Robotii umanoizi sunt o industrie pe care China o considera ca are „un mare potential”. Din acest motiv, Ministerul Industriei si Tehnologiei Informatiei (MIIT), care supravegheaza sectorul industrial al tarii asiatice, a publicat un raport in care detaliaza ca intentioneaza sa-si sporeasca productia de masa in 2025 si sa se asigure ca androizii lor sunt printre cei mai avansati . in lume pana in 2027.
Statele Unite au deja prima fabrica de productie in masa pentru roboti umanoizi, RoboFab, despre care se estimeaza ca va dezvolta 10.000 de roboti Agility Robotics Digit pe an. Compania nord-americana asigura ca intentia sa este sa imbunatateasca conditiile muncitorilor umani si nu sa le inlocuiasca si, in 20Bits, am spus de ce este adevarat si androizii nu ne vor inlocui pe termen scurt.
Cu toate acestea, chiar daca nu ne vor inlocui, se pare ca omenirea va trebui sa se obisnuiasca sa aiba un „coleg” robotizat pentru ca in curand vor fi adaugate mai multe marci. In China, ei au deja obiectivul de a incuraja acest lucru de la Guvern.
Planurile Chinei cu roboti umanoizi
Tara asiatica intentioneaza sa creeze „numeroase companii mici si mijlocii specializate pe piata robotilor umanoizi”. In raportul MIIT, ei clarifica faptul ca firmele vor avea „tehnologii de ultima ora” pentru a investiga proiectarea, dezvoltarea si productia de androizi.
Agentia de stat Xinhua estimeaza ca, pana in 2025, vor avea doua sau trei companii „cu influenta globala”. Doi ani mai tarziu, in 2027, robotii umanoizi chinezi vor fi „un nou motor major al cresterii economice”.
Documentul MIIT detaliaza ca, in a doua jumatate a acestui deceniu, robotii umanoizi vor fi o inovatie tehnologica care va fi evoluat „in mod semnificativ”. „ Se va fi format un sistem de lant de aprovizionare industrial sigur si de incredere si vom fi la nivelul celor mai avansate tari din lume”, prevad ei.
Guvernul chinez va promova „inovarea software in ceea ce priveste dezvoltarea productiei” si se va lucra pentru „consolidarea productiei de componente de baza”. In acest fel, vor incerca sa accelereze dezvoltarea industriei robotice in teritoriu.
Ne vor fura robotii umanoizi locurile de munca?
Desi China doreste sa aiba o pozitie buna pe lista principalelor tari producatoare de roboti umanoizi, trebuie mentionat ca aceasta este o industrie foarte noua in domeniul roboticii si care necesita inca multa dezvoltare si imbunatatire .
Juan Luis Moreno, Chief Innovation Officer al The Valley, a declarat pentru 20Bits in urma cu o luna ca aceste dispozitive in forma de om nu ar trebui sa inlocuiasca munca umana. Potrivit acestuia, depindea de aplicatia data, de nivelul de automatizare dorit, de nevoile fiecarei companii, de politicile de munca, de legislatie sau de aspecte etice.
„In multe cazuri, implementarea robotilor umanoizi se concentreaza mai degraba pe colaborarea cu lucratorii decat pe substitutie […] – a adaugat Moreno –. Robotii pot indeplini sarcini care sunt repetitive, periculoase sau epuizante din punct de vedere fizic, permitand angajatilor sa „se concentreze pe angajati mai complexe . sarcini care necesita creativitate, luare a deciziilor si abilitati interpersonale.”
Intre timp, Roman Ramirez, co-fondatorul RootedCON si expert in securitate cibernetica, a considerat in 20Bits ca munca umana va continua sa fie importanta, dar ca „exista sarcini pe care acum le consideram esential umane care nu vor fi” si ca vor exista o perioada de „confuzie”.