Ca sa nu mai vorbim de toate cele pe care le pastrezi si nu le folosesti niciodata, precum aparatul de iaurt, care ocupa un spatiu foarte valoros in care ai putea avea o friteuza cu aer. Bun venit secolul 21!
Reinnoieste electrocasnicele pe care le ai vizibile in bucatarie. Ei iau negrii.
5. O podea de terrazzo care si-a suferit deja partea sa
Cine spune terrazzo inseamna placi cu mult trap si niste motive usor „yeye”. Ar trebui sa cereti podeaua din bucatarie sa fie rezistenta, usor de curatat si frumoasa . Daca al tau nu mai indeplineste aceste cerinte, cel mai bine este sa il schimbi. Daca bucataria ta este deschisa, foloseste-o pe aceeasi ca si restul casei. Daca vrei lemn, un laminat sau o tigla finisata cu lemn este cel mai bun pariu. O alta alternativa sunt placile de portelan de format mare care iti vor oferi o senzatie de spatiu sau microciment. Poate fi instalat pe podeaua existenta si va oferi bucatariei tale un aspect modern. Gandeste-te la asta.
6. Un clopotel vizibil si puternic
Hotele au devenit discrete de-a lungul anilor. Desi inca se vad modele rezemate de perete sau pe insula, acestea au din ce in ce mai multe linii mai simple pentru a nu iesi in evidenta si sunt din otel inoxidabil. Cele care sunt la moda si dispar literalmente in tavan sunt hotele instalate la nivel de tavan in bucatariile cu insule. Si, de asemenea, extractoare telescopice de blat. Sunt instalate langa plita si ascunse atunci cand nu sunt folosite.
Hotele incorporate in tavan sunt la fel de eficiente si ofera bucatariei mai mult spatiu vizual.
7. Manerele in relief sunt inutile
Manerele proeminente arata, de asemenea, ca bucataria ta are nevoie de o actualizare. In realitate, bucatariile de azi se descurca fara manere : au fronturi netede, ceea ce le confera un aspect modern si sunt mai usor de curatat. Si, dincolo de estetica, manerele de bucatarie sunt unul dintre locurile care acumuleaza cea mai mare murdarie in casa ta.
8. Iluminare ineficienta cu fluorescente
Bucatariile cu iluminat fluorescent au intrat deja in istorie. Daca al tau il mai are, este pentru ca iluminarea lui a ramas in ultimul secol. Pentru a va ilumina bine bucataria trebuie sa aveti un iluminat general bun. Ideal este sa distribuiti spoturi incastrate sau downlight-uri pe tavan. Si consolidati iluminarea spot cu lumini sub modulele inalte ale dulapurilor. Iluminarea cu LED este cea mai buna optiune daca doriti sa economisiti.
In bucatarie este important sa aveti un iluminat general puternic si sa o renovati cu iluminare spot sub dulapuri.
9. Ferestre basculante
Au fost cele mai alese pentru ferestre in urma cu cativa ani, datorita montajului usor, a pretului si pentru ca permiteau aerisirea rapida a bucatariei. De-a lungul anilor, insa, au facut loc altor tipuri de ferestre basculante care permit si ventilatia si asigura o mai buna etansare.
10. Mini covoare pe podea
Gatitul si asezarea mini-covoarelor sau a ziarelor pentru ca podeaua sa nu fie stropita este, de asemenea, un obicei care a trecut. In primul rand, pentru ca modul de gatit s-a schimbat foarte mult in ultimii ani si facand mai putine prajeli si tocanite, podeaua nu se murdareste atat de mult.
Un alt motiv este ca majoritatea podelelor instalate in bucatarie sunt deja tratate pentru a respinge petele si murdaria. Si exista materiale, cum ar fi placile de portelan, care sunt, de asemenea, usor de curatat . Asa ca lasa podeaua bucatariei tale sa straluceasca si, daca o acoperi, fa-o cu un covor dragut ca un vinil de tip mozaic.
11. Carpe cu mai multa experienta decat Arguinano
Unele ustensile si accesorii pe care le ai in bucatarie sunt si ele vinovate ca ii dau un aspect invechit. Ca, de exemplu, prosoapele de bucatarie pe care ti le-au dat atunci cand ai devenit independent in urma cu multi ani. Stiai ca carpele nu sunt eterne? In plus, daca le schimbi la cateva zile, nu ar trebui sa le folosesti mai mult de doi ani. Verifica-l pe al tau!