Cum s-a intamplat si cine este in spatele atacului cibernetic ChatGPT?

Caderea unui gigant rasuna mai tare: super-popularul chatbot de inteligenta artificiala generativa ChatGPT a fost oprit timp de aproximativ o ora si jumatate. Pentru multi – mai mult decat credeti – au fost 90 de minute de teroare. Conform celor mai recente date disponibile, ChatGPT are in prezent aproximativ 180,5 milioane de utilizatori . Vorbim despre o platforma care a doborat toate recordurile de inregistrare disponibile: in doar cinci zile a depasit un milion de utilizatori si a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi lunari in ianuarie, la doar doua luni de la lansare, facand-o aplicatia pe piata de consum cu cea mai rapida crestere din istorie.

TikTok a avut nevoie de aproximativ noua luni de la lansarea sa globala pentru a ajunge la 100 de milioane de utilizatori si Instagram doi ani si jumatate, potrivit datelor de la Sensor Tower. Dar sa ne intoarcem la caderea serviciilor OpenAI , cum este posibil ca un titan de acest calibru sa cedeze problemelor tehnologiei?

Cum a avut loc caderea masiva a ChatGPT?

Serviciile ChatGPT au incetat sa mai fie operationale in aceasta miercuri din cauza unui atac de tip denial of service (DDoS) , ale carui efecte OpenAI inca le experimenteaza si le atenueaza. Compania a lansat rapid o investigatie si a reusit sa implementeze o corectie care a permis serviciului sa functioneze din nou dupa ce a fost oprit pentru mai putin de doua ore.

Pe pagina de stare, OpenAI a confirmat accidentul: „Am identificat o problema care genereaza rate mari de eroare in API si ChatGPT si lucram pentru a o remedia”, au observat acestia.

Va reamintesc ca un API este un mecanism care permite a doua componente software sa comunice intre ele. In cazul de fata, ar fi sistemul care face ca ChatGPT sa functioneze pe site-ul companiei sau pe alte platforme care au chatbot -ul integrat in aplicatiile sau paginile lor de internet.

Intr-un alt raport, compania a explicat natura problemei: „Avem de-a face cu intreruperi periodice din cauza unui model de trafic anormal care reflecta un atac DDoS . Continuam sa lucram pentru a atenua acest lucru”, a recunoscut OpenAI.

Asa functioneaza un atac de tip denial of service (DDoS).

“Ceva n-a mers bine. Daca aceasta problema persista, va rugam sa ne contactati prin intermediul centrului nostru de ajutor la help.openai.com” — in spaniola: „Ceva a mers prost. Daca aceasta problema persista, va rugam sa ne contactati prin intermediul centrului nostru de ajutor la help.openai.com.” Acesta a fost mesajul care a aparut cand ati incercat sa utilizati serviciile ChatGPT.

Dupa cum am spus, OpenAI a explicat mai tarziu intr-un raport de pe pagina sa de stare ca esecul s-a datorat unui atac DDoS .

Dupa cum a raportat compania de consultanta pentru securitate cibernetica Kaspersky, acest tip de atac „trimite mai multe solicitari catre resursa web atacata, cu intentia de a coplesi capacitatea site-ului de a gestiona mai multe solicitari si de a impiedica functionarea corecta a acestuia”.

Resursele de retea, cum ar fi serverele, au o limita finita de cereri pe care le pot servi in acelasi timp, explica expertii. Pe langa limita de capacitate a serverului, canalul care conecteaza serverul la Internet are o latime de banda sau o capacitate limitata . Atunci cand numarul de solicitari depaseste limitele de capacitate ale oricareia dintre componentele infrastructurii, este probabil ca nivelul de serviciu sa fie afectat.

Si mai simplu: este un tip de atac cibernetic al carui obiectiv este sa sature un server, o retea sau orice alta resursa online folosind o tehnica care consta in inundarea site-ului cu mult trafic fals, astfel incat infrastructura sa nu-l sustina. multe solicitari de utilizare, se satureaza si „explodeaza” —nu prea implodeste, aici ne referim cand spunem ca „cade jos”—.

