Smartphone-ul, acel obiect care este rar separat de noi, poate fi uneori o enigma. Acest mister este remarcabil mai ales cand vine vorba de baterie, care se poate pierde din incarcare rapid, cu mult inainte de a decide sa dezactivati conexiunea Wi-Fi si se uzeaza dupa cativa ani de utilizare constanta.
Am venit cu diverse convingeri in jurul bateriilor datorita limitarilor acestora. De la evitarea ca telefonul sa fie conectat toata noaptea pana la oprirea lui pentru a da o pauza bateriei, cautam mereu strategii pentru a-i optimiza performanta, chiar daca solutia nu pare sa aiba prea multa baza.
Pentru a discerne intre mit si realitate, revista Wired a consultat un specialist in baterii. In articolul publicat in respectivul mediu, specialistul a ajutat la dezlegarea unora dintre cele mai populare credinte, a oferit logica din spatele unor afirmatii si a oferit sfaturi practice pentru a prelungi durata de viata a bateriei smartphone-urilor noastre.
Chiar daca bateria indica 100% incarcare, inca are capacitate pentru mai mult
E adevarat.
Procentul pe care il vedeti pe telefon nu reflecta capacitatea totala a bateriei. Daca ai valorifica toata aceasta energie, ai compromite durabilitatea pe termen lung a bateriei. In centrul acestei probleme, producatorii ating un echilibru delicat. Prin cresterea incarcarii unei baterii, durata de viata a acesteia este redusa. Prin urmare, ei stabilesc limite ale energiei care poate fi utilizata.
Pentru a intelege mai bine, este esential sa stiti cum functioneaza bateriile. In interior, bateriile litiu-ion, precum cele din telefoanele mobile si laptopurile, sunt formate din doua straturi: unul din oxid de litiu cu cobalt si altul din grafit. Energia este eliberata atunci cand ionii de litiu se deplaseaza de la un strat la altul. Incarcandu-l, pur si simplu mutati acesti ioni in partea opusa.
Problema duratei de viata si a ciclurilor de incarcare devine complicata aici. Daca extrageti prea multi ioni de litiu, deteriorati structura stratului. „Daca eliminati tot acel litiu, structura materialului se defecteaza”, spune Kent Griffith, expert in stocarea energiei.
Deci, desi din punct de vedere tehnic poate fi incarcat peste 100%, implica indepartarea mai multor ioni de litiu esentiali. „Ar fi ca si cum ai indeparta fundatia unei cladiri”, spune Griffith. Ai putea extrage acesti ioni, dar ar fi dificil sa-i reintroduci odata ce structura interna este deteriorata.
Acesta este motivul pentru care producatorii limiteaza incarcarea bateriilor. De obicei, acestea sunt setate sa utilizeze doar jumatate din litiu disponibil la o incarcare completa. „Bateria dumneavoastra va poate oferi mai multa putere daca este indepartat mai mult de 50% din litiu, dar nu ar dura mult daca faceti asta.”
Punerea smartphone-ului in modul avion faciliteaza incarcarea mai rapida
Este adevarat (partial).
Un truc popular pentru cei care doresc sa-si incarce telefonul mai repede este sa activeze modul avion. Procedand astfel, toate transmisiile radio sunt dezactivate, ceea ce inseamna ca nu veti avea conexiune de date mobile, iar pe anumite dispozitive, conexiunile Bluetooth si Wi-Fi sunt, de asemenea, dezactivate.
In teorie, daca telefonul face mai putine activitati, ar trebui sa se incarce mai repede, nu? Acest lucru este partial adevarat. Cu toate acestea, diferenta nu este foarte semnificativa. Un experiment realizat de CNET in 2014 a aratat ca activarea modului avion a redus timpul de incarcare cu doar patru minute. Poate nu este un mare avantaj atunci cand consideri ca nu vei putea folosi unele functii in timp ce astepti.