Scopul final al acestor tipuri de atacuri este de a supraincarca sistemul tinta si de a- l face indisponibil pentru utilizatorii legitimi.

Cine este responsabil pentru caderea ChatGPT

Desi OpenAI nu a identificat pe nimeni vinovat de atac, un grup de hackeri si-a revendicat deja responsabilitatea pentru evenimente .

Ei raspund la numele Anonymous Sudan si pe canalul lor Telegram afirma ca printre motivele pentru care s-au concentrat pe OpenAI si ChatGPT in acest atac se numara „cooperarea” companiei „cu statul ocupant Israel” si declaratiile lor. CEO, Sam Altman, „spunand ca este dispus sa investeasca mai mult” in acea tara, precum si „mai multe intalniri ale omului de afaceri cu oficiali israelieni precum Netanyahu”.

Ei spun in declaratia lor ca „ IA este acum folosita in dezvoltarea armelor si de catre agentiile de informatii precum Mossad , iar Israelul foloseste, de asemenea, inteligenta artificiala pentru a-i asupri si mai mult pe palestinieni”.

„ChatGPT are o partinire generala fata de Israel si impotriva Palestinei, asa cum a fost expus pe Twitter, in general, exista o partinire mare a modelului fata de unele probleme care trebuie rezolvate ”, continua acestia.

In plus, Anonymous Sudan afirma ca vizeaza in continuare „orice companie americana” si, prin urmare, vizeaza si OpenAI.

Una dintre primele imagini incarcate de presupusii atacatori in care puteti vedea caderea serviciilor ChatGPT.Anonymous Sudan de pe Telegram

Grupul parea hotarat sa forteze OpenAI sa recunoasca ca problemele s-au datorat unui atac cibernetic: „ Legatura ChatGPT este complet moarta acum in intreaga lume si exista deja mii de rapoarte pe Twitter si alte retele sociale. Sa vedem daca recunosc ca este un atac DDOS”, au publicat presupusii atacatori in grupul lor Telegram.

Intr-o alta postare mai plina de viata, ei au indemnat OpenAI sa „ invete de la Microsoft ”, pe care l-au presat „continuu” pana cand au recunoscut ca a fost un atac DDoS fortat.

Aceasta se refera la luna iunie a anului trecut, cand grupul de hackeri si-a asumat responsabilitatea si pentru atacurile DDoS pe site-urile web Outlook, OneDrive si portalul Azure, toate acestea fiind servicii Microsoft. Acestia au sustinut ca a fost o razbunare pentru politica SUA cu privire la conflictul militar din Sudan .

Anonymous Sudan se descrie ca un grup „hacktivist” si spune ca efectueaza atacuri cibernetice din Africa in numele musulmanilor oprimati din intreaga lume. Unii experti in securitate cibernetica au ajuns la concluzia ca grupul opereaza de fapt din Rusia si „hack” intr-un scop complet diferit: promovarea obiectivelor Moscovei.

Nu este prima data cand ChatGPT sufera un accident

In august anul trecut, platforma a experimentat deja un episod similar de care si utilizatorii il cunosteau, dar verificandu-si istoricul de incidente, nici saptamana aceasta, nici acela nu au fost cazuri izolate si se pare ca chiar si in paradis apar probleme din cand in cand .

Unul dintre momentele de criza cel mai amintite de fanii chatbot -ului AI este o prabusire care a avut loc la cateva zile dupa lansarea sa in public , cand platforma a cunoscut cateva zile de instabilitate considerabila din cauza interesului foarte mare al lumii pentru ceea ce era in stare sa-si rastoarne slujitorii.

Deci, pentru a reduce blocarile chatbot , OpenAI a limitat ritmul intrebarilor utilizatorilor. Adica cei care au facut „prea multe solicitari” la rand au fost blocati de AI.