Mentinerea functionarii Wi-Fi si Bluetooth in fundal consuma mai multa baterie
E adevarat.
Dupa ecran, serviciile care consuma cel mai mult baterie sunt cele care cauta si se conecteaza la retele Wi-Fi sau de date. Daca ati observat ca bateria se descarca rapid atunci cand calatoriti cu trenul, este posibil ca dispozitivul dvs. sa se chinuie sa gaseasca o retea. Potrivit lui Griffith:
Daca aveti optiunea de a va conecta la o retea stabila, cum ar fi Wi-Fi in tren, este recomandat sa faceti acest lucru.
Alte modalitati de conservare a bateriei includ scaderea luminozitatii ecranului si ajustarea timpului inainte ca dispozitivul sa intre in somn.
Utilizarea unui incarcator neoficial va poate deteriora dispozitivul
E adevarat.
Incarcatoarele variaza ca calitate si caracteristici, iar acest lucru poate afecta durata de viata a bateriei telefonului dvs. Aceste accesorii au mecanisme care regleaza curentul furnizat si opresc incarcarea odata ce bateria este plina. Cu toate acestea, este posibil ca unele incarcatoare alternative sa nu aiba aceleasi masuri de securitate.
Furnizarea de prea mult curent unei baterii poate duce la extractia excesiva a ionilor de litiu, ceea ce poate duce la degradarea bateriei, asa cum am mentionat mai sus. Griffith observa ca nu toate incarcatoarele terte sunt daunatoare, dar sugereaza ca este mai intelept sa optezi pentru un incarcator oficial.
Conectarea telefonului la computer sau laptop deterioreaza bateria
Este fals.
De fapt, incarcarea mai lenta poate fi benefica pentru baterii, potrivit lui Griffith. Revenim la subiectul ionilor de litiu. Cu cat o baterie se incarca mai lent, cu atat este mai putina presiune asupra ionilor de litiu si a structurilor lor receptoare, scazand astfel potentialele daune. Din acest motiv, producatorii pun restrictii asupra dispozitivelor pentru ca acestea sa nu se incarce excesiv de rapid.
Oprirea dispozitivului prelungeste ocazional durata de viata a bateriei
Este fals.
Acesta este un mit, desi are o anumita baza istorica. Inainte de era bateriilor litiu-ion, bateriile cu hidrura metalica de nichel erau alegerea preferata. Cu acestea, era esential sa le descarcati complet si sa le reincarcati pentru a obtine o citire precisa a incarcarii lor. „Daca erau reincarcate la jumatate, referinta s-a pierdut”, explica Griffith.
Cu bateriile litiu-ion, aceasta problema dispare. Aceste baterii actuale isi pot determina incarcarea in orice moment si atunci cand dispozitivul este inactiv, consumul bateriei este minim. Prin urmare, oprirea acestuia nu ar da o pauza semnificativa bateriei.
Bateriile functioneaza mai putin in climatele reci
Este fals (aproape intotdeauna).
Contrar credintei populare, bateriile functioneaza cel mai bine la frig. Dupa cum explica Griffith:
Operarea si conservarea unei baterii in conditii de frig este benefica pentru durata de viata a acesteia. Temperaturile ridicate sunt mai daunatoare, reducand durata de viata a bateriei. Este esential sa preveniti supraincalzirea bateriei, in special in timpul incarcarii, si sa nu o lasati expusa la soare sau intr-un vehicul.
Caldura afecteaza negativ datorita electrolitilor lichizi prezenti intre straturile interne ale bateriei, esentiali pentru miscarea ionilor de litiu. Acesti electroliti se degradeaza cu caldura, compromitand eficienta bateriei.
Vehiculele electrice se confrunta cu provocari in acest sens si trebuie sa aiba sisteme avansate de management al bateriei. In cazul telefoanelor mobile, este suficienta pastrarea acestora la temperatura camerei.
In clima rece, telefonul dvs. poate functiona mai lent din cauza mobilitatii mai scazute a ionilor de litiu, ceea ce ar putea reduce puterea furnizata componentelor. Cu toate acestea, acest efect este in general usor si nu implica daune pe termen lung.
Un dispozitiv cu incarcare scazuta se poate opri uneori pe vreme rece, deoarece puterea redusa face ca sistemul sa creada ca bateria este descarcata. „Nu exista nicio paguba reala, dar electronica o poate interpreta gresit”, clarifica Griffith.
Mentinerea unui incarcator conectat la o priza consuma energie
Este in mare parte fals.
Daca vorbim despre incarcatoare de telefon si alte cabluri simple care contin doar un fir, probabil ca nu exista consum de energie daca nu este niciun dispozitiv conectat. Cu toate acestea, cu cablurile TV sau laptopurile, mai ales cele cu un bloc mare „adaptor”, este o alta poveste.
Aceste dispozitive consuma de obicei energie minima in timp ce asteapta ca dispozitivul conectat sa se trezeasca din modul de asteptare. Anterior, consumul de energie al acestor dispozitive putea reprezenta pana la 10% din consumul de energie electrica dintr-o locuinta medie. Cu toate acestea, reglementarile recente au reusit sa reduca acest consum la cote mai scazute.
Este necesar sa descarcati bateria la 0% inainte de a o incarca din nou
Este fals.
Spre deosebire de ceea ce ati putea crede, bateriile sunt stresate mai mult atunci cand sunt complet incarcate sau complet goale. Nivelul ideal pentru o baterie este de 50%, deoarece aceasta inseamna ca jumatate din ionii sai de litiu se gasesc in stratul de oxid de litiu-cobalt, iar cealalta jumatate in stratul de grafit. Mentinerea acestui echilibru pune mai putina presiune asupra bateriei, prelungindu-i durata de viata.
Prin urmare, daca vrei cu adevarat sa-ti pastrezi bateria in stare buna cat mai mult timp, este indicat sa-i pastrezi incarcarea intre 20% si 80%. Cu toate acestea, respectarea acestei recomandari iti va oferi doar aproximativ jumatate din incarcare pentru fiecare utilizare, ceea ce Griffith spune ca ar putea sa nu fie foarte practic.
Supraincarcarea peste 100% deterioreaza bateria
Este adevarat (dar nu pentru motivul pe care il crezi).
Acest mit este legat de cel precedent. Incarcarea telefonului peste noapte, mentinandu-l la 100%, nu este ideala pentru baterie, dar nu pentru ca primeste mai multa incarcare decat poate suporta. Dispozitivele moderne au un sistem de „incarcare continua” care se opreste din incarcare odata ce bateria ajunge la 100% si o incarca din nou doar atunci cand nivelul sau scade usor.
Problema consta in mentinerea constanta a nivelului de incarcare la 100%, ceea ce, asa cum am mentionat mai sus, pune stres pe baterie. „Nu este cel mai bun”, spune Griffith, „dar producatorii au pus limite bateriei, astfel incat sa nu fie daunatoare”.
Inlocuirea bateriei telefonului mobil ii ofera o viata noua
E adevarat.
Pe masura ce trece timpul, bateria dispozitivului tinde sa se degradeze. O baterie tipica pentru smartphone isi mentine performanta optima timp de aproximativ doi pana la trei ani. Desi multi producatori de smartphone-uri ar prefera ca utilizatorii sa nu stie, este posibil sa inlocuiti bateria la aceste dispozitive. Te poti aventura sa o faci singur, desi odata cu designul actual al telefoanelor, aceasta sarcina devine din ce in ce mai complicata.
Prin urmare, in multe cazuri, poate fi mai convenabil sa angajezi pe cineva specializat pentru a face schimbarea. Este indicat sa revizuiti periodic starea de sanatate a bateriei dvs., astfel incat sa puteti determina daca este timpul sa investiti intr-una noua, evitand astfel cheltuiala mai mare a achizitiei unui dispozitiv nou.